Ο κλάδος παραμένει κλειστός για 5,5 μήνες
Ιδιαιτέρως οξυμμένα είναι τα -τεράστια πλέον- προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην εστίαση, κλάδος ο οποίος παραμένει κλειστός επί 5,5 μήνες. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι περίπου 2,5 δισ. ευρώ έχουν χαθεί από τον τζίρο του κλάδου, που απασχολεί 330.000 εργαζόμενους, ενώ έμμεσα επηρεάζει 1.000.000 θέσεις εργασίας!
Γι’ αυτό άλλωστε το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας διεκδικώντας να διασφαλιστούν το εισόδημα, η δουλειά και η υγεία των εργαζομένων. Είναι γεγονός πως η πλειονότητα των εργαζομένων του κλάδου προσπαθεί εδώ και έναν χρόνο σχεδόν να επιβιώσει με δραματικά συρρικνωμένο ή ακόμα και χωρίς καθόλου εισόδημα.
Όμηροι οι ξενοδόχοι
Την ίδια ώρα όμηροι της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ. παραμένουν οι ξενοδόχοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2020», καθώς το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει καταβάλει εδώ και πάνω από δύο μήνες τα χρήματα που τους οφείλει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιάννη Αγουρίδη για την Αυγή.
Σκοπός του εν λόγω προγράμματος, όπως διεμήνυε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ήταν η ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού μέσω της επιδότησης διακοπών.
Ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, την επιδότηση θα την επιβαρυνθούν τελικά οι επαγγελματίες – ιδιοκτήτες των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίοι, όπως καταγγέλλουν, τα χρήματα που οφείλει να τους καταβάλει το υπουργείο Τουρισμού για το πρόγραμμα είναι άφαντα.
Αποκλείστηκαν 38.000 επιχειρήσεις από την επιστρεπτέα
Παράλληλα, ταφόπλακα για την εστίαση χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων του κλάδου τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε τηλεδιάσκεψη που είχαν με στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσία των βουλευτών Χαρίτση και Νοτοπούλου.
Οι ίδιοι κατήγγειλαν πως η κυβέρνηση «απέκλεισε περί τις 38.000 επιχειρήσεις», ενώ «η μέση χρηματοδότηση και αυτών που περιλήφθηκαν ήταν 4.500 ευρώ, τη στιγμή που και η πιο μικρή επιχείρηση έχει πολλαπλάσιες πάγιες ανάγκες».
Είναι γεγονός πως η εστίαση δεν έχει ανάγκη δάνεια, αλλά απευθείας ενίσχυση σήμερα, ενώ είναι σαφές πως «το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο για το κράτος όταν θα έχουν μπει λουκέτα και θα έχει εκτιναχθεί η ανεργία». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου αποκλείστηκαν και από τα προγράμματα των Περιφερειών και ότι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μην ξανανοίξουν, ενώ υπάρχουν ήδη τα πρώτα οριστικά λουκέτα στο κέντρο της Αθήνας και σε τουριστικές περιοχές.
«Η αναστολή των πληρωμών για λίγους μήνες δεν εμποδίζει τα λουκέτα» προσθέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αναδεικνύοντας και το ζήτημα της «συσσώρευσης του ιδιωτικού χρέους», καταγγέλλοντας πως ακόμη και κερδοφόρες επιχειρήσεις είναι πλέον φορτωμένες με χρέη και ληξιπρόθεσμες οφειλές, τη στιγμή που το χρέος σε όλους τους κλάδους της οικονομίας φτάνει τα 25 δισ.».
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Για «ανάγκη στήριξης του κλάδου σήμερα με ουσιαστικά μέτρα» μίλησε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης τονίζοντας ότι «ήδη από τον Νοέμβριο καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την υλοποίηση κλαδικού προγράμματος στήριξης της εστίασης».
Και επισήμανε ότι πρέπει «να αξιοποιηθούν σήμερα οι πρωτοβουλίες της Ευρώπης προς όφελος των ευρωπαϊκών οικονομιών», όπως η «πρωτοφανής ρευστότητα της ΕΚΤ προς τις συστημικές τράπεζες, που όμως δεν έχουν φτάσει στην πραγματική οικονομία» και «η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ρύθμιση του χρέους».
Από εκεί και πέρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επαναλάβει συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη του κλάδου, που, σε ευθυγράμμιση με τις ανάγκες επιχειρήσεων και εργαζομένων, περιλαμβάνουν την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και για την περίοδο μετά το lockdown, την παράταση της επιδότησης επαγγελματικής στέγης και απαγόρευση των εξώσεων για οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, τη δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού και την ενεργοποίηση του σημαντικού εργαλείου των μικροχρηματοδοτήσεων που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση με ρευστότητα των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.
Παράλληλα εκτιμούν ότι πλέον υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% τονίζοντας την ανάγκη «για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της κρίσης κατά τα πρότυπα των 120 δόσεων, με κούρεμα του αρχικού κεφαλαίου, όπως πραγματοποιήθηκε κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης».
«Αν δεν στηρίξουμε εγκαίρως την οικονομία με τέτοια μέτρα, δεν μπορούμε να συζητάμε για ανάκαμψη» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης τονίζοντας ότι η Ε.Ε. μιλάει πλέον για επέκταση όλων των προγραμμάτων στήριξης έως το τέλος του 2021 και μετατροπή των ενισχύσεων από δάνεια σε απευθείας επιδοτήσεις, όπως ζήτησε εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο υπενθύμισε και η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, στρέφοντας τα βέλη της κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.