“Η κρίσιμη διαφορά του νέου στελέχους που φαίνεται να προέρχεται από την Νότιο Αφρική και εντοπίστηκε και σε ιερέα στην Ελλάδα, αφορά το ό,τι δεν φαίνεται να παρέχει ανοσία σε όσους νοσήσουν από αυτόν, σε αντίθεση με άλλα στελέχη του” ανέφερε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης
Η κρίσιμη διαφορά του νέου στελέχους του κορωνοϊού που φαίνεται να προέρχεται από την Νότιο Αφρική και εντοπίστηκε και σε ιερέα στην Ελλάδα αφορά το ό,τι δεν φαίνεται να παρέχει ανοσία σε όσους νοσήσουν από αυτόν, σε αντίθεση με άλλα στελέχη του, είπε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ο καθηγητής πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης.
«Κάπου στις επαφές αυτού του ιερέα, υπάρχει η συγκεκριμένη μετάδοση», όπως τόνισε και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα η ιχνηλάτηση και ο περιορισμός των επαφών που είχε ο φορέας του μεταλλαγμένου κορωνοϊού. «Η μετάλλαξη αυτή δεν είναι απλώς πιο μεταδοτική, ανησυχεί όλους εμάς γιατί φαίνεται να προσπερνά την πρόσκαιρη ανοσία που αφήνουν πίσω άλλα στελέχη του κορωνοϊού σε αυτούς που αρρώστησαν … ακόμη και μία περιοχή που έχει πληγεί το προηγούμενο διάστημα και έχει μειωθεί το επίνοσο μέρος του πληθυσμού της, δεν σημαίνει πλέον ότι προστατεύεται από αυτό το νέο στέλεχος … και είναι 50% πιο μεταδοτικό, κατά συνέπεια έχει δυνατότητες γρήγορα να κυριαρχήσει σαν στέλεχος, σε μία περιοχή ή μία χώρα (και η “βρετανική” μετάλλαξη είναι 50%-70% πιο μεταδοτική αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δεδομένα ότι “προσπερνά” την πρόσκαιρη ανοσία όσων νοσήσουν από προηγούμενο στέλεχος) … πρέπει πάση θυσία να απομονωθούν αυτές οι συρροές που υπάρχουν από τον ιερέα».
Υπογράμμισε μάλιστα ότι το πρόβλημα «πρέπει να το καταλάβει η Εκκλησία και να ενεργήσει περισσότερο, είναι κομβικός ο ρόλος της … ο ιερέας είναι δημόσιο πρόσωπο που εκ των καθηκόντων του έρχεται σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο, μπορεί να καταστεί εύκολα “υπερμεταδοτικό” άτομο».
Αναφερόμενος στην Αθήνα και την Αττική, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι καταγράφονται περίπου τα μισά κρούσματα όλης της χώρας και τα κρούσματα που «ανακαλύπτουμε» είναι 3, 4, 5 φορές λιγότερα από αυτά που πραγματικά υπάρχουν. «Υπολογίζω ότι στην Αττική πάρα πολύ εύκολα έχουμε ξεπεράσει τα 1.000-1.500 κρούσματα ημερησίως, όχι 300, 400, 500 που καμιά φορά ανακοινώνονται. Πρέπει οπωσδήποτε η Αττική να περιοριστεί, να έχουμε συγκεκριμένα, στοχευμένα μέτρα, ώστε να αποφύγουμε να “κοκκινήσει”. Γιατί δεν είναι μία απλή περιοχή, έχει το μισό πληθυσμό της Ελλάδας. Αν συμβεί ό,τι στη Θεσσαλονίκη, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα».
Αναφερόμενος στις δικές του αναλύσεις σημείωσε ότι δείχνουν ότι «από τις 15 Ιανουαρίου και μετά έχει ξεκινήσει το ¨τρίτο κύμα¨, μένει να δούμε αν θα αποδειχθεί … έχουμε παγιωθεί πάνω από τα 800 κρούσματα ημερησίως … είναι χαμηλός ο ρυθμός με τον οποίο μειώνονται οι διασωληνωμένοι … άρα από κάπου δέχονται ασθενείς οι ΜΕΘ … Χθεσινοβραδινές πληροφορίες από τα μεγάλα νοσοκομεία δείχνουν αύξηση πληρότητας στις κλινικές covid-19, με άτομα νεαρότερης ηλικίας που μάλιστα έρχονται σχετικά παραμελημένοι, μετά από αρκετές ημέρες με τη νόσο και σε σχετικά όχι καλή κατάσταση».
Προσέθεσε πάντως ότι «το καλό στις αναλύσεις που έχω κάνει είναι ότι ο ρυθμός της εκθετικής αύξησης αυτού του κύματος δεν έχει την δυναμική του προηγούμενου. Ελπίζουμε αν αυτό επιβεβαιωθεί μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, να είναι πιο ελέγξιμα τα πράγματα. Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά της Αττικής με την Θεσσαλονίκη και αυτού του κύματος με το προηγούμενο. Τότε ήταν ανοιχτή η εστίαση, τα πάντα, τώρα είναι κλειστή».
Την ίδια περίπου ώρα που μιλούσε ο κ. Τζανάκης, εξάλλου, γινόταν γνωστό ότι σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.
Σε τρεις άξονες θα βασιστεί το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την καλύτερη προετοιμασία του ΕΣΥ
Σε τρεις άξονες θα βασιστεί το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την καλύτερη προετοιμασία του ΕΣΥ όπως αποφασίστηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα.
- Ενισχύεται περισσότερο ο ρόλος του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ που έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης των ΜΕΘ και των κλινικών κορονοϊού ως ο επιχειρησιακός βραχίονας υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας
- Τα Νοσοκομεία Αναφοράς θα διασυνδεθούν με ένα η περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία ώστε να υπάρχει έγκαιρη υποστήριξη όταν χρειαστεί
- Θα δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού και την διαμόρφωση τυποποιημένων διαδικασιών φροντίδας και θεραπείας, την εφαρμογή των οποίων θα αναλάβουν τα Νοσοκομεία Αναφοράς».
Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, προετοιμάζει το νέο στρατηγικό σχέδιο που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει ενίσχυση των ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς ώστε να μπορούν να ενισχύσουν και αυτά της επαρχίας, τη δημιουργία ενός πλέγματος συνεργασιών μεταξύ των μεγάλων και των μικρών νοσοκομείων αλλά και την ενεργοποίηση του προσωπικού, το οποίο θα εκπαιδευτεί σε νέα βάση.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.
Τρομάζουν οι μεταλλάξεις, 70 δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα
Σε αύξηση στους εργαστηριακούς ελέγχους για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές, προκειμένου να εντοπίζουν σε χρόνο ρεκόρ τις πιο επιθετικές μορφές του κορονοϊού. Μέχρι σήμερα ο έλεγχος γινόταν δειγματοληπτικά, ενώ πλέον αναμένεται να αυξηθούν τα δείγματα που θα φθάνουν στα εξειδικευμένα εργαστήρια.
Μάλιστα σύμφωνα με πηγές του ethnos.gr για τους εργαστηριακούς ελέγχους στα μεταλλαγμένα στελέχη αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το ΕΚΠΑ ώστε να ελέγχονται καθημερινά περισσότερα δείγματα. Πάντως η διαδικασία θεωρείται σήμερα χρονοβόρα αφού για να εξαχθεί το αποτέλεσμα απαιτούνται ακόμη και τρεις ημέρες.
Οι τρεις βασικές μεταλλάξεις
Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι πλέον χιλιάδες. Στην Ελλάδα μόνο, ο αριθμός των ξεχωριστών μεταλλάξεων του κορονοϊού που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή τη στιγμή είναι 870. Από αυτές, οι 800 είναι γνωστές από διάφορες χώρες του κόσμου. Οι 70 όμως έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας. Ωστόσο, αυτές που φαίνεται να έχουν επικρατήσει παγκοσμίως και να προκαλούν πονοκέφαλο, είναι της Νοτίου Αφρικής, της Βρετανίας και της Βραζιλίας.