Αντί για τις 4 που είχε συμφωνηθεί αρχικά – Τι σχολιάζουν λοιμωξιολόγοι και τι θα ισχύσει για όσους νοσήσουν μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης
Σε πειράματα με την υγεία των πολιτών αναλίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσπαθώντας να καλύψει την πλήρως αποτυχημένη πολιτική της στην προμήθεια των αναγκαίων δόσεων για την κάλυψη του πλάνου εμβολιασμού των πολιτών.
Έτσι αυθαίρετα συμφώνησε με την φαρμακευτική εταιρεία να γίνεται στην Ελλάδα, στις οκτώ εβδομάδες η δεύτερη δόση του εμβολίου της Astrazeneca, αντί για τις τέσσερις που είχε αρχικά συμφωνηθεί.
Τη συμφωνία αποκάλυψε η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, μιλώντας την Τρίτη στο συνέδριο R&D and Innovation in Healthcare Conference,που διοργάνωσε το Health Daily.
«Όταν εγκρίνεται ένα φάρμακο ή ένα εμβόλιο εγκρίνετε σύμφωνα με μια κλινική μελέτη η οποία αναφέρει τη δοσολογία και τις ημέρες που μεσολαβούν από την πρώτη και δεύτερη δόση ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα» σχολιάζουν λοιμωξιολόγοι «Αυτή είναι μια λύση ανάγκης και ως τέτοια πρέπει να παρουσιαστεί» καταλήγουν αναφερόμενοι στην απόφαση να χορηγείται σε 8 αντί για 4 εβδομάδες η δεύτερη δόση του εμβολίου της Astrazeneca.
Ερωτηθείσα επίσης η κυρία Παπαευαγγέλου εάν τα άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και μετά νοσήσουν από κορονοϊό θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δήλωσε ότι σε αυτή την περίπτωση η δεύτερη δόση θα γίνει σε 42 μέρες από τον πρώτο εμβολιασμό, εφόσον φυσικά το άτομο έχει στο μεταξύ αναρρώσει.
Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η πανδημία θα σταματήσει μόνο όταν υπάρχει ανοσοποίηση περίπου του 70% του πληθυσμού. Ανέφερε ότι μελέτες από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας έδειξαν ότι ακόμα και στη Θεσσαλονίκη όπου υπήρχε φάση ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, μόνο το 10 % όσων ελέγχθηκαν είχαν παρουσιάσει αντισώματα. Επίσης, μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας εμβολιαστικού μητρώου, κάτι που ήταν ζητούμενο εδώ και χρόνια. Το μητρώο αυτό, όπως είπε, θα συνδεθεί με το μητρώο ασθενών covid-19.
Αναφερόμενη στην προτεραιοποίηση των πολιτών για τους εμβολιασμούς είπε ότι αυτή έγινε με βάση την επικινδυνότητα της λοίμωξης για την κάθε ομάδα, σημειώνοντας ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών διατρέχουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μην επιβιώσουν, ενώ ο κίνδυνος αυτός για άτομα άνω των 80 ετών είναι 40 φορές μεγαλύτερος.