Υπέρ της εισαγωγής ενιαίου ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία θα είναι έτοιμη εντός περίπου 12 εβδομάδων, διευκρίνισε ωστόσο ότι η συζήτηση σχετικά με το αν ο εμβολιασμός μπορεί να οδηγεί σε ανάκτηση κάποιων ελευθεριών πρέπει να διαχωριστεί και τόνισε ότι «το ένα δεν οδηγεί αυτομάτως στο άλλο».
Την εισαγωγή το συντομότερο δυνατό ενός πιστοποιητικού ανοσίας που θα συνεπάγεται επιστροφή βασικών δικαιωμάτων υποστηρίζει από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι.
«Πρέπει να διαχωρίσουμε το ζήτημα του ίδιου του πιστοποιητικού από αυτό που το ακολουθεί. Μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιανουάριο, έχουμε αποφασίσει κι εμείς ότι θέλουμε ένα τέτοιο πιστοποιητικό, συνδεδεμένο πανευρωπαϊκά μέσω μιας πύλης», δήλωσε πριν από λίγο ο κ. Σπαν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου και εξήγησε ότι στο υπουργείο του βρίσκεται σε εξέλιξη επείγουσα διαδικασία προκειμένου το πιστοποιητικό να είναι διαθέσιμο εντός περίπου 12 εβδομάδων.
Υπάρχουν, όπως εξήγησε, πολύ απαιτητικά ζητήματα ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το άλλο ζήτημα, τόνισε ο υπουργός Υγείας, είναι τι συμβαίνει αφού κάποιος εμβολιαστεί. «Η συζήτηση θα γίνει», δήλωσε και πρόσθεσε ότι από τη δική του σκοπιά, «το ένα (εννoεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού) δεν οδηγεί αυτομάτως στο άλλο (εννοεί την ανάκτηση ελευθεριών)».
Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ αναφέρθηκε στο παράδειγμα του πιστοποιητικού που υπάρχει ήδη για το εμβόλιο κατά του κίτρινου πυρετού και απαιτείται για την είσοδο σε κάποιες χώρες και σημείωσε ότι «θα ήταν ωραίο και ουσιαστικό» αν υπήρχε ένα πιστοποιητικό και μάλιστα σε ενιαία μορφή. Το τι θα σημαίνει αυτό ωστόσο, διευκρίνισε, είναι μια συζήτηση η οποία θα πρέπει να διεξαχθεί στα αρμόδια όργανα – το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Δεοντολογίας και Ηθικής.
Η κάρτα εμβολιασμού, υποστηρίζει από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, δεν θα έδινε επιπλέον δικαιώματα στον κάτοχό της, αλλά θα εξασφάλιζε τα παλαιά δικαιώματα που στο μεταξύ έχουν περιοριστεί. «Πρέπει να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό τα βασικά δικαιώματα με ένα πιστοποιητικό ανοσίας (…) Πιο συγκεκριμένα, το βασικό δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης, το δικαίωμα του να μπορεί κανείς να πάει οπουδήποτε», δηλώνει ο κ. Μοντγκόμερι στην εφημερίδα «Tagesspiegel» και επισημαίνει επιπλέον ότι το πιστοποιητικό θα μπορούσε να αποτελέσει και κίνητρο εμβολιασμού: «Μπορούμε σίγουρα να πείσουμε τουλάχιστον τους σκεπτικιστές, παρέχοντας τέτοια κίνητρα», αναφέρει.