Τέσσερις μήνες μετά την ιστορική απόφαση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης
Ξεκινάει σήμερα η διαδικασία για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού. Τέσσερις μήνες μετά την ιστορική απόφαση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και… τουλάχιστον 2.000 σελίδες δικογραφίας στην ελληνική γλώσσα που συνόδευαν το επίσημο αίτημα των ελληνικών αρχών, η υπόθεση του καταδικασμένου πρωτόδικα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης φτάνει επιτέλους στην αρμόδια Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι ευρωβουλευτές θα ακούσουν λίγο πριν από τις 11 ώρα Ελλάδας την εισηγήτρια του φακέλου, Γαλλίδα ευρωβουλευτή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Μανόν Ομπρί, να παρουσιάζει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιείται σε μικτή μορφή -κάποιοι δηλαδή ευρωβουλευτές θα παρίστανται και κάποιοι θα παρακολουθούν online- δεν θα συμμετέχει ο πρώην χρυσαυγίτης. Θα κληθεί ωστόσο στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, όπου έχει το δικαίωμα να φέρει και τον νομικό του εκπρόσωπο, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις των μελών της επιτροπής.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας Ψαρά για την Εφημερίδα των Συντακτών, όλη η διαδικασία είναι μυστική και οι ευρωβουλευτές γνωρίζουν καλά πως οτιδήποτε διαρρεύσει θα είναι σε βάρος της απόφασης, αφού ο Γ. Λαγός θα σπεύσει να το εκμεταλλευτεί. Στο μεταξύ, ο ίδιος ο πρώην χρυσαυγίτης αρνείται ότι έχει αδειάσει το γραφείο του και αφού απείλησε ότι «θα φτύσουμε αίμα», τώρα αναδιπλώνεται λέγοντας ότι «η φωνή του… θα είναι πάντα η “απειλή” μου που θα μας στοιχειώνει».
Στο μεταξύ, αίσθηση έχουν προκαλέσει όσα αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι στον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο Ιταλός πρόεδρος της Ευρωβουλής είπε ότι «οι καθυστερήσεις οφείλονται στην καθυστερημένη λήψη από το Ευρωκοινοβούλιο του αιτήματος από τις ελληνικές αρχές – το αίτημα συνοδεύτηκε με μια δικογραφία 2 χιλιάδων σελίδων στα ελληνικά!». Οι σελίδες αυτές έπρεπε να μεταφραστούν και να μοιραστούν σε όλα τα μέλη της επιτροπής, κάτι που έτσι κι αλλιώς παίρνει πολύ χρόνο. Ο πρόεδρος του Ε.Κ. συμφώνησε στην ανάγκη η διαδικασία να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς και με σεβασμό στο ισχύον νομικό πλαίσιο.
Δείτε επίσης: Όχι μόνο καθυστέρησαν να αποστείλουν τη δικογραφία για την άρση ασυλίας του νεοναζί Λαγού, αλλά ήταν και αμετάφραστη!
Ο δε Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέχεια των τριών σχετικών επιστολών του, τόνισε για ακόμα μία φορά την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες άρσης της ασυλίας εντός του Ευρωκοινοβουλίου, «δεδομένου ότι η συνέχιση της συμμετοχής του Γ. Λαγού στο έργο του προκαλεί το κοινό αίσθημα και αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τους δημοκρατικούς θεσμούς».
Επί της διαδικασίας
Σήμερα λοιπόν πραγματοποιείται το πρώτο βήμα. Θα ακολουθήσει ακόμα μία συνεδρίαση, όπου θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση (hearing) του Γ. Λαγού. Αν και είναι προαιρετική, θεωρείται βέβαιο ότι θα τη ζητήσει. Στη συνέχεια θα γίνει ακόμα μία ανταλλαγή των απόψεων των ευρωβουλευτών, οι οποίοι τελικά θα ψηφίσουν την έγκριση ή μη της έκθεσης που θα συντάξει η Μανόν Ομπρί. Η τελική απόφαση θα ληφθεί ωστόσο από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όταν πλέον φτάσει εκεί. Υπολογίζεται ότι η διαδικασία θα κρατήσει 3-4 μήνες.
Αν τελικά αρθεί η ασυλία, παραμένει άγνωστο εάν ο Γ. Λαγός θα επιστρέψει αυτοβούλως στην Ελλάδα όπως ισχυρίζεται. «Οχι επειδή σέβομαι τον νόμο του άθλιου κράτους», όπως έχει πει, «αλλά γιατί αν έκανα πίσω, θα τους έκανα τη χάρη». Σε περίπτωση που δεν επιστρέψει, θα πρέπει να σταλεί αίτημα έκδοσής του από τις βελγικές στις ελληνικές αρχές.