Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού εντοπίζονται σε ποσοστό 40% των επιλεγμένων δειγμάτων που έχουν ελεγχθεί, ενώ εξέφρασε αγωνία για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, λέγοντας πως τα ενεργά κρούσματα είναι λίγο λιγότερα από 4.000.
Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ενημέρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το απόγευμα της Τετάρτης. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, ο οποίος εμφανίστηκε με διπλή μάσκα, μία χειρουργική και μία υφασμάτινη, σημείωσε ότι «ο ιός είναι εδώ και θα μας πιέσει κι άλλο».
Ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημείωσε πως δεν θα μπει «σε θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης», ενώ προειδοποίησε ότι αν επικρατήσει στην Ελλάδα η μετάλλαξη μπορεί να έχουμε πρόβλημα στις αρχές Μαρτίου και για τον λόγο αυτό επισήμανε ότι θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξέφρασε την αγωνία για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, λέγοντας πως τα ενεργά κρούσματα είναι λίγο λιγότερα από 4.000. Ο καθηγητής τόνισε πως η Αττική είναι μία περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ενώ ανέφερε πως οι διασωληνωμένοι δεν έχουν αυξηθεί ακόμη.
Υπογράμμισε ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού εντοπίζονται σε ποσοστό 40% των επιλεγμένων δειγμάτων που έχουν ελεγχθεί, ενώ αναφερόμενος στις σκέψεις του ECDC να αποτυπώνονται και στους εβδομαδιαίους χάρτες που εκδίδει το ποσοστό των μεταλλάξεων, εκτίμησε ότι «οι μεταλλάξεις θα επικρατήσουν παντού».
Όπως είπε, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά. Για τις μεταλλάξεις είπε συγκεκριμένα ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%. «Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις», είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα», με τις μεταλλάξεις.
«Έχει μεγάλη σημασία να μην δίνουμε λάθος μηνύματα», είπε για τα εμβόλια και σημείωσε: «Τα στατιστικά δεδομένα είναι ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη λοίμωξη, από τις νοσηλείες και τους θανάτους. Το εμβόλιο της Οξφόρδης, με χθεσινή δημοσίευση, μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 67%. Εγώ πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα τελειώσει αυτή η πανδημία. Αρκεί τα εμβόλια να είναι δημόσιο αγαθό, όπως οφείλουν να είναι».
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην επιστημονική και πολιτική αντιπαράθεση. «Νομίζω ότι τα πήγαμε καλύτερα από άλλες χώρες. Νομίζω ότι έτσι πρέπει να παραμείνουμε, με συναίνεση και ομόνοια» είπε και αναφέρθηκε στις ΗΠΑ και σε άρθρο του «new england journal of medicine» που έγραψε τα εξής, για τους πολιτικούς του ηγέτες: «Οι ηγέτες μας απέτυχαν. Το μέγεθος της αποτυχίας τους είναι εκπληκτικό. Ήταν επικίνδυνα ανίκανοι».
«Με την επιδημία θα τελειώσουμε με αξιόπιστα δεδομένα επιτήρησης», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και προσέθεσε: «Αυτά θα συσχετιστούν με τη βελτιστοποίηση των μέτρων σε ένα αποδεκτό επίπεδο, κοινωνικά και οικονομικά, που θα διατηρεί χαμηλό και σταθερό ποσοστό λοίμωξης ώστε να υπάρξει ισορροπία, μεταξύ του αρνητικού αποτελέσματος για τη δημόσια υγεία, και φυσικά, μειωμένο κοινωνικό κόστος».
«Με τα εμβόλια θα τελειώσει η πανδημία, αρκεί το εμβόλιο να είναι δημόσιο αγαθό, όπως οφείλει να είναι» ανέφερε σε άλλο σημείο.
Πηγή: Αυγή – ΑΠΕ