Παραμένουν σοβαρά ερωτήματα τόσο για τον ίδιο τον υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος το παρουσίασε ως επίσημο δημόσιο έγγραφο, όσο και για τον Νίκο Χαρδαλιά, καθώς είναι ο υπεύθυνος της υπηρεσίας που φέρεται να το έχει εκδώσει
Νέα δεδομένα προκύπτουν για την βάπτιση με νονό τον Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία πραγματοποιήθηκε παραβιάζοντας τα περιοριστικά μέτρα που προβλέπουν απαγόρευση τέλεσης του συγκεκριμένου μυστηρίου. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με δηλώσεις του «άδειασε» τον υπουργό Ανάπτυξης, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει ειδική άδεια για βαπτίσεις», όπως είχε ισχυριστεί, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις για το χαρτί που παρουσίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης και φέρει τη σφραγίδα της Πολιτικής Προστασίας.
Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί το «άδειασμα» από την Ιερά Σύνοδο με τον εκπρόσωπο Τύπου Μητροπολίτη Αθηναγόρα να τονίζει πως «πρώτη φορά ακούμε για ειδική άδεια για βαπτίσεις» και να επισημαίνει πως βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όλες οι βαπτίσεις απαγορεύονται. Ακολούθως ο Άδωνις Γεωργιάδης «κάρφωσε» τον Νίκο Χαρδαλιά και την οικογένεια (σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων), λέγοντας πως «ο ίδιος δεν εμπλέκεται με την άδεια» και πως «αν υπάρχουν ερωτήματα ας ρωτηθεί η Πολιτική Προστασία που την εξέδωσε και οικογένεια».
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε τη δική του απάντηση μέσω του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου, ο οποίος μετέφερε στην εκπομπή του στον Real Fm, τη συνομιλία που είχαν. «Εγώ χθες μετά την σχετική παραίνεση του υπουργού Ανάπτυξης, του κ. Γεωργιάδη, συνομίλησα και με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και έχω το ρεπορτάζ. Συνομίλησα με τον κ. Χαρδαλιά και δεν υπάρχει ειδική άδεια. Είχε δίκιο ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής που είπε ότι δεν υπάρχει ειδική άδεια για βάπτιση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος και πρόσθεσε:
«Αυτό που έχει συμβεί στην περίπτωση της συγκεκριμένης βάπτισης είναι ότι ορισμένες βαπτίσεις και γάμοι που είχαν προγραμματιστεί και ανακοινωθεί, είχαν στείλει οι άνθρωποι προσκλήσεις και οργανώσει τα πάντα, πριν από την απόφαση της απαγόρευσης τέλεσης θρησκευτικών τελετών, ορισμένοι επικαλέστηκαν συγκεκριμένους λόγους για να πραγματοποιηθούν κανονικά. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει τώρα. Επανεξέτασε η πολιτική προστασία τα αιτήματα ορισμένων ανθρώπων, που είχαν ήδη ορίσει τις βαπτίσεις και οι οποίοι επικαλέστηκαν συγκεκριμένους λόγους, τα προσωπικά δεδομένα όμως δεν επιτρέπουν να ανακοινωθούν».
«Για παράδειγμα, σε μια περίπτωση επικαλέστηκαν λόγο υγείας της γιαγιάς του μωρού που θα βαπτιζόταν, η οποία διαφορετικά δεν θα προλάβαινε να το δει να βαπτίζεται. Μια πολύ βαριά περίπτωση ασθένεις και εκεί “λύγισε” η Πολιτική Προστασία αλλά με κάτω από εννέα άτομα στην εκκλησία. Υπήρξε άλλη περίπτωση όπου οι γονείς σκόπευαν να μετεγκατασταθούν σε άλλη χώρα και ήθελαν πριν φύγουν να έχει βαπτιστεί σε ορθόδοξη εκκλησία το παιδί τους. Επίσης εκεί επετράπη με κάτω από εννέα άτομα. Μια τέτοια περίπτωση για άλλους λόγους, όχι για αυτούς που ανέφερα, ήταν η βάπτιση στην οποία παρέστη με την ιδιότητα του αναδόχου ο Άδωνις Γεωργιάδης. Δεν υπάρχει όμως ειδική άδεια» σημείωσε ο Νίκος Χατζηνικολάου».
Παραμένουν τα ερωτήματα
Σε κάθε περίπτωση, σχετικά με το χαρτί που παρουσίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ως ειδική άδεια για τη βάφτιση, παραμένουν σοβαρά ερωτήματα τόσο για τον ίδιο τον υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος το παρουσίασε ως επίσημο δημόσιο έγγραφο, όσο και για τον Νίκο Χαρδαλιά, καθώς είναι ο υπεύθυνος της υπηρεσίας που φέρεται να το έχει εκδώσει.
Τα ερωτήματα για τη σχετική βεβαίωση που παρουσιάστηκε ως επίσημο έγγραφο συνοψίζονται στα εξής:
- Ποιοι είναι οι λόγοι εξαίρεσης και το θεσμικό πλαίσιο της εξαίρεσης (Νόμοι, ΚΥΑ, ΥΑ, εγκύκλιοι).
- Γιατί δεν αναγράφεται αριθμός πρωτοκόλλου και ποια είναι η υπηρεσία που εκδίδει τέτοιες άδειες; Γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι πολίτες για αυτή τη δυνατότητα;
- Γιατί δεν υπάρχει αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης στην οποία απαντά;
- Γιατί δεν αναγράφονται άλλα στοιχεία για την ταυτοποίηση του ανθρώπου που αιτήθηκε και έλαβε την άδεια (αρ. ταυτότητας κλπ), παρά μόνο το ονοματεπώνυμό του. Πώς θα γινόταν η ταυτοποίησή του σε περίπτωση ελέγχου;
- Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός πως η βεβαίωση δεν έχει την τυπική φόρμα ενός δημόσιου εγγράφου, ενώ έχει και κραυγαλέα ορθογραφικά λάθη όπως στην επιγραφή «Βεβαίωση κατ’ εξαίρεσης» αλλά και στο ναό που αναφέρεται ως «Διονυσίου Αεροπαγίτου» και όχι «Διονυσίου Αρεοπαγίτου».
Το έγγραφο που παρουσίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης ως «ειδική άδεια» από την Πολιτική Προστασία
Η βάπτιση στην οποία παρευρέθηκα χθες ως νονός, πραγματοποιήθηκε νομίμως κατόπιν αδείας που εξέδωσε στις 05/03/2021 η Πολιτική Προστασία όταν οι γονείς του παιδιού έκαναν την σχετική αίτηση. Αυτή είναι μία διαδικασία που ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει αν έχει σοβαρούς λόγους. pic.twitter.com/1ntkU4Mp6r
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) March 15, 2021