Μέσα ενημέρωσης: η Ελλάδα σε χειρότερη θέση από την Ουγγαρία

Του Στέλιου Κούλογλου

Ο Σκάι έκοψε στον αέρα τη βουλευτή Λ. Κανέλλη, επειδή επανέλαβε το κάλεσμα αστυνομικών σε βίντεο («Πάμε να τους γαμ.., πάμε να τους σκοτώσουμε»), εννοώντας τους διαδηλωτές. Το Star το τερμάτισε: έβαλε στο ίδιο βίντεο τίτλο «Θα τον σκοτώσουνε», εννοώντας ότι δήθεν ο αστυνομικός φώναζε ανησυχώντας για τον συνάδελφο του!
 
Ενώ οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης ήταν οργισμένοι με τη δράση της αστυνομίας και πνιγμένοι από τα δακρυγόνα της, φιλοκυβερνητικό site είχε τίτλο: «Κάτοικοι βρίζουν τους αντεξουσιαστές από τα μπαλκόνια τους». Την Κυριακή που ξεκίνησαν τα επεισόδια στην περιοχή, όταν η αστυνομία ξυλοκόπησε βάρβαρα νεαρό αφού είχε προηγουμένως τραμπουκίσει μια φιλήσυχη οικογένεια, η υπόθεση παρουσιάστηκε ως «επίθεση από 30 άτομα εναντίον αστυνομικών» από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που μετά τις εκλογές του 2019 έχει υπαχθεί κατευθείαν στο πρωθυπουργικό γραφείο.
 
Την είδηση υιοθέτησαν αβασάνιστα όλα τα φιλοκυβερνητικά μέσα. Μια εφημερίδα έγραψε ότι δεν επρόκειτο απλώς για επίθεση, αλλά και για «ενέδρα». Αν δεν υπήρχαν τα social media, ίσως να μην γνωρίζαμε τι πραγματικά συνέβη στη Νέα Σμύρνη.
 
Mια πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Γκέτεμποργκ κατατάσσει την Ελλάδα σε χειρότερη θέση από την Ουγγαρία σε ζητήματα Δημοκρατίας. Ένα από βασικά κριτήρια που χρησιμοποιεί το έγκυρο Ινστιτούτο είναι η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, δημόσιων και ιδιωτικών, από την εκάστοτε κυβέρνηση.


 
Στην Ουγγαρία ο Ορμπαν έχει καταφέρει να ελέγξει τη μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ, υπάρχουν όμως κάποιες κριτικές νησίδες. Οι δημοσιογράφοι αντιστέκονται, ζητούν την τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.  Δεν υπάρχουν φαινόμενα σαν του Star ή του Σκάι, μέσων ενημέρωσης  βασιλικότερων της εξουσίας. Σε μια ελληνική ιστορική εφημερίδα που ανήκε στην κεντροαριστερά, οι αρθρογράφοι βγαίνανε χθες από τα δεξιά στον.. πρωθυπουργό της δεξιάς, γιατί δεν συμπεριφέρεται αρκετά σκληρά «στο φαν κλαμπ του Κουφοντίνα», στην «παλαβή αριστερά»:
 
«Η κυβέρνηση, συνήθως, είναι ευγενική. Δεν επιδιώκει την ένταση, δεν επιχειρεί την απαξίωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συμπεριφέρεται σαν να έχει απέναντί της ένα κανονικό κόμμα σε μια αστική δημοκρατία που χτίζεται από κοινού. Λάθος. . Θα περίμενα, έπειτα κι από τα χθεσινά γεγονότα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην είναι ευγενής και να μην αρκείται να επισημαίνει στον Αλέξη Τσίπρα τι θα έπρεπε να κάνει».
 
Αν στην Νέα Σμύρνη η αλήθεια σώθηκε από τις κάμερες των κινητών, σε μέρη όπου η πρόσβαση δεν είναι εύκολη, οι πολίτες δεν μαθαίνουν την αλήθεια. Λίγοι γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή πεθαίνουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, γιατί δεν υπάρχουν αρκετές κλίνες διαθέσιμες. Αντίθετα παραμυθιάζονται από υπουργικές δηλώσεις, ότι  τάχα ανοίγει η αγορά και φτάσαμε λίγο πολύ στην κανονικότητα. Θαρραλέο καραβάκι στον ωκεανό της παραπληροφόρησης, η συγκλονιστική μαρτυρία στη Δώρα Αυγέρη για τους συμπολίτες μας που πέθαναν πεινασμένοι, σαν κρατούμενοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, μέσα στις ακαθαρσίες τους, παλεύει με το θωρηκτό «Ομερτά».
 
Αναγκαία και χρήσιμη, η δημοσιογραφία των πολιτών, όπως ξεδιπλώθηκε στη Νέα Σμύρνη, δεν είναι αρκετή. Η δημοκρατία χρειάζεται επίσης αληθινό ρεπορτάζ και μεγάλες έρευνες από τίμιους επαγγελματίες που τηρούν τη δεοντολογία και επιδιώκουν να αναδείξουν τα προβλήματα των αδυνάτων και της κοινωνίας. Στην Ουγγαρία, τη Πολωνία και τη Σλοβενία, όπου επίσης οργιάζουν τα μιντιακά μονοπώλιο της ολιγαρχίας, οι δημοσιογράφοι οργανώνονται σε ανεξάρτητα site που χρηματοδοτούνται από τους αναγνώστες τους.

Πηγή:Tvxs

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί