Περιφέρεια Κρήτης: Έναρξη εφαρμογών για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, το οποίο περιλαμβάνει ψεκασμούς σε όλη την επικράτειά της, με στόχο την καταπολέμηση των κοινών και ανωφελών κουνουπιών αφενός στο υδρόβιο στάδιο (αυγό– προνύμφη–νύμφη), αφετέρου στο τέλειο έντομο. Φέτος οι πρώτοι έλεγχοι στο πεδίο και οι πρώτοι ψεκασμοί ξεκίνησαν ήδη από την 1η Μαρτίου 2021. 

Επίσης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), συστηματική εντομολογική επιτήρηση σε όλο το νησί. Τα αποτελέσματα συγκεντρώνονται και προβάλλονται σε διαδραστική γεωχωρική πληροφοριακή πλατφόρμα–Βάση Δεδομένων Εντομολογικής Επιτήρησης. Τόσο το έργο καταπολέμησης των κουνουπιών, όσο και η εντομολογική επιτήρηση στην Περιφέρεια Κρήτης αφορούν στην τριετία 2020-2022.

Εκτός όμως από τις δράσεις των ειδικών συνεργείων ψεκασμών απαιτείται και οι πολίτες να εφαρμόζουν μέτρα ατομικής προστασίας και αποφυγής ανάπτυξης κουνουπιών στον ιδιωτικό τους χώρο, ώστε να επιτυγχάνεται η μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών μέσω του περιορισμού των εστιών αναπαραγωγής τους και η παρεμπόδιση της επαφής μεταξύ διαβιβαστών και ανθρώπων. Επίσης, ιδιαίτερα κρίσιμη για την μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών, κρίνεται η αποφυγή παρουσίας στάσιμων νερών σε τουριστικά καταλύματα τα οποία δεν έχουν ξεκινήσει την λειτουργία τους, δεδομένης και της απαγόρευσης λόγω του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Τα τουριστικά καταλύματα για τεχνικούς λόγους διατηρούν τις κολυμβητικές δεξαμενές τους γεμάτες με νερό ή ακόμα και αν τις έχουν αδειάσει δέχονται μεγάλους όγκους όμβριων υδάτων τόσο αυτές όσο και τα υπόλοιπα τεχνητά συστήματα νερού, όπως σιντριβάνια, τεχνητές λίμνες κλπ. Για το λόγο αυτό οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων παρακαλούνται όπως φροντίσουν ΑΜΕΣΑ για την απομάκρυνση των στάσιμων αυτών νερών και τη λήψη όλων των απαιτούμενων ενεργειών εξυγίανσης των χώρων αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία τριετία η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία  με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) – Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΤΕ-ΙΜΒΒ) χρηματοδότησε την ανάπτυξη της Βάσης Δεδομένων VectorMap-GR. Το σύστημα αυτό είναι ένα πρωτοπόρο εργαλείο επιχειρησιακής διαχείρισης εντομολογικών και επιδημιολογικών δεδομένων επιτήρησης που αναπτύχθηκε πρώτη φορά στην Περιφέρεια Κρήτης και αποσκοπεί στην ανάπτυξη και υποστήριξη τεκμηριωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών σε όλη την Ελλάδα. Με τη χρήση του  διαδραστικού χάρτη είναι δυνατή η παραγωγή γεωχωρικών χαρτών, στατιστικών γραφημάτων και εξατομικευμένων αναφορών με  δεδομένα για την πληθυσμιακή σύσταση και δυναμική των κουνουπιών, την ανθεκτικότητά τους στα εντομοκτόνα, τον εντοπισμό παθογόνων που μεταδίδονται από κουνούπια, καθώς και πληροφοριών για το φυσικό/ανθρωπογενές περιβάλλον, πχ. φυσικά  συστήματα, όπως ρέματα και κανάλια, πλημμυρισμένες εκτάσεις στο  περιαστικό σύστημα και σημειακές εστίες ανάπτυξης  κουνουπιών σε μικρή απόσταση από τους οικισμούς που έχουν χαρτογραφηθεί από την εταιρεία καταπολέμησης ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ. 

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα ψεκασμών αναρτάται σε ειδική ενότητα που έχει διαμορφωθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των φορέων και των πολιτών. Τέλος, για την αναφορά τυχόν αυξημένων προβλημάτων όχλησης, αλλά και για πληροφορίες σχετικά με το εκτελούμενο έργο, λειτουργεί η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας 8001124424 στην οποία μπορεί να απευθύνεται ο κάθε πολίτης χωρίς χρέωση, τις εργάσιμες ημέρες από τις 9:00 έως τις 5:00μ.μ. Επίσης, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται και στο τηλέφωνο 2310 678910 τις εργάσιμες ημέρες από τις 9:00 έως τις 5:00μ.μ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί