Ερώτηση κατέθεσαν η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Τομεάρχης, Σταύρος Αραχωβίτης με την συνυπογραφή 37 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ζητώντας την άμεση αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος για τα Σχέδια Βελτίωσης και την ένταξη σε αυτά και των επιλαχόντων αγροτών που αποκλείστηκαν άδικα, παρόλο που πληρούσαν τις προϋποθέσεις του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τους όρους της προκήρυξης.
Έτσι, ζητείται από τον Υπουργό να λάβει άμεσες αποφάσεις και να αποκαταστήσει την αδικία για να επιλύσει αυτό το μείζον ζήτημα που στις δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας, δημιουργεί στον αγροτικό κόσμο επιπρόσθετα προβλήματα και τους αποτρέπει από το να επενδύσουν στον τόπο τους, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της αγροτικής υπαίθρου.
Το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί άμεσα με πολιτική βούληση, όπως έγινε για παράδειγμα το 2018, όταν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του ΠΑΑ με το μέτρο «Εγκατάστασης νέων αγροτών», αύξησε τα κονδύλια και έτσι κατάφεραν να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες αγρότες.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: “Αύξηση προϋπολογισμού για τα Σχέδια Βελτίωσης και ένταξη των επιλαχόντων”
Στο πλαίσιο του ΠΑΑ τα Υπομέτρα 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος», αποτελούν προγράμματα σημαντικής στήριξης για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των αγροτικών επιχειρήσεων. Η υλοποίηση των σχεδίων βελτίωσης, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα των αγροτικών ελληνικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά και στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και ταυτότητας.
Οι επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος, που αφορούν τόσο την φυτική και ζωική παραγωγή όσο και τη μελισσοκομία, στοχεύουν στην αναβάθμιση των υφιστάμενων γεωργικών επιχειρήσεων, με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και γενικά τον εκσυγχρονισμό τους, συμβάλλοντας πρακτικά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Το μεγάλο πλήθος των αιτήσεων δείχνει την επιθυμία των Ελλήνων αγροτών να επενδύσουν στον τόπο τους, εκσυγχρονίζοντας τις εκμεταλλεύσεις και τις καλλιέργειές τους, με μειωμένο κόστος παραγωγής, με ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον και με θέληση για συνεισφορά στην ανάπτυξη της αγροτικής υπαίθρου.
Μετά τη δημοσίευση των οριστικών αποτελεσμάτων έχουν εγκριθεί 10.138 αιτήσεις, απορρίφθηκαν 1.057 αιτήσεις ενώ 4.132 αιτήσεις κρίθηκαν επιλαχούσες, παρόλο που πληρούσαν τις προϋποθέσεις του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τους όρους της προκήρυξης.
Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προκηρύξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα το 2017 έπειτα από πολλά χρόνια αδιαφορίας των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς αντίστοιχο πρόγραμμα είχε να προκηρυχθεί από το 2011. Επίσης, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιώντας την δυνατότητα υπερδέσμευσης φρόντισε ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι.
Στις σημερινές συνθήκες, που δημιουργούν στον αγροτικό κόσμο επιπρόσθετα προβλήματα, λόγω της πανδημίας, είναι αναγκαία η αύξηση των κονδυλίων για τα σχέδια βελτίωσης που θα βοηθήσουν στο ξεπέρασμα της κρίσης και για τους αγρότες που είναι επιλαχόντες ενώ έχουν πλήρεις φακέλους επενδυτικών σχεδίων. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί όπως έγινε για παράδειγμα το 2018 στο πλαίσιο του ΠΑΑ με το μέτρο «Εγκατάστασης νέων αγροτών» όπου με πολιτική βούληση έγινε αύξηση της χρηματοδότησης και εντάχθηκαν όλοι οι επιλαχόντες αγρότες.
Επειδή η πανδημία του Covid-19 έχει επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση τόσο των αγροτών όσο και όλων των παραγωγικών τομέων της Ελλάδας και πρέπει να δοθούν νέες προοπτικές για την ανάπτυξη των επενδύσεων στη χώρα,
Επειδή στη σημερινή συγκυρία υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης επιπλέον πόρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης,
Επειδή το ενδιαφέρον των Ελλήνων αγροτών για ανάπτυξη των εκμεταλλεύσεων τους είναι μεγάλο και ουσιαστικό,
Επειδή οι φάκελοι των επιλαχόντων αγροτών πληρούν τους όρους και τα κριτήρια της προκήρυξης και της νομοθεσίας,
Επειδή αντίστοιχο πρόγραμμα σχεδίων βελτίωσης δεν αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα,
Επειδή η επιδότηση των Δράσεων 4.1.1 και 4.3.1 αφορά το 50% του συνολικού ποσού που θα χρειαστεί να επενδύσουν οι Έλληνες αγρότες και το υπόλοιπο 50% θα καλυφθεί με ίδια κεφάλαια, αποδίδοντας έτσι τα αντίστοιχα έσοδα στο ελληνικό κράτος,
Επειδή η αξιοποίηση των κεφαλαίων θα τονώσει την αγορά και θα συμβάλλει στην μείωση της ανεργίας,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός των Δράσεων 4.1.1 και 4.1.3 με σκοπό την ένταξη όχι μόνο των επιτυχόντων αλλά και όλων των επιλαχόντων δικαιούχων;
- Προτίθεται η κυβέρνηση να αξιοποιήσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για την επίλυση του προβλήματος;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αμανατίδης Ιωάννης
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Ιωάννης
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη (Χαρούλα) Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπουρνούς Ιωάννης
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζάκρη Θεοδώρα
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)
Ψυχογιός Γιώργος