Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, με αφορμή την απόφαση της διοίκησης να γίνονται τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου στους συνοδούς των ασθενών που διακομίζονται στο νοσοκομείο
Η Απόφαση της διοίκησης ότι θα γίνονται τα τεστ των συνοδών σε χώρους των κλινικών από το υπάρχον προσωπικό από τις 10πμ έως τις 11πμ, θα δημιουργήσει διαφορετικά αποτελέσματα για το πρόβλημα που ήρθε να λύσει. Συγκεκριμένα:
- Πώς άραγε θα προστατευτούν εργαζόμενοι και ασθενείς από την ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού, όταν οι συνοδοί κάνουν τεστ, αφού εισέλθουν στο νοσοκομείο, διασχίσουν διαδρόμους, ασανσέρ και την κλινική, όπου νοσηλεύεται ο συγγενής τους; Αν είναι θετικός κάποιος συνοδός, η διασπορά μπορεί να έχει ήδη γίνει, πριν καν κάνει το τεστ!
- Σε ποιους χώρους των κλινικών θα γίνονται τα τεστ; Στα γραφεία γιατρών, στο δωμάτιο των νοσηλευτών ή σε (σχεδόν γεμάτους) θαλάμους ασθενών;
- Είναι ασφαλές ο συνοδός να «κατεβάζει» τη μάσκα μέσα σε κάποιον από αυτούς τους χώρους προκειμένου να ληφθεί ρινοφαρυγγικό δείγμα και αμέσως μετά ο χώρος αυτός να χρησιμοποιείται από προσωπικό ή/και ασθενείς;
- Είναι σε γνώση και σε έγκριση των επιστημονικών οργάνων του νοσοκομείου ο τρόπος της δειγματοληψίας μέσα στα τμήματα;
- Επιπρόσθετα, οι δειγματοληψίες θα γίνονται από το ελλιπές ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των κλινικών. Δηλαδή στα ήδη αυξημένα καθήκοντα, στις διπλοβάρδιες (πρωί-νύχτα) των νοσηλευτών, στην υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών των γιατρών, στα χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες, στις συνεχείς μετακινήσεις θα προστεθούν και τα τεστ των συνοδών!
- Εάν ασθενής κάνει εισαγωγή μετά τη 1μμ στο νοσοκομείο, πως θα γίνει η παραμονή του συνοδού; Μήπως όλα αυτά είναι πρόσχημα για να συνεχίσει να διώχνει τον κόσμο στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία;
Τα αποσπασματικά αυτά μέτρα δεν μειώνουν τον κίνδυνο τα νοσοκομεία να γίνουν εστίες μετάδοσης του κορονοϊού, ενώ επιφορτίζουν τους εξουθενωμένους εργαζόμενους με πρόσθετες αρμοδιότητες.
Για άλλη μια φορά γίνεται φανερό ότι επιχειρείται με την ελάχιστη δυνατή κρατική χρηματοδότηση, με το ίδιο ανεπαρκές υγειονομικό προσωπικό και τις υπάρχουσες υποδομές, να δοθεί μια αναποτελεσματική πρόχειρη λύση στο πρόβλημα της εξάπλωσης των κρουσμάτων. Αυτή είναι η συνέπεια διαχρονικών πολιτικών που λογαριάζουν περισσότερο το κόστος από την προστασία της υγείας.
Αν ενδιαφέρονταν πραγματικά οι διοικήσεις και η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού σε χώρους υγείας, θα προχωρούσαν σε μαζικά τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ των εργαζομένων στις δομές υγείας, όπως διεκδικούν σωματεία εργαζομένων υγειονομικών εδώ και ένα χρόνο. Θα προχωρούσαν σε τεστ όλων των ασθενών πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Θα προχωρούσαν σε προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να σταματήσουν οι μετακινήσεις μεταξύ των τμημάτων τους και των μονάδων COVID, που αυξάνουν τον κίνδυνο διασποράς. Θα εξασφάλιζαν επαρκή στελέχωση σε μόνιμους νοσηλευτές και βοηθούς θαλάμων, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για συνοδούς ασθενών. Θα ενίσχυαν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ώστε να μπορεί να αναλάβει τους προληπτικούς ελέγχους.
Για το Δ.Σ. | |
Ο Πρόεδρος | Ο Γεν. Γραμματέας |
Βρύσαλης Δημήτρης | Κοκοβάκης Γρηγόρης |