Απαντήσεις στα ερωτήματα που δημιουργούνται σχετικά με τον τρόπο που επιλέγονται οι ομάδες του πληθυσμού για να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού έδωσε κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγίας, Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Επισήμανε ότι η ηλικία είναι το βασικό κριτήριο, ενώ το επόμενο είναι η κατάσταση της υγείας των πληθυσμών.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της επιτροπής εμβολιασμών, η στρατηγική της χώρας μας ακολουθεί την στρατηγική που ακολουθείται σε όλο τον κόσμο ώστε να δημιουργηθεί ένα τείχος προστασίας στον πληθυσμό.
Είναι προφανής η απόπειρα του υπουργείου να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα που τίθενται για το θέμα του εμβολιασμού ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν βρίσκονται στις πρώτες κατηγορίες που έχουν επιλεγεί προς εμβολιασμό, θέμα που έχει αναδείξει και η «Εφ.Συν.».
Επισήμανε ότι το βασικό κριτήριο είναι η ηλικία, καθώς όπως διαπιστώθηκε από τα πρώτα στάδια της πανδημίας οκτώ στους 10 που νόσησαν και χρειάστηκε να νοσηλευτούν, κυρίως στις ΜΕΘ, ήταν άτομα άνω των 60 ετών. Όταν η μεγάλη ηλικία συνδυάζεται και με κάποιο σοβαρό νόσημα τότε ο κίνδυνος βαριάς νόσησης ή ακόμη και θανάτου είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Σύμφωνα με τη Μαρία Θοεδωρίδου, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας η λίστα με τις κατηγοριοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρήσει ο εμβολιασμός υγειονομικών και των εργαζομένων στις μονάδες παροχής φροντίδας υγείας, των πολιτών άνω των 80 ετών, ενώ από σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 70 ετών.
Πρόσθεσε ότι ξεκινά σύντομα ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 65 ετών και θα ακολουθήσουν οι επόμενες ηλικιακές ομάδες, στις οποίες ωστόσο όπως επισήμανε η προτεραιοποίηση θα γίνεται με βάση την κατάσταση της υγείας τους. Πρώτοι θα εμβολιαστούν πολίτες με υποκείμενα πολύ σοβαρά νοσήματα.
Άμεσα, όπως είπε, ξεκινά ο εμβολιασμός των ασθενών με πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας. Όλα τα στοιχεία για τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και τα υποκείμενα, θα αναρτηθούν τις προσεχείς ημέρες από το υπουργείο Υγείας.
Όπως ανέφερε, όταν θα υπάρχουν πολλά εμβόλια διαθέσιμα, θα υπάρξει και σύμπτυξη των ομάδων πληθυσμού για την επιτάχυνση της διαδικασίας.
Τέλος, είπε ότι ακόμη και στις ομάδες πολιτών με χρόνια ή πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (καρκίνος, καρδιαγγειακά, αναπνευστικά ή άλλα νοσήματα), είτε πρόκειται για ομάδα Α – υψηλού κινδύνου είτε την ομάδα Β – μέτριου κινδύνου, η προτεραιοποίηση θα γίνει και πάλι με βάση το κριτήριο της ηλικίας.
Έπρεπε να δώσουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στους ευπαθείς νέων ηλικιών, είτε της λεγόμενης ομάδας Α ή Β, γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν για να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους και τρέμουν κάθε μέρα, ειδικά αν εργάζονται ή αν έχουν παιδιά που πάνε σχολείο. Είναι αυτοί τους οποίους έπρεπε να σκεφτούν πρώτα από όλους όμως δεν τους σκέφτηκε κανείς. Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο, αυτή είναι η λογική του Άουσβιτς. Ο τρόπος που φέρθηκαν στους νέους ανθρώπου με προβλήματα υγείας δείχνει και τι εκπροσωπούν. Και όσο για την εργασιακή προοπτική τους, να ‘ναι καλά ο Λαμπρινός που έδωσε το καλό παράδειγμα σε όλους – μην προσλαμβάνετε άτομα με ιστορικό. Εντωμεταξύ οι λίστες ευπαθών νέων ηλικιών είναι τόσο μεγάλες που μιλάμε για τεράστιο πρόβλημα.