Την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ καταλόγισε πολιτική και ηθική ευθύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση Λιγνάδη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με θέμα «Οι ηθοποιοί στον καιρό του covid-19 και του #metoo» τόνισε ότι «όσο ψηλά και αν βρίσκονται κάποιοι που έχουν κακοποιήσει πρέπει να δικαστούν και αν είναι ένοχοι να προχωρήσει η υπόθεση».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συζήτησε με τους Γιώτα Αργυροπούλου, Μαρία Κανελλοπούλου, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Σπύρο Μπιμπίλα, Όμηρο Πουλάκη, Κλέλια Ρενέση, Γιάννη Στάνκογλου, Μαριάννα Τουμασάτου, Τάνια Τσανακλίδου και Αιμίλιο Χειλάκη. Συντόνισαν οι Άννα Ελεφάντη και Μάριος Αθανασίου.
«Πρώτη φορά που υπουργός αδειάζει τον Μητσοτάκη»
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην υπόθεση παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη.
«Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται για τον Λιγνάδη, δεν δημιουργήθηκε εκπομπή σε τηλεοπτικό σταθμό να λέει ότι κατηγορείται για το τίποτα. Δεν υπήρξε ένα τέτοιο κλίμα μιας προσπάθειας να το ξεπεράσουμε αυτό το θέμα. Μακάρι ο άνθρωπος να δικαιωθεί στη δικαιοσύνη αλλά η δικαιοσύνη πρέπει να κρίνει. Είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Δεν είναι προσωπικοί οι λόγοι όταν υπάρχουν καταγγελίες που αφορούν βιασμό, αποπλάνηση, παιδοφιλία» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ζήτησα την παραίτηση της κυρίας Μενδώνη γιατί για δύο εβδομάδες συγκάλυπτε τις καταγγελίες μέχρι την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Ενάμιση χρόνο ο Μητσοτάκης έχει αδειάσει τους μισούς υπουργούς φόρα παρτίδα. Είναι η πρώτη φορά που μία υπουργός αδειάζει τον κύριο Μητσοτάκη. Η Μενδώνη είπε ότι δεν τον ήξερε. Φορτώνει τις ευθύνες στον Μητσοτάκη. Άρα την ηθική και πολιτική ευθύνη της όποιας συγκάλυψης την έχει ο επιτελάρχης του επιτελικού κράτους και όχι η κυρία Μενδώνη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:
«Επί 20 ημέρες δεν βγαίνει ο πρωθυπουργός μπροστά και να πει ότι ως ο πρώτος πολίτης της χώρας “ενθαρρύνω όλους να βγουν να μιλήσουν”. Δεν μπορούν τέτοια ζητήματα να τα αντιμετωπίζουμε με όρους συγκάλυψης ή ενοχής. Πρέπει να είμαστε καθαροί και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μαθαίνω ότι πολλοί και πολλές δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα, πρέπει όλοι εμείς να βγούμε μπροστά και να στηρίξουμε την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Όσο ψηλά και αν βρίσκονται κάποιοι που έχουν κακοποιήσει πρέπει να δικαστούν και αν είναι ένοχοι να προχωρήσει η υπόθεση. Η σεξουαλική κακοποίηση αφήνει τραύματα ανεξίτηλα στο σώμα και στη ψυχή του ανθρώπου. Δεν μπορούμε να είμαστε ανεκτικοί απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα».
«Πιστεύουν ότι μπορούν να κρυφτούν»
Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στα κακώς κείμενα της κυβέρνησης, σημείωσε ότι πιστεύουν ότι μπορούν να κρυφτούν γιατί υπάρχει ένα έλλειμμα ενσυναίσθησης, ενώ έκανε λόγο και για την ασθένεια της αλαζονείας.
«Καμία άλλη κυβέρνηση μετά την μεταπολίτευση δεν είχε τέτοια τρομακτική υπεροπλία στα ΜΜΕ. Ξοδεύουν εκατομμύρια από τα δημόσια ταμεία για να διαμορφώνουν, καθοδηγούν, να βάζουν την ατζέντα σε τηλεοπτικούς σταθμούς» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, στάθηκε στην ανάγκη τόσο για Δημοκρατία όσο και για Δικαιοσύνη. «Είναι δείγμα δικαιοσύνης για μία κοινωνία να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να στηριχτούν. Είναι δύναμη για το θέατρο αυτό που συμβαίνει. Το θέατρο είναι φως, είναι κάτι το μεγαλειώδες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρότεινε στο ΣΕΗ να ιδρυθεί ένα δίκτυο νομικής υποστήριξης για τους ανθρώπους που θέλουν να προχωρήσουν σε καταγγελίες.
«Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό, η τροφή της σκέψης»
«Ο χώρος της τέχνης έχει πληγεί πάρα πολύ βαριά. Ήταν ο πρώτος που έκλεισε και ο τελευταίος που θα ανοίξει. Μιλάμε για 100.000 οικογένειες, μιλάμε για ιδιότυπες εργασιακές σχέσεις με έντονο τον εποχιακό χαρακτήρα και χωρίς την παρουσία της επιθεώρησης εργασίας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που από τον Φλεβάρη του 2020 είναι χωρίς εισόδημα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στις κινητοποιήσεις των ανθρώπων του πολιτισμού. «Μιλήσαμε για ένα εισόδημα έκτακτης ανάγκης, κάτι το οποίο δεν υιοθετήθηκε ποτέ. Με τα πολλά υπήρξε από τον Νοέμβριο και μετά ένα επίδομα των 534 ευρώ που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Δεν υπήρξε ουσιαστική πρόνοια για στήριξη των επιχειρήσεων του θεάματος» τόνισε και ανέφερε ότι τα περίπου 15 εκατ. που δόθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού, αντιστοιχούν στο ποσό που περιέκοψε η κυβέρνηση από τον πολιτισμό στον προϋπολογισμό του 2020 σε σχέση με το 2019.
«Όταν μιλάμε για πληγές στον πολιτισμό, αυτές δεν αφορούν μόνο τους ανθρώπους που εργάζονται από την τέχνη και τον πολιτισμό αλλά αφορούν και το σύνολο της κοινωνίας. Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό, η τροφή της σκέψης, το στήριγμα σε όλους τους ανθρώπους που χρειάζονται τη στήριξη» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Μέσα σε όλη αυτή τη συζήτηση δεν μπορούμε να ξεκόψουμε όλα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Το ελληνικό metoo ήταν ένα ξέσπασμα. Δεν αφορά αποκλειστικά τον κόσμο του θεάτρου, αφορά το σύνολο της κοινωνικής ζωής. Τον χώρο του αθλητισμού, της δημοσιογραφίας, της πολιτικής, αφορά κάθε εργασιακό χώρο. Η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό για τα όλα όσα καταγγέλλονται με θάρρος είναι η λέξη “ευγνωμοσύνη”. Δεν είναι αδυναμία για τον χώρο του θεάτρου, είναι δύναμη και ως τέτοιο πρέπει να το δούμε».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι χρειάζεται «ένα νέο newdeal για τον χώρο του πολιτισμού με πολύ σημαντική στήριξη δημόσιων δαπανών, με σχέδιο, αξιοκρατία, μία λέξη κρίσιμη που λείπει και το είδαμε και στην περιβόητη υπόθεση επιλογής του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου».
«Η Μενδώνη αντί να βοηθήσει συγκαλύπτει, το κράτος ολοκληρωτισμού το ονόμασαν επιτελικό»
Στη διαδικτυακή εκδήλωση μίλησαν οι ηθοποιοί, Σπύρος Μπιμπίλας (πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών), Μαριάννα Τουμασάτου, Γιάννης Στάνκογλου, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Τάνια Τσανακλίδου, Αιμίλιος Χειλάκης, Κλέλια Ρένεση, Μαρία Κανελοπούλου, Γιώτα Αργυροπούλου και Όμηρος Πουλάκης.
Επίσης εκτός από τον Αλ. Τσίπρα το λόγο έλαβε και η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σϊα Αναγνωστοππούλου, η οποία τόνισε ότι ο κόσμος του Πολιτισμού έχει γίνει επί ένα χρόνο η φωνή του αριστερού – προοδευτικού κόσμου. «Ο πολιτισμός πάντα ήταν πολλαπλασιαστής των άφωνων και των αόρατων της κοινωνίας». Η ίδια πρόσθεσε ότι το θέατρο πρωτοπορεί δείχνοντας ότι η αριστεία και η αυθεντία αποφασίζεται μέσα από θεσμικές λειτουργίες και μέσα από την ίδια την κοινότητα.
Σπύρος Μπιμπίλας, πρόεδρος ΣΕΗ
- Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ήρθαμε σε επαφή με τον Αλ. Τσίπρα. Από τότε που το μεγαλύτερο τμήμα των ηθοποιών μπήκε σε ανέχεια
- Κάναμε τεράστιες κινητοποιήσεις για το επίδομα στους ηθοποιούς
- Έχουμε φτάσει περίπου τους 6.000 εγγεγραμμένους ηθοποιούς στο ΣΕΗ. Μόνο έτσι θα δυναμώσει το σωματείο, ώστε να διεκδικήσουμε και τις συλλογικές συμβάσεις που τώρα δεν υπάρχουν
- Πρέπει να γίνει εκκαθάριση του μητρώου των ηθοποιών
- Με εξαίρεση κάποιους λίγους, σήμερα οι ηθοποιοί πληρώνονται σχεδόν σαν κομπάρσοι.
- Τα στούντιο μεταγλωτισμού προσπαθούν να απεμπολήσουν τα δικαιώματα των ηθοποιών με αφορμή τις πλατφόρμες. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στον μεταγλωτισμό πληρώνονται ως ανειδίκευτοι εργάτες.
- Την ώρα που ο Δ. Λιγνάδης προσλάμβανε τον αδερφό του ως ηθοποιό, ενώ δεν είναι, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του εθνικού Θεάτρου έλεγε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Η συλλογική σύμβαση κόλλησε και με όσα συμβαίνουν στο Εθνικό Θέατρο.
- Αν ήταν ανοιχτά τα θέατρα ίσως μην είχαν όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα, αναφορικά με τις καταγγελίες στο χώρο του θεάτρου, από το φόβο ότι θα διαλυθούν παραστάσεις.
- Η συνθήκη σιωπής είχε περάσει μέσα μας σαν κάτι φυσιολογικό.
- Το ΣΕΗ, από τότε που άρχισε η λαίλαπα των καταγγελιών, είπε ότι για να πάρουν υπόσταση οι καταγγελίες είτε πρέπει να απευθυνθούν οι άνθρωποι στις αρχές είτε στο σωματείο, ώστε αυτό να παίξει τον ρόλο του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια, όταν διαπιστώνονται αξιόποινες πράξεις το ΣΕΗ θα πάει στην εισαγγελία
- Αυτό που συμβαίνει στο θέατρο, αποτελεί μήνυμα κάθαρσης στο χώρο, ακόμη και αν καταρρέουν σπουδαίοι καλλιτέχνες. Εάν δεν υπάρξει δικαίωση στον κλάδο μας, αυτός δεν μπορεί να προχωρήσει
- Συνένοχο το κράτος για τις απλήρωτες πρόβες, το οποίο θεωρούσε ότι η πρώτη ημέρα που δουλεύει ο ηθοποιός είναι η πρώτη ημέρα της παράστασης
- Τον κώδικα δεοντολογίας στον κλάδο θα τον ορίσουμε εμείς. Θα περιλαμβάνει και το πως θα γίνεται το μάθημα στις δραματικές σχολές
Μαριάννα Τουμασάτου
- Έχουμε ένα δυνατό σωματείο μετά από πάρα πολλά χρόνια. Είμαστε ένας χώρος που πλήττεται θανάσιμα, είμαστε οι πιο αναγνωρίσιμοι φτωχοί, όχι οι μόνοι φτωχοί
- Αντί αν σεβαστεί το κράτος του ηθοποιούς, θεώρησε ότι μπορούν να πεθάνουν και να μην τους δει κανείς.
- Καταργούνται νύχτα τα δικαιώματα μας, και πρέπει να φωνάξουμε πιο δυνατά. Υπάρχουν πάρα πολλοί ηθοποιοί που πεινάνε.
- Να ζητήσουμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας πίσω. Σε κανέναν δεν αρέσει να ζητιανεύει ή να ζητάει τα λεφτά του
- Να σταματήσουμε να δίνουμε λόγο σε ανθρώπους που δεν δικαιούνται αυτή τη θέση.
- Η τέχνη είναι ο καθρέπτης της ζωής, ότι συμβαίνει στον δικό μας κλάδο συμβαίνει και αλλού
- Ήθελε πολύ μεγάλο θάρρος να μιλήσουν για την κακοποίηση που υπέστησαν αυτά τα αξιοθαύμαστα πλάσματα.
Γιάννης Στάνκογλου
- Μας δίνεται η δυνατότητα να ταράξουμε τα χαρτιά της τράπουλας και να πιάσουμε το νήμα από την αρχή. Πρέπει να ακούσουμε του νέους ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν και να το κάνουμε άμεσα.
- Ο χώρος των παραστατικών τεχνών πλήττεται εδώ και πάρα πολύ και από τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετώπισε η πολιτεία.
- Με το me too είναι από τις λίγες φορές που νιώθουμε μαζί, κοντά. Βλέποντας το πως αρχίζει και συσπειρώνεται ο χώρος του θεάτρου είναι πολύ θετικό. Θαμάζω τα παιδιά που μίλησαν.
- Στη χώρα που γέννησε το θέατρο δεν υπάρχει ακαδημία θεάτρου. Λείπει η ουσιαστική παιδεία. Είναι πολύ σημαντικό το ποιοι διδάσκουν και δείχνουν το δρόμο στα παιδιά, ώστε να ακολουθήσουν το όνειρό τους
Ελισάβετ Κωνσταντινίδου
- Όταν μπήκα στον χώρο υπήρχε συλλογική σύμβαση. Ο χώρος στον οποίο υπάρχει ελευθερία, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κανόνες.
- Η συλλογική σύμβαση σταμάτησε να υπάρχει από τον καιρό των μνημονίων.
- Κύριε Τσίπρα, να θυμάστε όταν θα γίνεται πρωθυπουργός αυτά που λέμε σήμερα. Είστε ο πρώτος που θέλει πραγματικά να μάθει όσα γίνονται στον χώρο του θεάτρου.
- Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε 2,5 μήνες πρόβα απλήρωτοι.
- Οι άνθρωποι θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη, για τις σκοτεινές πλευρές του εαυτού τους
- Πρέπει να γίνουν αποκαλύψεις χωρίς υπερβολές, ώστε να πάει μπροστά η κοινωνία.
- Η κυβέρνηση δεν στάθηκε καθόλου κοντά μας.
Τάνια Τσανακλίδου
- Βιώνουμε σαν κοινωνία τρομερές αλλαγές. Υπάρχει διάθεση επιβολής νεοφιλελεύθερων τακτικών οι οποίες ακρωτηριάζουν τους εργαζόμενους ιδιαίτερα όσους δεν έχουν δύναμη
- Κανείς δεν νοιάζεται πως θα ζήσουν οι άνθρωποι που εργάζονται στο τραγούδι
- Η κα Μενδώνη έχει ένα είδος μοχθηρίας για τους ανθρώπους του πολιτισμού. Το πέρασμά της από το υπουργείο Πολιτισμού έχει τοξικότητα και αυτό φαίνεται και από το πως χειρίστηκε τα αρχαία στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, τη φωτιά στις Μυκήνες, του τάφου στην Αμφίπολη.
- Η κα Μενδώνη δεν μας στέκεται. Αντί να βοηθήσει συγκαλύπτει. Θα περίμενα να παραιτηθεί. Όχι μόνο για το θέμα με τον Δ. Λιγνάδη αλλά για όλα.
- Εκτός από τις απλήρωτες πρόβες έχει εμφανιστεί το ωρομίσθιο. Ένας ηθοποιός πληρώνεται με ωρομίσθιο με αποτέλεσμα στη συνέχεια να μη δικαιούται επίδομα ανεργίας.
- Πέρα από το ελάχιστο αντίτιμο από την εργασία τους στην τηλεόραση οι ηθοποιοί πληρώνονται 6 μήνες ή και 2 χρόνια μετά από την εργασία τους. Εάν βέβαια κοπεί το σίριαλ δε θα πληρωθούν ποτέ, ενώ έχουν δουλέψει
- Είναι βία να είσαι φτωχός και άνεργος. Τραγικό να μην έχουν οι άνθρωποι δικαίωμα στην εργασία
- Το σινάφι μας πρέπει να εγκαταλείψει τη λογική της κλίκας. Πρέπει να την καταγγείλουμε και να την πολεμήσουμε
- Για να είναι τα σωματεία δραστήρια και δυνατά πρέπει να σταματήσει ο εναγκαλισμός από τα κόμματα.
- Τα σωματεία που ακούν τη γραμμή του κόμματος και όχι αυτά που χρειάζεται ο κλάδος, απομακρύνουν τον κόσμο
- Μετά τις καταγγελίες των παιδιών ξεκίνησε μια εκστρατεία πλυντηρίων
- Η κυβέρνηση δεν θέλει να υπάρχει ο πολιτισμός, θέλουν να σιγάσει
Αιμίλιος Χειλάκης
- Πρέπει να μάθουμε στον κόσμο και στα νέα παιδιά ότι αυτή η δουλειά είναι φωτεινή.
- Δεν είναι θεατράνθρωποι οι άνθρωποι που προσπάθησαν να κάνουν κυρίαρχες στον χώρο τις αδυναμίες τους
- Αυτή κυβέρνηση έχει πελατεία στην εκκλησία όχι στο θέατρο
- Ο κ. Σύψας είπε ότι είμαστε μη απαραίτητες δομές.
- Είναι στα χέρια μας, αν θεωρούμαστε προοδευτικοί να βγάλουμε μπροστά τους ανθρώπους που είναι φωτεινά παραδείγματα στη δουλειά μας
- Οι συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις θα κάνουν πάρα πολλά χρόνια για να ξαναέρθουν όταν ήμουν παραγωγός χρειαζόμουν τη κλαδική σύμβαση για να ξέρω τι μπάτζετ θα χρειαστώ
- Δεν χρειαζόμαστε κομματικά στελέχη, χρειαζόμαστε ανθρώπους που ξέρουν τι να κάνουν
- Υπάρχει πεπατημένη στην Ευρώπη, για το πως μπορεί να λειτουργεί ο πολιτισμός
- Το κράτος ολοκληρωτισμού το ονόμασαν επιτελικό
Κλέλια Ρένεση
- Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνει την εξουσιολαγνεία της αυτή η κυβέρνηση κάνει τους καλλιτέχνες νιώθουν ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης
- Δεν γίνεται να υπάρχει τέτοια παραφιλολογία για βαριές κατηγορίες σε θεσμικό πρόσωπο και να μην έχει ανοίξει ρουθούνι. Οφείλουν να μας ενημερώσουν
- Θράσος της κυβέρνησης η επιλογή Λιγνάδη. Μεγάλο θράσος που δεν βγήκε κάποιος να πει «έκανα λάθος»
- Βάζουν στις καίριες θέσεις δικούς τους ανθρώπους χωρίς να λογοδοτούν, τριπλασιάζοντας τις αμοιβές τους
- Η αντιπολίτευση δεν έχει τρόπο να μιλήσει
- Τα θεσμικά πρόσωπα πρέπει να λογοδοτήσουν
Μαρία Κανελλοπούλου
- Χρειάζεται ακαδημία παραστατικών τεχνών
- Πολλές φορές λέμε πόσο φταιν οι άλλοι. Θέλω να φέρω στη συζήτηση το μερίδιο ευθύνης μας.
- Επισημαίνουμε πάρα πολλά κακά του χώρου. Που είμασταν εμείς όταν σε έναν θίασο έδερναν συνάδελφό μας γιατί κανείς δεν είπε στοπ
- Υπάρχει μεγάλη ευαλωτότητα στη δουλειά μας. Ηθοποιός εκτός από φως, σημαίνει ενοίκιο ρεύμα ΕΥΔΑΠ, νοσοκομεία, περίθαλψη
- Ποτέ δεν είμασταν όλοι μαζί και ποτέ δε θα είμαστε. Έχουμε πολύ σοβαρά πράγματα που μας χωρίσουν. Το αίτημα είναι να γινόμαστε κάθε ημέρα πιο πολλοί. Θέλει αγώνα όχι αποϊδεολογικοποίηση των πάντων
Γιώτα Αργυροπούλου
- Χρειάζεται πιο ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο για τις θεατρικές ομάδες. Χρειάζεται να υπάρξει κατανόηση στο έργο που κάνουν. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να κατανοήσουμε τη φύση της καλλιτεχνικής εργασίας
- Υπάρχουν πολλά θεσμικά κενά στο επάγγελμα του ηθοποιού. Πρόκειται για ένα πολύ απροστάτευτο επάγγελμα
- Δεν μπορεί ο ηθοποιός να θεωρείται ότι εργάζεται μόνο όταν παίζει παράσταση
- Στα πρώτα μου βήματα στο θέατρο, αναγνώρισα ότι αν δεν έβρισκα τρόπο να ανεχθώ το κλίμα φόβου, δε θα έβρισκα δουλειά
Όμηρος Πουλάκης
- Η στάση της κυβέρνησης τον καιρό της πανδημίας ήταν υποτιμητική, εξέπεμπε προχειρότητα και αδιαφορία
- Στο καλλιτεχνικό πεδίο υπάρχει ασυδοσία και ελαστικότητα εργασιακών σχέσεων. Είναι απαραίτητη η συλλογική σύμβαση εργασίας
- Η δουλειά μας παρά το ότι είναι καλλιτεχνική, δεν σημαίνει ότι δεν είναι επαγγελματική, καθώς υπάρχει η συστηματική ενασχόληση με το αντικείμενο. Η ενασχόληση με το αντικείμενο διαμορφώνει μεθοδολογία η οποία με τη σειρά της δημιουργεί πλούτο για την τέχνη
- Το δίλλημα που έχουμε μπροστά μας είναι δημοκρατία ή αυταρχισμός
- Η δημοκρατία είναι σύνολο αξιών και αρετών όχι μόνο πολίτευμα και τρόπος οργάνωσης μιας κοινωνίας.
- Να αντιδράσουμε στην αδικία άμεσα για να μην συσσωρεύεται πόνος στις σκιές
Με πληροφορίες από Αυγή