Γ. Κατρούγκαλος: Γιατί δε δίνονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων των επιτροπών;
Επιστροφή στην τακτική του καλοκαιριού τότε που πρωθυπουργός και υπουργοί «ανέμελα» εξέπεμπαν το μήνυμα της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας είχαμε στη Βουλή.
Οι υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, εμφανίστηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του κοινοβουλίου, σαν να βρίσκονταν σε προεκλογική συγκέντρωση και έπρεπε να πείσουν ότι όλα γίνονται με τον σωστό τρόπο. Σαν να μην προηγήθηκαν τα λάθη του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, σαν να μην βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τρίτο σκληρό lockdown λόγω αυτών των λαθών και της ανυπαρξίας σχεδιασμού, σαν να μην θρηνεί οι χώρα χιλιάδες νεκρούς.
Η συνεδρίαση- η οποία πραγματοποιήθηκε με δύο μήνες καθυστέρηση- υπήρξε σκόπιμα εξαιρετικά σφιχτή από την πλευρά του προεδρείου, έτσι ώστε να εμποδιστεί η επαρκής δυνατότητα ελέγχου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα στελέχη της κυβέρνησης στις πρωτολογίες τους αυτοσυγχαίρονταν ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τα πρόσωπα που είχαν κληθεί για να απαντήσουν δεν το έπραξαν κι αρκέστηκαν στις αρχικές τοποθετήσεις τους. Το ίδιο έπραξε και ο Σωτήρης Τσιόδρας αν και δέχθηκε τα περισσότερα ερωτήματα. Τον λόγο πήρε μόνο ο υπουργός Υγείας ο οποίος φυσικά , δεν απάντησε στα ερωτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Και τα ερωτήματα ήταν πολύ συγκεκριμένα από τους ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδιαιτέρως προς τους υπουργούς. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε κριτική για τα fake news της κυβέρνησης και αναρωτήθηκε: πρώτον, γιατί δε δίνονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων των επιτροπών και, σε συνέχεια, αν οι δυο επιτροπές που έχουν συσταθεί επικοινωνούν. Έπειτα ρώτησε τον κ. Τσιόδρα για τη δήλωσή του τον Οκτώβριο για τα ΜΜΜ, πως δηλαδή «προεξοφλούσε εκ των προτέρων ότι τίποτα δε μπορούσε να γίνει σε αυτόν τον τομέα»;. Τέλος διερωτήθηκε γιατί δε γίνονται μαζικά τεστ παντού και αναφέρθηκε στην υιοθέτηση της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα από το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ήταν σαφής ως προς τα σημεία στα οποία η κυβέρνηση δε θέλησε να επιδείξει συναντίληψη: «Προϋπόθεση», τόνισε, είναι «η ειλικρίνεια, να μην υπάρχει αποσιώπηση στοιχείων και κυρίως να υπάρχει πολιτική βούληση της κυβέρνησης, που βεβαίως δεν επεδείχθη ούτε σε μια στιγμή αυτής της δραματικής κατάστασης που ζούμε».
«Φιλοτεχνείτε μια μαγική εικόνα», κατηγόρησε τα μέλη της κυβέρνησης και χαρακτήρισε αντιδημοκρατική τη μη κοινοποίηση των πρακτικών στα κόμματα. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων και κατηγόρησε τη ΝΔ για τους χειρισμούς της για την πρόοδο του εμβολιασμού: «είναι προφανέστατο πως έχουμε πέσει έξω στον οδικό χάρτη της Ελευθερίας που είχατε παρουσιάσει και μάλιστα κινδυνεύουμε να πέσουμε πολύ έξω».
Τέλος ο Νίκος Βούτσης αφού αναρωτήθηκε για τη διάθεση αποθέωσης για το πολιτικό σχέδιο και τη στρατηγική της κυβέρνησης τόνισε: «δε δέχομαι τη μαγική εικόνα που φιλοτεχνείτε ως προπαγάνδα στα ΜΜΕ».
Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης αναρωτήθηκε ρητορικά για τον απόλυτο αριθμό περισσότερων θανάτων το 2020 και τον ερμήνευσε: «είναι από την ανεπάρκεια του Δημόσιου Συστήματος Υγείας να καλύψει υπαρκτές υγειονομικές ανάγκες γιατί γίναμε σύστημα μιας νόσου». Με στοιχεία αναφέρθηκε πως ο αριθμός των υγειονομικών που προστέθηκαν στο σύστημα υγείας είναι μικρότερος από αυτόν που παρέλαβε η ΝΔ, μιας και υπάρχουν και αποχωρήσεις.
«Πείτε μου, από τους 5.800 θανάτους που έχουμε ως τώρα, πόσοι πέθαναν εκτός ΜΕΘ;», ρώτησε τον υπουργό Βασίλη Κικίλια και απάντησε πως πρόκειται για 7 στους 10. «Οι σφαίρες μέσα στη μάχη που έχουμε είναι το προσωπικό, οι ΜΕΘ, τα φάρμακα, τα οχυρωματικά έργα είναι το εμβόλιο», είπε τελειώνοντας την ομιλία του.
Ο βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος με νόημα ρώτησε τον Β. Κικίλια: «επιμένετε σε αυτήν τη δήλωσή σας πως πρόβλημα δεν έχει το Νοσοκομείο της Δράμας αλλά οι Δραμινοί»; Τέλος, ο Γιάννης Σαρακιώτης από τη Φθιώτιδα αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να υπάρχουν 250 χιλιάδες υπό διερεύνηση δείγματα στον ΗΔΙΚΑ (ούτε θετικά, ούτε αρνητικά) και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης να είπε πως «όλα τα θετικά κρούσματα είναι καταγεγραμμένα και έχει ακολουθηθεί η διαδικασία ιχνηλατήσης» και αργότερα πως «δώσαμε προτεραιότητα στην κατοχύρωση των θετικών δειγμάτων» και αυτά να μην έχουν ενταχθεί στα θετικά ή στα αρνητικά;
Τα πέντε ερωτήματα του Γ. Κατρούγκαλου στον Σωτ. Τσιόδρα
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έθεσε 5 συγκεκριμένα ερωτήματα στον Σ. Τσιόδρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής: Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, για τις δύο Επιτροπές υγείας, για τις τοποθετήσεις του σε θέματα εκτός της ειδικότητάς του, για τα μαζικά τεστ, για τις πατέντες των εμβολίων.
«Προστασία δεν χρειάζεται μόνο η υγεία, αλλά και η αλήθεια», επισήμανε ο Γ. Κατρούγκαλος, πριν απευθύνει τα ερωτήματά του στον Σωτ. Τσιόδρα, ενώ πρόσθεσε: «Θέλω τη γνώμη του σεβαστού σε μένα κ. Τσίοδρα ως προς το ζήτημα της σχέσης πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης και γνώμης της Επιτροπής Ειδικών. Γιατί είναι υπαρκτό το ζήτημα το αν η κυβέρνηση λέει αλήθεια όταν λέει ότι στηρίζει τις αποφάσεις της στις προτάσεις των ειδικών ή, αντιθέτως, αν είχε δίκιο το μέλος της Επιτροπής που παραιτήθηκε λέγοντας ότι δε συμμετέχω πια στην επιτροπή γιατί η κυβέρνηση μας φορτώνει τις ευθύνες της».
Ν. Βούτσης: Η κυβέρνηση φιλοτεχνεί «μαγική εικόνα» για τη διαχείριση της πανδημίας
«Φιλοτεχνείτε μια μαγική εικόνα με αποκρύψεις και κυρίως με την επίκληση της επιτροπής των ειδικών», τόνισε ο Ν. Βούτσης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής. «Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για την ανάγκη συναίνεσης, ομόνοιας και εθνικής στρατηγικής. Θέλω να είμαι ευθύς. Προϋπόθεση για να πάμε σε μια τέτοια συναντίληψη είναι η ειλικρίνεια, να μην υπάρχει αποσιώπηση στοιχείων και κυρίως να υπάρχει πολιτική βούληση της κυβέρνησης, που βεβαίως δεν επεδείχθη ούτε σε μια στιγμή αυτής της δραματικής κατάστασης που ζούμε. Αντίθετα φιλοτεχνείτε μια μαγική εικόνα με αποκρύψεις και κυρίως με την επίκληση της επιτροπής των ειδικών», επισήμανε ακόμα ο Ν. Βούτσης.
Αναπάντητα τα ερωτήματα του Γ. Σαρακιώτη από Κικίλια – Τσιόδρα
Τα ερωτήματα του αναπλ. Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αφορούσαν τα μέτρα, τα επιστημονικά δεδομένα, των αριθμό των τεστ, αλλά και τον μειωμένο αριθμό δειγμάτων που στέλνονται στα δημόσια ερευνητικά κέντρα – Αλλά ο υπ. Υγείας και ο επικεφαλής της Ομάδας των Εμπειρογνωμόνων δεν απάντησαν σε κανένα.
«Δεν υπάρχει άλλο μοντέλο», ισχυρίστηκε ο Βασ. Κικίλιας
«Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει στο δυτικό κόσμο κάποιο άλλο διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού που να έφερε καλύτερα αποτελέσματα. Ούτε το πείραμα δημιουργίας ανοσίας του πληθυσμού, δηλαδή χωρίς lockdown, ούτε το πείραμα του απόλυτου lockdown, για περιορισμένο διάστημα, πέτυχαν. Όλοι γνωρίζουμε πια ότι το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο είναι η καραντίνα και όλα τα κράτη αναζητούν διαρκώς τη χρυσή τομή, την ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια υγεία και τη λειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής.
«Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να μην υπονομεύει την όλη προσπάθεια. Δεν είμαστε υπερασπιστές του εαυτού μας εδώ. Είμαστε εδώ για να καταδείξουμε ότι, με σεβασμό στη Βουλή των Ελλήνων, δεν μένει τίποτα αναπάντητο», είπε ο υπουργός Υγείας που αναφέρθηκε σε όλα όσα έγιναν για το προσωπικό, τις κλίνες ΜΕΘ, τα μέσα ατομικής προστασίας, το μητρώο Covid.
«Το μητρώο φτιάχτηκε εν μέσω Covid και είναι αυτό που μας ζήτησαν οι επιστήμονες να φτιάξουμε και το φτιάξαμε, τέλη Μαρτίου του 2020. Τηρείται από την ΗΔΙΚΑ αλλά ανήκει στο υπουργείο Υγείας και έχουν δικαίωμα επεξεργασίας ο ΕΟΔΥ και οι φορείς ιχνηλάτησης, όπως η Πολιτική Προστασία και φυσικά και όλοι οι άλλο φορείς, όπως νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, θεράποντες, πανεπιστημιακά εργαστήρια», είπε ο Βασίλης Κικίλιας και προσέθεσε: «Θέλω να καταλάβετε ότι όλοι αυτοί οι φορείς καταχωρούν σε αυτό το μητρώο. Το μητρώο δεν είναι το μοναδικό εργαλείο. Ο ΕΟΔΥ είχε δικαίωμα να συλλέγει στοιχεία θετικών ή υπόπτων κρουσμάτων, από κάθε ιατρικό φορέα, από κάθε διαγνωστικό εργαστήριο, από κάθε νοσοκομείο, προκειμένου να ιχνηλατεί και να παρακολουθεί την κατάσταση. Το είχε αυτό το δικαίωμα από τη σύστασή του, το έχει καθ’ όλη της διάρκειας λειτουργίας του μητρώου και λόγω της ανάγκης για επιδημιολογική επιτήρηση».
«To Μητρώο είναι χρήσιμο, είναι σημαντική κατάκτηση, μας έχει βοηθήσει πολύ, είναι αξιόπιστο και έχει αποδειχθεί σε πολλές επιμέρους φάσεις της διαδικασίας, αλλά αποτελεί έναν και μόνον έναν παράγοντα, από το πλήθος των επιστημονικών παραγόντων και εργαλείων, που χρησιμοποιούν οι ειδικοί στη λήψη των αποφάσεων», υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας και προσέθεσε: «Αλίμονο αν οι επιστήμονες και το υπουργείο περιόριζαν τα κριτήρια σε ένα και μόνο παράγοντα. Ποια είναι αυτά τα πρόσθετα εργαλεία; Τα νοσοκομεία και οι στατιστικές εισαγωγών, απλής νοσηλείας, εισαγωγής σε ΜΑΦ και ΜΕΘ και δυστυχώς θανάτων. Είναι ακόμα η επιδημιολογική επιτήρηση που ο ΕΟΔΥ διενεργεί με τα τεστ που διεξάγει ο ίδιος. Τα τεστ των φορέων μας (νοσοκομείων κλπ) και της Πολιτικής Προστασίας. Κάθε μία από αυτές τις ομάδες -που εσείς βλέπετε συνολικά στην ημερήσια έκθεση- εμείς την αναλύουμε διεξοδικά, κάνουμε αναγωγές σε τοπικό και εθνικό επίπεδο με συγκρισιμότητα με άλλες περιόδους».
Αρνείται ότι υπήρξαν δύο συστήματα καταγραφής
«Δεν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής. Ένα υπάρχει και καταλήγει στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ και η δυνατότητα του ΕΟΔΥ να τηρεί στοιχεία στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης και της ιχνηλάτησης, την οποία κάνει τελικά η Πολιτική Προστασία- και νομίζω ότι είμαστε από τις λίγες χώρες που η Ελλάδα δεν έχει σταματήσει να ιχνηλατεί», είπε επίσης ο Βασίλης Κικίλιας και ανέγνωσε τις δηλώσεις των επιστημόνων που χαρακτηρίζουν απαράδεκτο να λέγεται ότι υπάρχουν διπλά στοιχεία και διπλά βιβλία.
Ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι είναι «μηδέν οι αναμονές για κλίνη ΜΕΘ, εντός της πανδημίας, ενώ πριν την πανδημία του κορονοϊού, οι αναμονές ήταν 30 με 35». Επίσης ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής για τις 9.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας, εκ των οποίων 4.000 νοσηλευτές που οι συμβάσεις τους, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, θα γίνουν αορίστου χρόνου, και 1.423 μόνιμοι γιατροί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 4.200.000 τεστ.
Αντίστοιχη άρνηση και από τον Αρκουμανέα
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, του επιχειρησιακού βραχίονα του υπουργείου Υγείας, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, αφού εκ προοιμίου επισήμανε ότι ο ΕΟΔΥ -βάσει νόμου- έχει την επιδημιολογική επιτήρηση περισσότερων από 52 νοσημάτων, στα οποία προστέθηκε και η covid, τόνισε ότι ο Οργανισμός ΕΟΔΥ έχει συνεργαστεί μόνο με δημόσια εργαστήρια, και αναφέρθηκε στο μητρώο Covid. «Μέσα στις κινητές μονάδες για να συντονιστούν είχε προβλεφθεί και το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής συμβάντων. Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα έχει πολλές λειτουργίες, και παρουσιάστηκε ως παράλληλο σύστημα καταγραφής. Το σύστημα που έχουμε για να επιτηρούμε και να ελέγχουμε σε όλην την Ελλάδα τις κινητές μονάδες, ξαφνικά κάποιος πήγε και είπε ότι είναι ένα παράλληλο σύστημα. Είναι ξεκάθαρο ότι το σύστημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με το εθνικό μητρώο COVID. Ένα είναι το εθνικό μητρώο COVID, το έχει η ΗΔΙΚΑ και εκεί καταχωρούνται όλα τα στοιχεία», είπε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας και προσέθεσε: «Καμία σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε, εσκεμμένα δυστυχώς, ως ένα διπλό βιβλίο. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο παράλληλο σύστημα».
«Το στοίχημα ευθύνης είναι κοινό για όλους, χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις. Είναι μονόδρομος η νίκη μας απέναντι στον ιό», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και αναφέρθηκε σε όλα τα βήματα για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. «Παραμένουμε σε συναγερμό, παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή και επαγρύπνηση», ανέφερε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι «στην Πολιτική Προστασία δεν είχαμε και δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου».