Οι κυβερνητικές αοριστίες και γενικόλογες απαντήσεις σε ό,τι αφορά τα self test έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο διανομής αλλά και ανησυχία στους πολίτες για τον τρόπο που θα γίνονται τα τεστ.
Οι φαρμακοποιοί της χώρας καλούνται να διανείμουν από τα καταστήματα τους τα self test για τον κορωνοϊό στους πολίτες με τρόπο που δεν έχει καθοριστεί ακόμη.
Δείτε ακόμη: Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής έδιωξε τον ΣΚΑΪ από το φαρμακείο του, αντιδρώντας στην προπαγάνδα του (βίντεο)
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος σε τηλεοπτική παρέμβαση του στο Kontra Channel το βράδυ της Τρίτης δήλωσε ότι είναι αρκετά δύσκολο να υλοποιηθεί η κυβερνητική εξαγγελία ότι θα δοθούν τα test αρχές Απριλίου.
Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, έλαβε την ομόφωνη απόφαση να μην πάρει τα self test στα φαρμακεία. «Αν δεν καθοριστεί ένα πλαίσιο το οποίο θα καθορίζει με ποιο τρόπο θα γίνεται η προμήθεια των test από τα φαρμακεία και η διανομή τους στους πολίτες, και ταυτόχρονα αν δεν απαγορεύσει ρητώς να γίνονται μέσα στα φαρμακεία, εμείς δεν πρόκειται να παραλάβουμε τίποτε» σημείωσε και συμπλήρωσε:
«Το να απαγορεύσει να γίνονται μέσα στο φαρμακείο, το θεωρούμε μείζον» σημείωσε ο Κ. Λουράντος.
Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: Άχρηστη έως επικίνδυνη η διαδικασία με τα self test
«Είναι σαφής η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες ακόμη και για την καταγραφή των αποτελεσμάτων των τεστ τώρα που πια η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγική, λόγω της δικής της αποτυχημένης πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας» σημειώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.
Αναλυτικά η ανακοίνωση από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής:
Οι φαρμακοποιοί της Αττικής δηλώνουν την πλήρη διαφωνία τους, στην εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση διαδικασία χορήγησης self tests στους πολίτες μέσω φαρμακείων.
Η διαδικασία αυτή, όντας πλήρως αντιεπιστημονική, μπορεί να αποβεί από άχρηστη έως δυνάμει επικίνδυνη.
Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός καταγραφής των αποτελεσμάτων των τεστ σε βάση δεδομένων.
Αν δεν υπάρχει ιχνηλασία και καταγραφή σε πραγματικό χρόνο είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο να γίνουν αυτά τα self tests.
Όλα αυτά τα 40 εκ. χρησιμοποιημένα μηνιαίως τέστ, τα οποία θα είναι με βιολογικό φορτίο που θα
αποβάλλονται; Σε κοινούς κάδους σκουπιδιών; Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.
Έχουν σκεφτεί οι αρμόδιοι τον κίνδυνο διασποράς του ιού και το ενδεχόμενο να νοσήσουν οι φαρμακοποιοί και οι εργαζόμενοι μέσα στα φαρμακεία στο βαθμό που δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για τέτοιου είδους διαδικασίες;
Είναι σαφής η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες ακόμη και για την καταγραφή των αποτελεσμάτων των τεστ τώρα που πια η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγική, λόγω της δικής της αποτυχημένης πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας.
Στην προσπάθεια συκοφάντησης των φαρμακοποιών με φθηνά επιχειρήματα δήθεν περί αιτημάτων αμοιβής προσπαθώντας να πετύχει έναν κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος τους, απαντάμε με τις πράξεις μας.
Ένα παράδειγμα μόνο : Χρόνια τώρα συμμετέχουμε στον αντιγριπικό εμβολιασμό χωρίς καμία υποχρέωση, καλύπτοντας τα κενά της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης της χώρας με μόνη αμοιβή το χαμόγελο και τις ευχαριστίες των εμβολιασμένων συμπολιτών μας. Μόνο τη φετινή περίοδο τα φαρμακεία της χώρας πραγματοποίησαν περί τα 4 εκ εμβολιασμούς με ότι κινδύνους συνεπαγόταν αυτό για την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους.
Ας αφήσει λοιπόν η Κυβέρνηση τα άστοχα πυροτεχνήματα περί διενέργειας self tests κατ οίκον ή στα φαρμακεία. Ας σταματήσει την υπερ-προβολή άστοχων δηλώσεων και την εκστρατεία συκοφάντησης του κλάδου από τα ΜΜΕ και ας προσπαθήσει να οργανώσει αυτό που έπρεπε να κάνει εδώ και πολύ καιρό : την διενέργεια τεστ στον πληθυσμό με ορθό και επιστημονικό τρόπο σχεδιασμένο και όχι για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους.
Με ότι μας δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, η μέχρι τώρα πολιτική της στην εξέλιξη της πανδημίας, είναι αυτή που μας έχει φέρει σε αυτό το εφιαλτικό αποτέλεσμα.
Διαφωνίες και από την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας
Εκ διαμέτρου αντίθετοι με το εν λόγω μέτρο είναι και η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας / Εργαστηριακής Ιατρικής, (Μικροβιολόγοι), τονίζοντας ότι τα τεστ αποτελούν ιατρική πράξη που μόνο γιατροί μπορούν να πραγματοποιούν, ενώ μπορεί να προκύψουν λάθος αποτελέσματα από τη χρήση τους
Όπως υπογραμμίζουν, το χειρότερο είναι η περαιτέρω διασπορά του ιού μέσω των κοινών σκουπιδιών, αφού πρόκειται για μολυσματικά απόβλητα που σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να αποτεφρώνονται από πιστοποιημένο φορέα, όπως προβλέπεται από την ειδική νομοθεσία για την προστασία της δημόσιας υγείας.
«Στην περίπτωση εκτέλεσης των τεστ αυτών σε χώρους όπως τα φαρμακεία, θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες βιολογικής ασφάλειας που τηρούνται σε οργανωμένα ιατρεία νοσοκομείων ή ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας με τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού από τον δειγματολήπτη και απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, σε δοχεία συλλογής αμιγώς μολυσματικών αποβλήτων και η απομάκρυνσή τους να γίνεται από διαπιστευμένους φορείς» αναφέρουν οι ίδιοι.
Για το λόγο αυτό, οι γιατροί-βιοπαθολόγοι προτείνουν την διάθεση των εν λόγω τεστ σε δημόσιες δομές υγείας όπως τα κέντρα υγείας, οι ΤΟΜΥ, τα ΠΕΔΥ και τα βιοπαθολογικά εργαστήρια προκειμένου τα τεστ να διενεργούνται με κανόνες ασφαλείας και με σωστή αξιολόγηση και καταχώρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID-19.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι παρότι ο μοριακός έλεγχος για κορωνοϊό έχει κοστολογηθεί, συνεχίζει να μην συνταγογραφείται από τον ΕΟΠΥΥ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βιοπαθολόγοι αναφέρονται και στην πιθανότητα ανακριβών αποτελεσμάτων στην περίπτωση που δεν γίνει σωστή λήψη του δείγματος, πιθανό ενδεχόμενο καθώς ο πολίτης δεν διαθέτει εμπειρία και γνώση για τη σωστή τήρηση των οδηγιών εκτέλεσης του τεστ (προετοιμασία, μεταχείριση του δείγματος κλπ.).
Επίσης, βάσει των οδηγιών των επίσημων οργανισμών δημόσιας υγείας (WHO, ECDC, CDC, FDA):
Τα τεστ αυτά όταν είναι θετικά έχουν ικανοποιητική αξιοπιστία σε άτομα με συμπτώματα. Επί αρνητικού τεστ σε συμπτωματικό άτομο, η εξέταση θα πρέπει να επιβεβαιώνεται με μοριακό τεστ.
Στα ασυμπτωματικά άτομα η ευαισθησία των τεστ αυτών είναι χαμηλή και δίνουν συχνά ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, πιθανόν λόγω χαμηλού ιικού φορτίου στους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Αυτό όμως ενέχει τον κίνδυνο του εφησυχασμού, της χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων προστασίας και τη διασπορά της λοίμωξης σε άλλα άτομα. Επιπλέον θετικό αποτέλεσμα σε ασυμπτωματικό άτομο χρειάζεται επιβεβαίωση με μοριακό τεστ για αποφυγή άσκοπης καραντίνας και ιχνηλατήσεων στενών επαφών.
Ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται, είτε στη μη σωστή λήψη του δείγματος από τον αυτοεξεταζόμενο, ο οποίος δεν διαθέτει τη σχετική εμπειρία και τη γνώση, είτε σε μη σωστή τήρηση των οδηγιών εκτέλεσης του τεστ (π.χ. προετοιμασία, μεταχείριση του δείγματος κλπ.)
Σε κάθε περίπτωση είτε θετικών, είτε αρνητικών τεστ αυτοεξέτασης θα πρέπει να ενημερώνεται ο θεράπων ιατρός προκειμένου να γίνεται αξιολόγηση με βάση κλινικά και επιδημιολογικά στοιχεία προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις για την περαιτέρω διερεύνηση και διαχείριση.
Η καθημερινή καταγραφή όλων των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2, μοριακών και αντιγονικών, από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας είναι υποχρεωτική με την καταχώρηση των αποτελεσμάτων στο Εθνικό Μητρώο COVID-19, ονομαστικά για κάθε εξεταζόμενο με χρήση του ΑΜΚΑ. Το αυτό θα πρέπει να ισχύσει και για τους πολίτες που θα χρησιμοποιήσουν τα τεστ αυτοεξέτασης. Η μη συμμόρφωση των πολιτών στην υποχρέωση της καταγραφής ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας εσφαλμένων επιδημιολογικών δεδομένων με σοβαρές συνέπειες στις αποφάσεις της Πολιτείας για την επιτήρηση και τον έλεγχο της πανδημίας