Υπόθεση Κουφοντίνα: Παρέμβαση και από μέλος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής»

«Προέχον το ζήτημα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής σε μια πολιτεία» τονίζει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σπύρος Βλαχόπουλος

«Το ζήτημα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής είναι το προέχον σε μια πολιτεία», ξεκαθαρίζει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική σχολή του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος αναφερόμενος στην υπόθεση του απεργού πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να κάνουμε μια σαφή διάκριση στη δράση και στη ζωή του».

Περιγράφοντας το τι έχει συμβεί μέχρι τώρα σε σχέση με το αίτημα του Δ. Κουφοντίνα να εκτίσει την ποινή του στις φυλακές Κορυδαλλού, ο κ. Βλαχόπουλος επεσήμανε ότι ο απεργός πείνας ήταν κρατούμενος σε αγροτικές φυλακές και με βάση τον νόμο του 2020 έπρεπε να πάει πίσω στη φυλακή από την οποία προήλθε, δηλαδή στον Κορυδαλλό.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι αλά κάρτ. Δεν κρίνουμε με βάση τα πρόσωπα αν είναι συμπαθητικά, αλλά με βάση τις καταστάσεις και αυτό είναι το μεγαλείο του νομικού πολιτισμού», δήλωσε, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου μιλώντας στο Τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Παράλληλα, ο κ. Βλαχόπουλος ο οποίος είναι και μέλος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρόσθεσε ότι «η έννομη τάξη μπορεί να δράσει προς τη διάσωση μιας ζωής η οποία δεν σεβάστηκε της εγγυήσεις του νομικού μας πολιτισμού, και αυτή είναι η υπεροχή του νομικού πολιτισμού. Όταν η πολιτεία σώζει τη ζωή ενός ανθρώπου που έχει αφαιρέσει ζωές, αυτό αναδεικνύει το μεγαλείο της πολιτείας».

Τέλος ο κ. Βλαχόπουλος, απαντώντας στα όσα λέγονται περί «εκβιασμού» από πλευράς Κουφοντίνα, επεσήμανε ότι «υπάρχει μια στάθμιση που πρέπει να γίνει από τη μία ο κίνδυνος της ζωής κάποιου ανθρώπου και από την άλλη ζήτημα σε ποιο σωφρονιστικό κατάστημα θα εκτίσει την ποινή του. Ανάμεσα στον εκβιασμό και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής βάζω πρώτα την ανθρώπινη ζωή».

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί