Σε ποιες περιοχές καταγράφονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση
Η«Μήδεια» πέραν της «με το καλημέρα» του χιονιά ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού να κρατήσει ανοιχτό τον κύριο οδικό άξονα της χώρας, αποκάλυψε και τα μεγάλα προβλήματα και ανεπάρκειες στην ηλεκτροδότηση των νησιών της χώρας.
Οι ζημιές στο δίκτυο υψηλής τάσης του νότιου Πηλίου που τροφοδοτεί τα νησιά των Σποράδων (Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόνησσο) έχουν αφήσει από την Κυριακή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τους κατοίκους του, την ώρα που οι θερμοκρασίες στην περιοχή πλησιάζουν το 0, η χιονόπτωση συνεχίζεται και οι προβλέψεις δείχνουν ότι η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.
Όπως ανακοίνωσε ήδη την Κυριακή ο ΔΕΔΔΗΕ, η κακοκαιρία προκάλεσε εκ νέου πτώση δέντρων και στις τρεις γραμμές Μέσης Τάσης που τροφοδοτούν τις Σποράδες και οι ζημιές εντοπίζονται σε εξαιρετικά δύσβατα σημεία. «Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου τις πρώτες πρωινές ώρες να επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τα σημεία αυτά και να προχωρήσουν με την αποκατάσταση των βλαβών», αναφέρει ο Διαχειριστής. «Όλο το δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται επί ποδός και θα συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς τις προσπάθειες για την αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκληθεί στο Δίκτυο πανελλαδικά από τη σφοδρή κακοκαιρία καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, όπου υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης». Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το μεσημέρι, η κακοκαιρία είχε προκαλέσει πτώση δέντρων στις δύο από τις τρεις γραμμές Μέσης Τάσης στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα τη διακοπή ηλεκτροδότησης στο νησί της Σκιάθου, η οποία μετά από τεράστιες προσπάθειες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ αποκαταστάθηκε μέχρι να προκύψει το νέο συμβάν.
Η απώλεια του ηλεκτρικού ρεύματος δεν επηρεάζει μόνο την δυνατότητα θέρμανσης πολλών κατοικιών για τους σχεδόν 15.000 κατοίκους των τριών νησιών, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν επιστρατεύσει από ξυλόσομπες μέχρι και γεννήτριες που κανονικά χρησιμοποιούνται σε αγροτικές εργασίες ή απομακρυσμένες περιοχές. Το ίδιο ισχύει πλέον με την συντήρηση τροφίμων, καθώς τα ψυγεία παραμένουν εκτός λειτουργίας για πάνω από ένα 24ωρο σε περιπτώσεις όπως της Σκιάθου.
Τόσο τα κινητά τηλέφωνα όσο και τα περισσότερα σταθερά, καθώς η πρόσβαση στο διαδίκτυο, επίσης είναι πλήρως εξαρτημένα από την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Σαν αποτέλεσμα, τόσο σε περιοχές εκτός οικισμών όσο και για πιο ηλικιωμένους κατοίκους η διακοπή του ρεύματος συνδυάζεται με αδυναμία επικοινωνίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Ακόμη και η ύδρευση έχει επηρεαστεί σε οικισμούς που λόγω υψομετρικών διαφορών χρησιμοποιούν αντλίες για να παρέχουν ικανοποιητική πίεση στο δίκτυο ύδρευσης. Και φυσικά, ούτε λόγος δεν γίνεται για λειτουργία οποιασδήποτε διαδικασίας εξ αποστάσεως διδασκαλίας…
Αντίστοιχα προβλήματα σε μικρότερη έκταση προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και στην Κεφαλλονιά. Σημαντικά προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν καταγραφεί επίσης στην βόρεια Αττική, την Εύβοια, αλλά και χωριά της Ηπείρου. Συγκεκριμένα:
Αττική: περιοχές της Εκάλης, Δροσιάς, Αγ.Στεφάνου, Ροδόπολης, Σταμάτας, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Καπανδριτίου, Αυλώνας και Καλάμου.
Εύβοια: χωριά πλησίον της Αιδηψού αλλά και του Μαντουδίου.
Ήπειρος: κεντρικό και ανατολικό τμήμα του Ζαγορίου, τμήμα του δήμου Τζουμέρκων και ο Μεσόπυργος ‘Αρτας.