Δεκτό έγινε το αίτημα 46 κατοίκων της Θεσσαλονίκης. «Παγώνουν» όλες οι αποφάσεις για τα πρόστιμα των 300 ευρώ, που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Επί τάπητος μπαίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας η συνταγματικότητα του προστίμου των 300 ευρώ που επιβάλλονται από την ΕΛΑΣ σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασπορά του COVID-19, στις δημόσιες συναθροίσεις και όχι μόνο.
Το αίτημα που έγινε δεκτό κατέθεσαν 46 κάτοικοι της Θεσσαλονίκης στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ για τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση κατά την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου.
Με την αποδοχή του αιτήματος «παγώνει» μέχρι την εκδίκαση από το ΣτΕ η εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν στην επιβολή του προστίμου των 300 ευρώ..
Με δήλωσή του ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης επισημαίνει ότι «ο ΣτΕ καλείται να κρίνει, απ’ αφορμή αυτά τα πρόστιμα, επί της συνταγματικότητας των αστυνομικών απαγορεύσεων του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. «Η δίκη αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία να τεθούν οι δικαστές προ των δικών τους ευθυνών. Και αυτό έχει από μόνο του μια ξεχωριστή σημασία», σημειώνει.
Πώς οι 46 έφτασαν μέχρι το ΣτΕ
Αρχικά οι 46 κάτοικοι κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αιτήσεις ακυρώσεις των προστίμων καθώς και αντιρρήσεις οι οποίες, όμως, απορρίφθηκαν.
Στη συνέχεια οι 46, επικαλούμενοι τον νόμο 3900/2010, κατέθεσαν αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου οι υποθέσεις τους να εκδικαστούν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως πρότυπες δίκες (πιλοτικές δίκες) και όχι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.
Επικαλέστηκαν, αντισυνταγματικότητα ως προς την επιβολή των διοικητικών προστίμων. Τελικά, η πρόεδρος του ΣτΕ Ειρήνη Σάρπ συγκάλεσε, κατ΄ επιταγήν του νόμου 3900/2010, την αρμόδια τριμελή επιτροπή (συμμετείχαν οι αντιπρόεδροι Μαρία Καραμανώφ και Ιωάννης Γράβαρης) οποία, έκανε δεκτό το αίτημα και οι υποθέσεις εισήχθησαν στο ΣτΕ ως πιλοτικές δίκες.