Ο πρωθυπουργός, εν μέσω χιονοστιβάδας καταγγελιών για την υπόθεση Λιγνάδη – ο οποίος απολογείται σήμερα – και του κύματος αντίδρασης στην απόφαση της υπουργού Πολιτισμού να παραμένει στη θέση της και να μην παραιτείται, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις καθώς επί 20 μέρες ο ίδιος και η κυβέρνησή του προσπαθούσε να καλύψει την υπόθεση. Ωστόσο, μόλις χθες, μιλώντας στο υπ. συμβούλιο, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να καλύψει την υπ. Πολιτισμού, δίνοντας οδηγία «στηρίξτε τη Λίνα που σας βοήθησε».
Ο πρωθυπουργός προκάλεσε τη σημερινή συζήτηση προσχηματικά, καθώς το αίτημα του Αλ. Τσίπρα για συζήτηση στη Βουλή για τη «λειτουργία της Δημοκρατίας στον τόπο μας, το έλλειμμα διαφάνειας και λογοδοσίας της κυβερνητικής εξουσίας, απέναντι στο Κοινοβούλιο και την ελληνική κοινωνία», παραμένει μετέωρο από τις 23 Δεκεμβρίου.
Ο Αλ. Τσίπρας θα παραμείνει στην ουσία
Παρά την προσπάθεια επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει σήμερα, στη Βουλή, στην ουσία της συζήτησης, όπως σημειώνει η Αυγή.
Γιατί η Λίνα Μενδώνη και η κυβέρνηση δεν ανέλαβαν καμία πρωτοβουλία ώστε να ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη η υπόθεση Λιγνάδη από τις 6.2, οπότε και υπήρξε η πρώτη επώνυμη καταγγελία; Γιατί μέχρι να πάει στην Εισαγγελία υπόθεση που δεν έχει παραγραφεί, Μενδώνη και Ταραντίλης μιλούσαν για φήμες, τοξικό κλίμα και για προσωπικούς λόγους παραίτησης από το Εθνικό; Ποιος τοποθέτησε τον Δ. Λιγνάδη με μεθοδευμένη διαδικασία στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή; Κέρδισε τουλάχιστον δύο εβδομάδες ώστε να προετοιμαστεί και να εξαφανίσει τυχόν επιβαρυντικά στοιχεία για τον ίδιο ή και ενδεχόμενο κύκλωμα με άλλα πρόσωπα;
Η αλαζονεία Μητσοτάκη τον οδήγησε στη συγκάλυψη
Αυτά είναι μερικά από τα κρίσιμα και αναπάντητα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει σήμερα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρά την προσπάθεια επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στην ουσία της συζήτησης, που δεν είναι άλλη από την ολιγωρία, τις κυβερνητικές ευθύνες και τη συγκάλυψη. Ο Δ. Λιγνάδης ήταν προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, επισήμανε χθες ο Νάσος Ηλιόπουλος, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι επιχείρησε να συγκαλύψει την υπόθεση, “ακριβώς γιατί, μέσα στην αλαζονεία του, δεν ήθελε να αμφισβητηθεί η επιλογή του”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα “τσιμπήσει” στον αποπροσανατολισμό
”Γι’ αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός θα έρθει στη Βουλή απολογούμενος και δεν θα επιτρέψουμε φτηνούς αντιπερισπασμούς, όπως το να στραφεί η συζήτηση στα σχόλια που γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης” είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως ανέφερε, ο μεγαλύτερος βούρκος των ημερών είναι η προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου από Μητσοτάκη – Μενδώνη, τονίζοντας πως γι’ αυτό θα απολογηθεί στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης. “Για να σπάσει η σιωπή, για να στηρίξουμε τα θύματα” υπογράμμισε.
Σχολιάζοντας την επιχείρηση των στελεχών της Ν.Δ., δημοσιογράφων και γαλάζιων τρολ του Διαδικτύου να χρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ άθλια hashtags στο Τwitter, η Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο, στην ΕΡΤ, για προσπάθεια ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι ελεεινό κυκλοφορεί, έτσι ώστε να φύγει από το κάδρο ο Κ. Μητσοτάκης και η Λ. Μενδώνη για τις πολιτικές τους ευθύνες και να μπει στο κάδρο ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν κυβερνάει. “Αντιλαμβάνεστε ότι είναι γελοία και εξοργιστική” τόνισε.
Σχέδιο υποστήριξης των θυμάτων, πλαίσιο ενθάρρυνσης των καταγγελιών
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αναφερθεί στους ανθρώπους που βρήκαν το θάρρος και βγήκαν μπροστά να μιλήσουν και να θέσει την ανάγκη ενδυνάμωσης αυτών των φωνών και ενός ισχυρού πλαισίου που θα δίνει το κουράγιο και τον χώρο στα θύματα να μιλήσουν. Ενώ θα δοθούν και απαντήσεις για τη σπέκουλα γύρω από τον Ποινικό Κώδικα και το ποινικό πλαίσιο. Όπως ανέφερε Στο Κόκκινο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου, το ισχύον νομικό πλαίσιο για περιπτώσεις κακοποίησης είναι στιβαρό και εξέφρασε τον φόβο ότι “αν στη δημόσια συζήτηση κυριαρχήσει η άποψη ότι δήθεν το πλαίσιο είναι ελαστικό ή ευνοϊκό, αυτό θα ενθαρρύνει μελλοντικούς δράστες και θα αποθαρρύνει τα θύματα να μιλήσουν”. “Το κίνημα υποστήριξης των θυμάτων από πλευράς καλλιτεχνικού κόσμου είναι από τις πιο σημαντικές κοινωνικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει αυτό το χρονικό διάστημα” σημείωσε.