Το πρώτο δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση δεν έχει ούτε τον οικονομικό χώρο, ούτε την πολιτική πρόθεση, να παρατείνει επί μακρόν τα μέτρα στήριξης της πναδημίας. «Τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα» δήλωσε πρώτος ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προαναγγέλοντας επαναλειτουργία των σχολείων και του λιανεμπορίου από την 1η Μαρτίου.
Την προαναγγελία ήρθε να ενισχύσει – για μια ακόμη φορά πριν συσκεφθούν και πριν μιλήσουν οι επιδημιολόγοι – ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας τα αποτελέσματα δείχνουν σταθεροποίηση της κατάστασης και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει και καλύτερη και δεν θα υπάρξει παράταση», δήλωσε ο Χρήστος Ταραντίλης.
Αμφότεροι έδειξαν την πρόθεση της κυβέρνησης να μην παραταθεί, στο σύνολό του έστω, το σκληρό lockdown πέραν της 28ης Φεβρουαρίου και να επανέλθει το περίφημο «ακορντεόν» σε φάση ανοίγματος από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.
Το δεύτερο δεδομένο όμως είναι πως, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες, οι ΜΕΘ των νοσοκομείων εδώ κι έναν χρόνο δεν αυξάνονται. Και πως σ’ αυτή την φάση της πανδημίας, με τον αριθμό των διασωληνωμένων στους 320 και σε ανοδική τροχιά, στην Αττική είναι ελεύθερο πλέον μόνον το 10% των κλινών ΜΕΘ covid. Όπως είναι δεδομένο και ότι εκατοντάδες σοβαρά μη covid περιστατικά βρίσκονται σε αναμονή για χειρουργείο και πιθανή εντατική θεραπεία, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των συγκεκριμένων ασθενών όπως αναγνώρισε χθες και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη.
Αυτή η πραγματικότητα οδηγεί πολλούς επιστήμονες – από τον Δημοσθένη Σαρρηγιάνη και τον Ακη Βατόπουλο έως τον Νίκο Παπαϊωάννου του ΑΠΘ – να δηλώνουν δημόσια ότι θα πρέπει να υπάρξει παράταση του lockdown τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα πέραν της 28ης Φεβρουαρίου που προέβλεπε το αρχικό, κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα.
Το δε «καμπανάκι» που κρούουν ήρθε να εντείνει το νέο άλμα στα ημερήσια κρούσματα που έφθασαν ξανά στα 1.400 και, μάλιστα, με ευρεία διασπορά των πολύ πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορονοϊού.
Η εικόνα αυτή εγκλωβίζει την κυβέρνηση που έχει ήδη εκπονήσει χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων την 1η Μαρτίου και στην συνέχεια, στις 8 Μαρτίου, των Γυμνασίων-Λυκείων και του λιανεμπορίου.
Το κατά πόσο αυτό το χρονοδιάγραμμα θα καταστεί εφικτό να τηρηθεί δεν θα ξεκαθαριστεί πριν από τα μέσα με τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Η πίεση όμως από το οικονομικό επιτελείο γίνεται όλο και πιο έντονη, καθώς η ύφεση του πρώτου τριμήνου του 2021 διαγράφεται πια διψήφια και, όπως επαναλαμβάνεται με αγωνία, στις συσκέψεις των τελευταίων ημερών, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να παραμείνει «κλειδωμένη» όλη η αγορά και μετά τον Μάρτιο.
Στην πραγματικότητα, ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει σταδιακό άνοιγμα όλων των κλάδων μέσα στον επόμενο μήνα, με μοναδική εξαίρεση την εστίαση.
Εκεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η Μαρίνα Αλεξανδρή για το tvxs.gr, η απόφαση είναι να μην υπάρξει πλήρης επαναλειτουργία έως το Πάσχα – συγκεκριμένα, το μήνυμα που εκπέμπεται προς επαγγελματίες του κλάδου είναι πως «η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, αλλά εντός του Μαϊου».
Εφόσον αυτό το χρονοδιάγραμμα επιβεβαιωθεί τότε θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου. Ηδη, θεωρείται δεδομένο ότι θα επεκταθεί το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου και για τον Απρίλιο ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και σενάριο για «στοχευμένη» 8η φάση επιστρεπτέας προκαταβολής.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αρθούν έως το τέλος Μαρτίου τα μέτρα στήριξης για όλους τους άλλους κλάδους και να παραμείνει έως τον Μάιο στον «αναπνευστήρα» μόνον η εστίαση που είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί και επιπλέον ενισχύσεις καθώς έχει δεχθεί και το ισχυρότερο πλήγμα από τα lockdowns (με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η μείωση του τζίρου στον κλάδο πέρσι έφθασε στο 53,4%).
Ο ίδιος σχεδιασμός ποντάρει σε καθολικά άνοιγμα του τουρισμού μετά τον Ιούνιο, με γρήγορες διαδικασίες (fast lane) για όσους έχουν αξιόπιστο πιστοποιητικό εμβολιασμού και με rapid test για όλους τους ταξιδιώτες που θα μπαίνουν στην χώρα.
Με την σημερινή ωστόσο επιδημιολογική εικόνα, όπως και με τον σημερινό ρυθμό των εμβολιασμών, όλος αυτός ο σχεδιασμός δεν είναι τίποτα περισσότερο από άσκηση επί χάρτου.