Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, “κλειδώνει” η παράταση του lockdown στην Αττική για μία εβδομάδα, καθώς αυτό εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι. Αυτή την ώρα εξετάζεται η λήψη μέτρων και για άλλες περιοχές.
Μετά την Αρκαδία και το Ναύπλιο, υποψήφιες για… κοκκίνισμα είναι περιοχές όπως η Λευκάδα, η Θεσπρωτία, δήμοι της Φθιώτιδας και σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανόν και η Κορινθία. Περιοχές, δηλαδή, που παρουσιάζουν επιβάρυνση τις τελευταίες ημέρες. Στη Θεσπρωτία για παράδειγμα εντοπίστηκαν εννέα περιστατικά με την επίπτωση ανά 100.000 πληθυσμού να είναι 20,65 περιστατικά, στην Κορινθία 31 περιστατικά και στη Λευκάδα 13. Επίσης, ανησυχία υπάρχει για την Αιτωλοακαρνανία και τον Έβρο.
Από την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει το «μήνυμα» ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και ότι δεν επιτρέπουν τη σταδιακή άρση του lockdown από την ερχόμενη Δευτέρα.
Πάντως, πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για την ανάγκη διατήρησης της καραντίνας ακόμη και μετά τις 15 Μαρτίου. Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι δεν θα έχει προλάβει μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων να αποκλιμακωθεί η πίεση στα νοσοκομεία και ειδικά όταν εκτιμάται ότι έως τις 5 Μαρτίου τα κρούσματα θα κινούνται πέριξ των 2.000 και ίσως τα ξεπεράσουν. Άλλοι πάλι λοιμωξιολόγοι θεωρούν ότι είναι πολύ πρώιμη η συζήτηση για κάτι τέτοιο από τώρα και είναι οι ίδιοι που θέλουν να εισηγούνται, προχωρώντας βήμα- βήμα, λέγοντας ότι θα πρέπει να αξιολογούνται τα δεδομένα και η πορεία της πανδημίας από εβδομάδα σε εβδομάδα και ότι δεν υπάρχει λόγος να προτρέχουμε.
Τελικά, όπως φαίνεται, σε ό,τι αφορά την Αττική η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι να παραταθούν τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για μία εβδομάδα. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
Στο… περίμενε το άνοιγμα δραστηριοτήτων
Με δεδομένο ότι η παράταση του lockdown στην Αττική έχει “κλειδώσει” έως και τις 7 Μαρτίου, αυτομάτως αυτό σημαίνει ότι σχολεία και λιανεμπόριο, που αποτελούν κυβερνητικές προτεραιότητες για το άνοιγμά τους, βρίσκονται ξανά στο… περίμενε. Κάθε νέο lockdown έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία και οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες. Αυτό είναι πλέον γνωστό σε όλους, εξ ου και στο τραπέζι των συζητήσεων των λοιμωξιολόγων αλλά και των κυβερνητικών στελεχών μπαίνει και ο “παράγοντας” οικονομία.
Οι περισσότεροι συνιστούν υπομονή για λίγο ακόμα, όμως, η κόπωση είναι έντονη σε πολίτες, επιχειρηματίες, μαθητές και φοιτητές και γενικά σε όλους. Εδώ και ημέρες άλλωστε είχε απομακρυνθεί το σενάριο για άνοιγμα των καταστημάτων και των σχολείων – τουλάχιστον των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών- από την 1η Μαρτίου. Θα εξεταστεί, ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, για άνοιγμα πλέον μετά την Καθαρά Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες και με αυστηρούς κανόνες και μέτρα. Ειδικά για το λιανεμπόριο, τα καταστήματα όταν ανοίξουν, αυτό θα γίνει με το μοντέλο των σούπερ μάρκετ, δηλ. με αριθμητικό περιορισμό των πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε καταστήματος. Επίσης θα αποστέλλεται μήνυμα σε έναν νέο πενταψήφιο αριθμό, τον 13032 που θα είναι μόνο για αγορές και θα δίνει χρονικό περιθώριο τριών ωρών στους καταναλωτές για να ψωνίζουν.
Μεγάλη συζήτηση γίνεται και για την εστίαση με τους επιχειρηματίες του κλάδου να αγωνιούν για την επόμενη ημέρα, καθώς το πλήγμα που έχουν υποστεί λόγω του ότι παραμένουν κλειστοί, για πολλούς είναι τεράστιο. Όπως υποστηρίζουν ορισμένοι εξ αυτών η πορεία της πανδημίας αποδεικνύει ότι δεν ευθύνεται η εστίαση για την αύξηση της διασποράς, αφού με κλειστή την εστίαση, οι δείκτες δεν βελτιώνονται. Αγωνιούν δε, για το τι θα γίνει το Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο για άνοιγμα, τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους σε πρώτη φάση, το διάστημα από 10 έως 20 Απριλίου. Και αυτό επειδή θεωρείται ότι οι καιρικές συνθήκες τότε θα είναι καλές, οι εμβολιασμοί θα έχουν προχωρήσει περισσότερο, ενώ υπάρχει και η ελπίδα ότι συνολικά η επιδημιολογική εικόνα θα έχει βελτιωθεί.