«Οι καταγγελίες για αστυνομική βία έχουν αυξηθεί κατά 75% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη. Ένα χρόνο τώρα, η Αστυνομία -στο όνομα της ασφάλειας και της τήρησης της τάξης- βρίσκεται πανταχού παρούσα, δέρνοντας, ξεγυμνώνοντας, ασκώντας κάθε είδους βία και σεξουαλική παρενόχληση, παραβιάζοντας απροκάλυπτα και με υπέρμετρη θρασύτητα κάθε ίχνος ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων»
Η 15η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας το 1997, με πρωτοβουλία αναρχικών οργανώσεων της Ελβετίας, με αφορμή τον ξυλοδαρμό δύο παιδιών ηλικίας 11 και 12 ετών από αστυνομικούς.
Η αφιέρωση της 15ης Μαρτίου στη διαμαρτυρία εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας αποτέλεσε πρωτοβουλία κυρίως δύο αναρχικών οργανώσεων, της κολεκτίβας COBP κατά της αστυνομικής βίας στο Μοντρεάλ του Καναδά και της ελβετικής ομάδας «Μαύρη Σημαία».
Σε 14 χώρες περισσότερες από 50 οργανώσεις διοργανώνουν σχεδόν κάθε χρόνο εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Το 2006 οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου και από τις 14 αυτές χώρες, κατήγγειλαν μέσα από τις εκδηλώσεις τους, την αστυνομική βαρβαρότητα και κατ’ επέκταση τη βαρβαρότητα του Κράτους, που κατευθύνεται κατά των «ανεπιθύμητων προσώπων», που περιλαμβάνουν φτωχούς, άστεγους, μετανάστες, εργάτες, ιερόδουλες και ακτιβιστές.
Φυσικά η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας δεν είναι παγκοσμίως αποδεκτή. Στις ΗΠΑ, ήδη από το 1995 είχε αφιερωθεί στον ίδιο σκοπό η 22α Οκτωβρίου.
Κατά κύριο λόγο, στόχος της ημέρας αυτής είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ ομάδων που εργάζονται άμεσα ή έμμεσα εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας σε όλο τον κόσμο. Η αλληλεγγύη για τα θύματα αστυνομικής βίας λαμβάνει ιδιαίτερα οργανωμένη μορφή στον Καναδά, όπου κάθε χρόνο υπάρχει μεγάλη προσέλευση στις διαμαρτυρίες.
Οι τρόποι καταστολής που εφαρμόζονται πλέον από τις περισσότερες κυβερνήσεις, για τη διατήρηση της τάξης και της κοινωνικής ειρήνης, έχουν προκαλέσει τα τελευταία χρόνια έντονες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα, όπως αποδεικνύουν αμέτρητα περιστατικά αστυνομικής βαρβαρότητας που έχουν έρθει στο φως μόνο τα τελευταία χρόνια, με δραματικό αποκορύφωμα τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την κοινωνική εξέγερση που ακολούθησε.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας
«Η αύξηση της κρατικής καταστολής και της αστυνομικής βίας επιτείνεται και διογκώνεται όσο στην συνείδηση των πολιτών γίνεται ορατή η παταγώδης αποτυχία του επιτελικού κράτους της ΝΔ», αναφέρει η αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδια για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Αγαθοπούλου, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας.
Σημειώνει ότι «οι καταγγελίες για αστυνομική βία έχουν αυξηθεί κατά 75% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη», προσθέτοντας ότι «ένα χρόνο τώρα, η Αστυνομία -στο όνομα της ασφάλειας και της τήρησης της τάξης- βρίσκεται πανταχού παρούσα, δέρνοντας, ξεγυμνώνοντας, ασκώντας κάθε είδους βία και σεξουαλική παρενόχληση, παραβιάζοντας απροκάλυπτα και με υπέρμετρη θρασύτητα κάθε ίχνος ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων».
Τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «απέναντι σε αυτό το σπιράλ έντασης και αυταρχισμού, που έχει υπαίτιους τους κ. Χρυσοχοΐδη και Μητσοτάκη, συντάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών, αλλά και η πλειοψηφία των αστυνομικών που αναγνωρίζουν τον ρόλο τους ως “προστάτες του πολίτη” και όχι ως ξυλοφορτωτές».
Η κ. Αγαθοπούλου αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί:
«-Τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κυβέρνηση της ΝΔ και των αστυνομικών οργάνων.
-Τον τερματισμό κάθε κακομεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης χρήσης βίας, από τους αξιωματούχους επιβολής του νόμου.
-Διαρκή διαφάνεια και λογοδοσία και άμεση και σε βάθος διερεύνηση όλων των καταγγελιών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αστυνομία.
-Το δικαίωμα στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης των ανθρώπων στην Ελλάδα θα είναι πλήρως σεβαστό, ακόμη και σε περίοδο πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις υγειονομικές παραμέτρους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
-Τη διαρκή επιμόρφωση των αστυνομικών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φύλου, σεξισμού, ρατσισμού.
-Την κατάργηση της ομάδας ΔΡΑΣΗ της ελληνικής αστυνομίας.
-Την άμεση έναρξη Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και την δίκαιη απόδοση ευθυνών και ποινών».