Ρωγμές στην προσωπική εικόνα του πρωθυπουργού
Ενδοκυβερνητική κρίση προκαλεί η υπόθεση Λιγνάδη-Μενδώνη μετά και την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη.
Η υπόθεση Λιγνάδη-Μενδώνη που τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά σκανδάλου αποδομεί την εικόνα του πρωθυπουργού ο οποίος είτε από ανάγκη είτε από επιλογή την πήρε επάνω του.
Ο κ. Ταραντίλης θα περάσει στην ιστορία ως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με την μικρότερη θητεία αφού παραιτήθηκε ενάμισι μόλις μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Φυσικά επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους. Ωστόσο οι πληροφορίες από τα γαλάζια παρασκήνια αναφέρουν ότι ο κ. Ταραντίλης δεν άντεξε ότι πρώτα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και εν συνεχεία ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον διέσυραν δημοσίως σαν ψεύτη στην υπόθεση Λιγνάδη – Μενδώνη.
Ο κ. Ταραντιλης είχε δηλώσει την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στο μπρίφινκ ότι «ο σκηνοθέτης υπέβαλε οικειοθελώς την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους». Είχε αποφύγει ακόμη και να πει το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη, υπηρετώντας την αρχική γραμμή προστασίας του Δημήτρη Λιγνάδη. Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στην περιβόητη πια συνέντευξή της την ίδια γραμμή ακολούθησε και η Λίνα Μενδώνη. Ωστόσο μερικές ημέρες αργότερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι ο Δημήτρη Λιγνάδης υποχρεώθηκε να υποβάλλει την παραίτησή του, εκθέτοντας την κ. Μενδώνη αλλά και τον κ. Ταραντίλη ο οποίος πλέον εμφανιζόταν σαν ψεύτης ενώπιον της κοινής γνώμης. Τον κ. Γεραπετρίτη επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός στο κορυφαίο επίπεδο της Βουλής. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε δημοσίως ότι η κυβέρνησή του είπε ψέματα για να προστατεύσει από την διαπόμπευση τον κατηγορούμενο για βιασμούς ανηλίκων Δημήτρη Λιγνάδη.
Η μεν κ. Μενδώνη δεν έχει τέτοιου είδους ευαισθησίες. Ο κ. Ταραντίλης όμως τελικά παραιτήθηκε. Η εξέλιξη είχε διαφανεί από την στιγμή που ο κ. Ταραντίλης αραίωσε τις εμφανίσεις του στο μπρίφινγκ και την ενημέρωση έκανε η αναπληρώτριά του, Αριστοτελία Πελώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ταραντίλης είχε διαφωνήσει με τον χειρισμό που τελικά επελέγη. Επικράτησε ο χειρισμός του Γιώργου Γεραπετρίτη ο οποίος επιπλέον χρεώνεται εκ των πραγμάτων ότι η καθοδήγηση που έκανε στην Λίνα Μενδώνη εξέθεσε εν τέλει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναγκάστηκε να πάει στη Βουλή και να αναζητεί άλλοθι για τις πολιτικές του ευθύνες στις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη.
Η κυβέρνηση εκτίμησε λάθος τις διαστάσεις της υπόθεσης Λιγνάδη-Μενδώνη και θεώρησε ότι με την συμπεριφορά των μέσων ενημέρωσης και τους αντιπερισπασμούς του πρωθυπουργού (ωσάν το θέμα να είναι ο δημόσιος διάλογος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι η διερεύνηση των καταγγελιών για βιασμούς), το θέμα θα έκανε τον κύκλο του.
Εν τέλει όμως στην κοινωνία αυτό που συζητείται είναι οι πράξεις του Δημήτρη Λιγνάδη και η συμπεριφορά του συνηγόρου του. Η παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη προφανώς από ευθιξία, αναζωπυρώνει και δεν εκτονώνει το θέμα. Είναι πλέον αμφίβολο αν το θέμα εκτονωθεί ακόμη και με την καθυστερημένη παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, όπως επιμένει η αντιπολίτευση.