Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου, σχετικά με την αναδρομική περικοπή μισθών σε εργαζόμενους ΕΣΠΑ στον ΔΟΠΑΦΜΑΗ.
Αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρεται:
Ο Δημοτικός Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής-Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης Ηρακλείου, με έγγραφο του στις 3/2/2021, ζητά την επιστροφή των καταβληθέντων ποσών σε 61 εργαζόμενους ΙΔΟΧ του προγράμματος ΕΣΠΑ, μετά από έλεγχο της Γενικής Δ/νσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος διενεργήθηκε στο τέλος του 2018 και αφορούσε σε ολόκληρο το έτος, εξαιτίας «λανθασμένης» χορήγησης της προσωπικής διαφοράς.
Κατά την ίδια Έκθεση Ελέγχου, η προσωπική διαφορά, μέρος του ήδη χαμηλού μισθού των εργαζόμενων του προγράμματος ΕΣΠΑ, ζητείται να επιστραφεί με μηνιαία περικοπή 10% του μισθού τους, εφόσον οι εργαζόμενοι δε δουλεύουν όλο το έτος, αλλά διακόπτεται η εργασιακή τους σχέση με τον Οργανισμό, για τον μήνα Αύγουστο κάθε χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι την καταβολή της προσωπικής διαφοράς την ενέκρινε ο ίδιος ο Επίτροπος του Νομού Ηρακλείου. Επίσης, ότι οι εργαζόμενοι αυτοί υπό το καθεστώς ομηρείας της συγκεκριμένης σχέσης εργασίας τους, υπηρετούν τις ίδιες θέσεις επί σειρά πολλών συνεχόμενων ετών (μέχρι και 15 χρόνια), με τις συμβάσεις τους να χαρακτηρίζονται ανανεούμενες από τον ίδιο τον Οργανισμό.
Η ίδια έκθεση θέτει το ζήτημα της αποζημίωσής τους, εφόσον απολύονται κάθε τέλος Ιουλίου κάθε έτους, γεγονός που, επίσης, δεν υλοποιείται. Επιπλέον, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το 2019 κάτω από την πίεση των εργαζομένων και την επίκληση της αντίστοιχης νομοθεσίας, ο ΔΟΠΑΦΜΑΗ υπέγραψε 12μηνη σύμβαση με τους εργαζόμενους αυτούς, ενώ για την αναδρομική καταβολή προηγούμενων ετών για το μήνα Αύγουστο, ως όφειλε, δεν έχει καταβάλει τίποτα έως και σήμερα.
Οι εξελίξεις και η διαχείριση, μέχρι σήμερα, της υπόθεσης από τον ΔΟΠΑΦΜΑΗ και τον Δήμο Ηρακλείου καταδεικνύουν το αντεργατικό πρόσωπο της Τοπικής Διοίκησης, που δεν έχει κανένα ενδοιασμό να καταπατά κάθε εργασιακό δικαίωμα από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει και να προωθεί πιστά την πολιτική του κεντρικού κράτους, ανεξαρτήτως Κυβερνήσεων, με κεντρικό πυρήνα τη μείωση του εργατικού κόστους, την ίδια στιγμή που αυτό κατοχυρώνει πλήθος φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο, ακόμα και εν μέσω πανδημίας.
Δε μπορούν όλα τα επίπεδα κρατικής διοίκησης να λένε ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να διαφυλάξουν βασικές κοινωνικές υποδομές, τη στιγμή που χιλιάδες εργαζομένων ζουν υπό το καθεστώς ομηρείας σε τέτοιους δημοτικούς οργανισμούς και σε δομές βρεφικών και παιδικών σταθμών, με πληθώρα εργασιακών σχέσεων (11μηνα, 2 μηνα, 4μηνα, ΕΣΠΑ, κοινωφελή κλπ) και διατηρούνται τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και της εργασίας με χαμηλά δικαιώματα. Έτσι, απαξιώνουν τις κρίσιμες κοινωνικές και παιδαγωγικές δομές και τις προσφέρουν βορά στους ιδιώτες, ανοίγοντας τους νέα πεδία κερδοφορίας, με τις όποιες επιπτώσεις για τις λαϊκές οικογένειες και τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, πώς προτίθεται να ενεργήσει η κυβέρνηση ώστε:
- Να μη γίνει καμία περικοπή στους μισθούς των εργαζομένων ΙΔΟΧ του προγράμματος ΕΣΠΑ .
- Να γίνει άμεσα η καταβολή όλων των μισθών των παρελθόντων ετών για το 12ο μήνα.
- Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και να γίνουν -με κρατική χρηματοδότηση- όλες οι απαιτούμενες νέες προσλήψεις.
- Να μη γίνει καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων.