“Υποβαθμίζει τα περιφερειακά ΑΕΙ και υπονομεύει τη Δημοκρατία στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο”
Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας
Μέσα στην πανδημία, με την κοινωνία σε καραντίνα και τον λαό σε περιοριστικά μέτρα, η κυβέρνηση επιμένει να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που δεν αντιμετωπίζει επείγοντα ζητήματα της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά εργαλειοποιεί την πανδημία για να επιταχύνει το σχέδιο διάλυσης του δημόσιου και δωρεάν σχολείου-πανεπιστημίου και να ικανοποιήσει, για άλλη μια φορά, τα ιδιωτικά συμφέροντα που εξυπηρετεί. Επίσης είναι πρωτόγνωρο να δρομολογούνται αλλαγές που αφορούν τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων εν μέσω της σχολικής χρονιάς που δίνουν εξετάσεις.
Οι περικοπές εισακτέων που θα προκύψουν συνιστούν ταξική διάκριση σε βάρος των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων που δεν έχουν πόρους για τη στήριξη των παιδιών τους. Επιδιώκεται συνειδητά να επιδεινωθούν και να διευρυνθούν οι κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες, όπως έγινε με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου το 30% τουλάχιστον των παιδιών αποκλείστηκαν.
Η μελέτη που έχει αναρτηθεί στο «Παρατηρητήριο για την Παιδεία» (https://paratiritirio.edu.gr/epiptwseis-baseis-eisagwgis-aei/) δείχνει ότι οι εισακτέοι θα είναι 25.000-30.000 λιγότεροι από πέρσι. Οι ίδιοι εφόσον καταφέρουν οι γονείς τους να βρουν τα χρήματα ως εισιτήριο, θα μετατραπούν σε πελάτες κολεγίων αμφίβολης ποιότητας, χωρίς φυσικά βάση εισαγωγής και εξετάσεις. Νωρίτερα η ΝΔ, ικανοποιώντας την εκλογική της πελατεία (ιδιοκτήτες ιδιωτικών ΙΕΚ, σχολάρχες), φρόντισε να καταστήσει τα κολέγια εφάμιλλα ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα με τα δημόσια πανεπιστήμια.
Από τις ρυθμίσεις του ν/σ για τις βάσεις εισαγωγής θα πληγούν λόγω μείωσης εισακτέων κυρίως τα περιφερειακά πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα, αλλά και στην Κρήτη. Αρκετά από τα τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, μεταξύ αυτών και το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής στο Ρέθυμνο, κινδυνεύουν να απαξιωθούν, να μειωθεί η χρηματοδότηση τους και να τεθεί θέμα βιωσιμότητας τους. Η δραματική επίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης σε μορφωτικό, πολιτισμικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό επίπεδο για τον τόπο μας είναι απολύτως προφανής.
Ο δεύτερος άξονας του νομοσχεδίου είναι η απειλή στη δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων. Στα όνομα της πάταξης ανομικών συμπεριφορών σε ορισμένους πανεπιστημιακούς χώρους, η κυβέρνηση θεσμοθετεί για πρώτη φορά στην ιστορία των ΑΕΙ πανεπιστημιακή αστυνομία. Όμως η αντιμετώπιση των όποιων κρουσμάτων βίας και παραβατικότητας μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευθύνη της ίδιας της πανεπιστημιακής κοινότητας. Δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και οι πρυτάνεις στο σύνολό τους, οι φοιτητές, κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και γνωστά στελέχη της ΝΔ (Σουφλιάς, Σπηλιωτόπουλος, Φορτσάκης, Κύρτσος, κ.ά.).
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα κάνει ότι είναι δυνατό να μην περάσει αυτό το νομοθετικό έκτρωμα και καλούμε τους τοπικούς φορείς και τους ενεργούς πολίτες του Ρεθύμνου να αντισταθούν στον «ακρωτηριασμό» του Δημόσιου Πανεπιστημίου και στην πνευματική και αναπτυξιακή υποβάθμιση του τόπου μας.