Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό. Επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι θα εξετάσουν λεπτομερώς τα δεδομένα προκειμένου να εισηγηθούν νέα μέτρα στις περιοχές όπου καταγράφεται έξαρση της πανδημίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι ειδικοί εισηγούνται σκληρό lockdown, σε Αχαΐα και Εύβοια, καθώς και τη λήψη μέτρων για το Ρέθυμνο.
Αντίθετα, αρνητική είναι σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση για τη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή οι ειδικοί εισηγούνται να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα για την περιοχή. Για τη Θεσσαλονίκη, υπήρχαν διαφωνίες, καθώς ακόμα δεν καταγράφεται πίεση στο ΕΣΥ, με την κάλυψη σε ΜΕΘ να είναι στο 50%. Ωστόσο, συνεκτιμήθηκαν πολλοί παράγοντες και αν αποφασιζόταν αυστηρό lockdown αυτό θα γινόταν για καθαρά προληπτικό χαρακτήρα. Βέβαια, βρίσκεται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν στις 6 το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.
Την ίδια ώρα, “πονοκέφαλο” σε κυβέρνηση και επιστήμονες η εικόνα που παρουσίασε η Αττική την Πέμπτη, πρώτη μέρα του νέου αυστηρού lockdown, καθώς η κίνηση ήταν πολύ αυξημένη σε πολλές περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κίνηση ήταν μειωμένη μόλις 7% σε σχέση με μια μέρα πριν που δεν ίσχυαν τα νέα περιοριστικά μέτρα, ενώ ήταν κατά 50% πιο αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη πρώτη ημέρα του lockdown του περασμένου Μαρτίου. Είναι πιθανόν λοιπόν να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει πέσει ξανά στο τραπέζι το μέτρο της επέκτασης του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας. Δηλαδή, να ξεκινά από τις 6 το απόγευμα και τις καθημερινές, εκτός από τα Σαββατοκύριακα. Ήδη, επίσης, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις περί ανάγκης παράτασης του αυστηρού lockdown στο Λεκανοπέδιο, όμως μια τέτοια απόφαση θα ληφθεί πολύ αργότερα, και αφού υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τα αποτελέσματα των μέτρων που ισχύουν.
Το τελευταίο 24ωρο είχαμε περισσότερες από 230 εισαγωγές στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι μισές ήταν στην Αθήνα. Χίλιοι συμπολίτες μας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, με την πληρότητα σε ΜΕΘ να αγγίζει το 83%. Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ μέσα σε 10-15 μέρες εκτιμάται ότι θα μειωθεί ο αριθμός των εισαγωγών. Όλα αυτά, εφόσον τηρηθούν τα υφιστάμενα μέτρα.