Ερώτηση Χάρη Μαμουλάκη με την συνυπογραφή 33 ακόμα Βουλευτών
Το σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει στις πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το θέμα αναστολής πληρωμής των επιταγών, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή 33 Βουλευτών.
«Είναι αναγκαία η τροποποίηση του μέτρου αναστολής πληρωμής επιταγών, ούτως ώστε να στηριχθούν οικονομικά οι λήπτες των επιταγών αυτών, αλλά και να συμπεριληφθούν στο πεδίο εφαρμογής του και οι επιχειρήσεις που παρότι δεν ανήκουν σε κλάδους των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία ή δεν έχουν ποσοστό μείωσης κατά 50% του κύκλου εργασιών τους, εντούτοις είναι λήπτες αξιογράφων των οποίων έχει ανασταλεί η πληρωμή κατά 75 ημέρες» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Τα αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα που έχουν ληφθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα, δημιουργούν αλυσιδωτά προβλήματα σε πολλές ΜμΕ και εντείνουν το πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων. Η Κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει τακτική και να αντιμετωπίσει τις επιχειρήσεις με ίσους όρους, χωρίς να ευνοούνται κάποιοι εις βάρος κάποιων άλλων».
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, με το άρθρο 35 του ν. 4753 (Α’227/18.11.2020), προβλέφθηκε η αναστολή στις προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής κατά 75 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία σε κάθε αξιόγραφο. Η προστασία αυτή για τις επιταγές των επιχειρήσεων, ισχύει αφενός αυτομάτως για τις επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με κρατική εντολή, αφετέρου για όσες έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊου Covid-19.
Ωστόσο, υπάρχουν επιχειρηματικοί κλάδοι και επιχειρήσεις που εξαιρούνται του μέτρου καθώς, είτε δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, είτε δεν εμφανίζουν μείωση κύκλου εργασιών κατά 50% και οι οποίοι είναι λήπτες επιταγών, των οποίων οι εκδότες έχουν αναστείλει τη πληρωμή για 75 ημέρες. Έτσι, εντείνεται το πρόβλημα ρευστότητας που ήδη αντιμετωπίζουν και απειλείται η βιωσιμότητά τους διότι, από τη μία δε μπορούν να εισπράξουν το τίμημα για τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που έχουν πουλήσει σε επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του κυβερνητικού αυτού μέτρου και από την άλλη πρέπει να πληρώσουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους.
Γι’ αυτό και ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Προτίθεται να τροποποιήσει τη διάταξη του άρθρου 35 του ν.4753 (Α’227/18.11.2020), ούτως ώστε να συμπεριληφθούν στο πεδίο εφαρμογής της και οι επιχειρήσεις που παρότι δεν ανήκουν σε κλάδους των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία ή που δεν έχουν ποσοστό μείωσης κατά 50% του κύκλου εργασιών τους, εντούτοις είναι λήπτες αξιογράφων των οποίων έχει ανασταλεί η πληρωμή κατά 75 ημέρες;
2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να στηρίξει οικονομικά τους λήπτες επιταγών των οποίων έχει ανασταλεί η προθεσμία πληρωμής;