Οριστικά πίσω της αφήνει η θητεία του Τζο Μπάιντεν τη σχεδόν ειδυλλιακή ατμόσφαιρα στις σχέσεις Τραμπ-Πούτιν, καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αλλάζει τους τόνους ριζικά απέναντι στη Ρωσία. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πολύ καλή σχέση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο θαύμαζε πολύ ενώ είχαν και επαφές κατά παραβίαση κάθε πρωτοκόλλου. Κατά την πρώτη του ομιλία σχετικά με την εξωτερική πολιτική που εκφώνησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τζο Μπάιντεν ήταν απολύτως ξεκάθαρος: “Είπα ξεκάθαρα στον πρόεδρο Πούτιν, με τρόπο πολύ διαφορετικό από τον προκάτοχό μου, ότι ο καιρός οι ΗΠΑ υποχωρούσαν μπροστά στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας … έχει παρέλθει” και παράλληλα, θέλησε να τονίσει την αντίθεση σε σχέση με την στάση του προκατόχου για να αμβλύνει τις αναμνήσεις από την ανάρμοστη στάση της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου που εξόργισε την αμερικανική πολιτική τάξη, ακόμη και πολλούς Ρεπουμπλικανούς.
Υπενθυμίζεται πως η Ουάσινγκτον υπό τον Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την επέκταση της συνθήκης New Start για τον έλεγχο των στρατηγικών όπλων, της “τελευταίας συνθήκης ανάμεσα στις δύο χώρες” και στο όνομα της “πυρηνικής σταθερότητας”.
“Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι στο ραντεβού απέναντι στην προώθηση του αυταρχισμού”, είπε ο Μπάιντεν αναφερόμενος “στην πρόθεση της Ρωσίας να αποδυναμώσει τη δημοκρατία μας», ενώ αναφερόμενος στην ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές, στις κυβερνοεπιθέσεις και στους δηλητηριασμούς των πολιτών της, δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα, αλλά προχώρησε σε σειρά προειδοποιήσεων αναφερόμενος συγκεκριμένα στη δηλητηρίαση και τη φυλάκιση του Ναβάλνι. “Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε τη Ρωσία να πληρώσει υψηλό τίμημα και να υπερασπισθούμε τα συμφέροντά μας. Και θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί απέναντι στη Ρωσία αν συνεργασθούμε σε σύμπραξη με τους εταίρους μας”, πρόσθεσε.
Προς το παρόν δεν αναμένεται να υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο επέκρινε τις “πολύ επιθετικές και μη εποικοδομητικές” δηλώσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σε μια έντονη ομιλία του ζήτησε την απελευθέρωση του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.
“Προς λύπη μας αυτή η ρητορική είναι πολύ επιθετική και μη εποικοδομητική”, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ωστόσο, δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει “μια βάση για συνεργασία, παρά τον μεγάλο όγκο των διαφωνιών και τις διαφορές σε ζητήματα- κλειδί”.
Πηγή: ΑΠΕ