Ανακοίνωση της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ:
Η κατάρτιση των δασικών χαρτών είναι βήμα στην παραπέρα εμπορευματοποίησης της γης
Η ανάρτηση των δασικών χαρτών επιβεβαιώνει την προσήλωση της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων, στην πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, της κρατικής δασικής γης ειδικότερα.Τα στοιχεία κάνουν λόγο για «μη δασικό χαρακτήρα»του μεγαλύτερου μέρους της έκτασης της ΠΕ Ηρακλείου. Όμως, εκτός τωνκαταπατήσεων και αλλαγών χρήσης δασικής γης σε τουριστικές και βιομηχανικές μονάδες, βίλες, μεγάλες αγροτικές/κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αναδεικνύονται πρόσθετα προβλήματα:
- Χαρακτηρίζονται ως δασικές, εκτάσεις που ήταν παλιότερα αγροτικές, που εγκαταλείφθηκαν για διάφορους λόγους, των οποίων την κυριότητα μπορεί το κράτος να αμφισβητήσει.
- Εκτάσεις έχουν εσφαλμένα χαρακτηρισθεί ως δασικές.
- Δασικές εκτάσεις που εκχερσώθηκαν και καλλιεργούνται για λόγους επιβίωσης από βιοπαλαιστές αγρότες, χωρίς νομιμοποιητικά στοιχεία, βρίσκονται «στον αέρα».
- Δασικές εκτάσεις πουβόσκονται κινδυνεύουν να μην επιδοτηθούν ως βοσκότοποι και οικτηνοτρόφοι να χάσουν ενισχύσεις. Αντίστοιχα για εκτάσεις που καλλιεργούνται, με αποτέλεσμα αγρότες να κινδυνεύουν να τους απαιτηθεί επιστροφή ενισχύσεων-επιδοτήσεων.
Στα παραπάνω προβλήματα, έρχονται να προστεθούν:
• Χαράτσια300-4.000 ευρώ για αντιρρήσεις και αμοιβή δασολόγου/δικηγόρου/μηχανικού.
• Ασφυκτικές προθεσμίες για υποβολή αντιρρήσεων, λόγω οικονομικών δυσκολιών, μετανάστευσης,της πανδημίας. Υπάρχει πρόβλημα και με τις προηγούμενες αντιρρήσεις.
• Υποστελέχωση της δασικής υπηρεσίας, ασφυκτικές προθεσμίες προετοιμασίας φακέλων.
• Η κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με άμεσες προσλήψεις και επίλυση των προβλημάτων, ρίχνει την ευθύνη στους δασικούς υπάλληλους.
• Η σύνθεση της επιτροπής εξέτασης αντιρρήσεων (2 ιδιώτες και 1 δημόσιος υπάλληλος) δημιουργεί υποψίες για πλημμελή προστασία της κρατικής δασικής περιουσίας.
Τα προβλήματα αυτάοδηγούν ήδη σε λαϊκές κινητοποιήσεις στον νομό, όπως η πρόσφατη διαμαρτυρία Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγροτώνστην Περιφέρεια.
Η κατάρτιση των δασικών χαρτών έχει βαθύτερες συνέπειες. Έχει ως στόχο την εξασφάλιση «καθαρού τοπίου», ώστε να αποτελέσει η γη κερδοφόρα διέξοδο σε συσσωρευμένα κεφάλαια στον τομέα της ενέργειας, του τουρισμού, των κατασκευών κ.ά., να συγκεντρωθεί παραπέρα η γη, όπως τονίζουν Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας καιΣΕΒ.
Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιτάχυναν την κατάρτισή τους, με δέσμευση του 3ου μνημονίου για ολοκλήρωση της διαδικασίας το 2021. Όλα τα αστικά κόμματα, που συνυπέγραψαν το 3ο μνημόνιο,που προωθούν το Εθνικό Κτηματολόγιο, την εμπορευματοποίηση της γης,παρά τις τεράστιες ευθύνες τους, υποκριτικά εμφανίζονται ως υπερασπιστές του περιβάλλοντος και των λαϊκών στρωμάτων. Η κριτική τους στην κυβέρνηση, και μέσω της τοπικής διοίκησης, γίνεται από τη σκοπιά της υπεράσπισης της ατομικής ιδιοκτησίας στη γη, με το βλέμμα στραμμένο στη μεγάλη ιδιοκτησία, αναδεικνύοντας επιμέρους «λάθη», αφήνοντας άθικτη την ουσία της πολιτικής αυτής.
Το ΚΚΕ στηρίζει το πλαίσιο πάλης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων:
- Να αντιμετωπιστούν με ευθύνη του κράτους όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, χωρίςοικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.
- Να δοθεί επαρκής παράταση προθεσμίαςγια αντιρρήσεις δωρεάν, σε όλες τις περιοχές που αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες, να δοθεί ανάλογο δικαίωμα για τις παλιές αναρτήσεις.
- Καμία επιστροφή ενίσχυσης μικρομεσαίωνκτηνοτρόφοι επειδή οι εκτάσεις που βοσκούν δεν εντάχθηκαν –ενώ πρέπει– στις βοσκήσιμες γαίες, καθώς και βιοπαλαιστών αγροτών που λαμβάνουν ενισχύσεις καλλιεργώντας εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δασικές.
- Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες, γενικότερα η πολιτική γης, ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης επενδυτικών σχεδίων.
- Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικό, εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων και πόρων στηδασική υπηρεσία για την προστασία των δασών.
- Να μην αναγνωρισθούν και στους δασικούς χάρτες οι καταπατήσεις μεγαλοαγροτών, μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών κ.ά.
- Να δοθεί δυνατότητα χρήσης δασικών εκτάσεων που στο παρελθόν εκχερσώθηκαν και καλλιεργούνται για λόγους επιβίωσης, χωρίς τυπικά νομιμοποιητικά στοιχεία.
Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί ενάντια στο πλαίσιο, στη διαδικασία και στο περιεχόμενο των δασικών χαρτών. Αντιμετωπίζει το ζήτημα στο πλαίσιο της συνολικότερης πολιτικής χρήσης γης, του περιβάλλοντος, της ιδιοκτησίας στη γη. Σε αυτή τη βάση συγκρούονται το επιχειρηματικό κέρδος με τις λαϊκές ανάγκες, η χρήση γης ως εμπόρευμα με τη χρήση γης ως κοινωνικό αγαθό, ζήτημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα, προς όφελος του λαού, παρά μονάχα με μια εξουσία πραγματικά λαϊκή, που θα λύσει το ιδιοκτησιακό πρόβλημα στη γη υπέρ της κοινωνικής ευημερίας.