Στο υπουργείο ρίχνει την ευθύνη ο ΙΣΗ- Η απάντηση στο Candiadoc για τους μη εμβολιασμούς γιατρών

Με επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, επιχειρεί να απαντήσει στην καταγγελία της συζύγου του γνωστού γαστρεντερολόγου του Ηρακλείου, κ. Νικόλαου Φραγκιαδάκη που έφερε στο φως το Candiadoc, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός που έχει καρδιολογικό πρόβλημα και έχει μάλιστα εγχειριστεί στο πρόσφατο παρελθόν, δεν έχει εμβολιαστεί όπως και πολλοί αλλοι ιδιώτες γιατροί που θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα.

Όταν απευθύνθηκε στους υπεύθυνους του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, πήραν την απίστευτη απάντηση ότι θα πρέπει να περιμένει κατά το τέλος Φεβρουαρίου γιατί προτεραιότητα αυτήν την στιγμή έχουν τα… σώματα ασφαλείας!

Δείτε: Στο Ηράκλειο δεν εμβολιάζουν ιδιώτες γιατρούς με προβλήματα υγείας, επειδή δίνουν προτεραιότητα …στους αστυνομικούς!

Η… πανηγυριώτικη ανακοίνωση του ΙΣΗ για τους εμβολιασμούς και το σχόλιο του γιατρού με καρδιοπάθεια που εξαίρεσαν!

Στην επιστολή του, ο Ιατρικός Σύλλογος προσπαθεί να αποποιηθεί την ευθύνη, αναφέροντας ότι “ο σχεδιασμός και η οργάνωση του εμβολιασμού είναι αποκλειστική ευθύνη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και του Υπουργείου Υγείας“, ενώ προσθέτει “η ευθύνη κάθε Ιατρικού  Συλλόγου περιορίζονταν στην άμεση και έγκαιρη αποστολή των προσωπικών  στοιχείων των γιατρών προς το Υπουργείο Υγείας, την Υ.Π.Ε. και τον Π.Ι.Σ.

Αναλυτικά, η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου:

 Με αφορμή το χθεσινό σας δημοσίευμα σχετικά με τους εμβολιασμούς των  ιδιωτών ιατρών, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε οτι ο σχεδιασμός και η οργάνωση  του εμβολιασμού είναι αποκλειστική ευθύνη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και  του Υπουργείου Υγείας. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η ευθύνη κάθε Ιατρικού  Συλλόγου περιορίζονταν στην άμεση και έγκαιρη αποστολή των προσωπικών  στοιχείων των γιατρών προς το Υπουργείο Υγείας, την Υ.Π.Ε. και τον Π.Ι.Σ. Επίσης, με εντολή του Υ.Υ., οι ιδιωτικές κλινικές είχαν την δυνατότητα, με δικές τους ενέργειες  και διαφορετικές διαδικασίες, να δηλώσουν τους γιατρούς με τους οποίους έχουν  συνεργασία.  

 Οι ενέργειες και οι προσπάθειές μας, καθώς και η διαρκής, άμεση και έγκαιρη  ενημέρωση των συναδέλφων με e-mail και sms, είχε ως αποτέλεσμα να έχει  εμβολιαστεί ή να έχει προγραμματίσει τον εμβολιασμό της, η συντριπτική πλειοψηφία  των ιδιωτών γιατρών-μελών μας μόλις ένα μήνα από την έναρξη των εμβολιασμών.  

 Ειδικότερα και στο πλαίσιο αυτό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Πανελληνίου  Ιατρικού Συλλόγου, προσκαλέσαμε τους γιατρούς – μέλη μας, αποστέλλοντας  ηλεκτρονικά μηνύματα στις 18/12/2020 και 29/12/2020, να δηλώσουν την πρόθεσή  τους να εμβολιασθούν κατά του COVID-19. Η διαδικασία ήταν απλή: κάθε γιατρός  που επιθυμούσε να εμβολιαστεί κοινοποιούσε στο e-mail του Συλλόγου τα απαραίτητα  για τον εμβολιασμό προσωπικά του στοιχεία. Η ενέργεια αυτή είχε ως σκοπό την  καταγραφή της πρόθεσης εμβολιασμού των ιδιωτών ιατρών και ως στόχο να  διευκολύνει την οργάνωση του εμβολιασμού τους από την Εθνική Επιτροπή  Εμβολιασμών και το Υπουργείο Υγείας και να επιταχύνει τον εμβολιασμό τους.  

 Η πρώτη λίστα απεστάλη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο στις 28/12/2020. Η  διαδικασία ήταν δυναμική. Κάθε μέρα και καινούργιοι συνάδελφοι εξέφραζαν την  πρόθεση να εμβολιαστούν. Ως συνέπεια αυτού αποστείλαμε τις λίστες στο Υπουργείο  στον Π.Ι.Σ, στον Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, στις 30/12/2020, στις 4/1/2021, 8/1/2021 και  από τις 11/1/2021 και μετά κάθε ημέρα, έως και τις 29/1/2021.  

 Στις 10/1/2021, ενημερωθήκαμε από την 7η Υ.Π.Ε. να στείλουμε και στην αρμόδια  δική τους υπηρεσία τη λίστα με τους γιατρούς που επιθυμούσαν να εμβολιαστούν, με  σκοπό να προγραμματιστεί ο εμβολιασμός τους στο αμέσως επόμενο διάστημα (13-18  Ιανουαρίου).  

 Στις 12/1/2021, με απόφαση του Υπουργείου, κάθε γιατρός είχε την δυνατότητα να  κλείσει μόνος του το ραντεβού για τον εμβολιασμό του, μέσω της πλατφόρμας  emvolio.gov.gr. Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους αξιοποίησαν αυτή τη  δυνατότητα. Υπήρξαν, όμως , αρκετοί που τεχνικοί λόγοι δε τους επέτρεπαν την είσοδο  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ως Ιατρικός Σύλλογος, καταβάλαμε κάθε δυνατή  προσπάθεια, ενημερώνοντας το Υπουργείο, την 7η Υ.ΠΕ. και τον Π.Ι.Σ., προκειμένου  να δοθεί η δυνατότητα σ’ αυτούς, αλλά και στους καινούργιους συναδέλφους που  εξέφραζαν για πρώτη φορά την πρόθεσή τους για εμβολιασμό, να εμβολιαστούν το  συντομότερο δυνατό. Στις 18, 19 και 20 Ιανουαρίου, εμβολιάζεται μεγάλος αριθμός  ιδιωτών γιατρών στα δύο εμβολιαστικά κέντρα της πόλης.  

 Στις 28/1/2021 μέσω του Π.Ι.Σ. κοινοποιείται στον Σύλλογό μας απόφαση του Γ.Γ.  Δημόσιας Υγείας να αποστείλουμε το σύνολο των ενεργών μελών μας, προκειμένου να  τους δοθεί η δυνατότητα να εισέλθουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, ώστε να  προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Για τον λόγο αυτό, δημιουργήθηκε από τον  Π.Ι.Σ. ειδική πλατφόρμα την οποία κοινοποιήσαμε άμεσα στα μέλη μας.  

 Είναι ξεκάθαρο από τα παραπάνω, ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου  ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις της μεγάλης προσπάθειας που έγινε, ώστε το  ιατρικό προσωπικό του χώρου ευθύνης του να θωρακιστεί το συντομότερο απέναντι  στην πανδημία του COVID-19.  

 Προς αποκατάσταση της αλήθειας και την αποφυγή της δημιουργίας εσφαλμένων  εντυπώσεων παρακαλούμε όπως δημοσιεύσετε αυτούσια την παρούσα στην ιστοσελίδα  σας.  

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Χάρης Χ. Βαβουρανάκης Κωνσταντίνος Γ. Χλαπουτάκης 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί