Έπειτα από διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα και τις οργανώσεις των εργοδοτών συμφωνήθηκε η επιδότηση της εργασίας έως τα τέλη Μαΐου.
H Ισπανία του Πέδρο Σάντσεθ και του Πάμπλο Ιγκλέσιας συνεχίζει να δίνει μια ιδιαίτερη μάχη εναντίον της πανδημίας και της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, διότι στο θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού θα πρέπει να αντιμετωπίσει την καταστροφική και διεφθαρμένη πολιτική των δεξιών Περιφερειών που διαχειρίζονται την Υγεία, ενώ στο θέμα της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς δεν σταματάει ούτε στιγμή να λαμβάνει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, προσπαθώντας να διευρύνει ταυτόχρονα και τα δημοκρατικά και συλλογικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας.
Αυτή τη στιγμή τα ισπανικά νοσοκομεία νοσηλεύονται πάνω από 25.000 κρούσματα του κορωνοϊού ξεπερνώντας τον αριθμό και του πρώτου κύματος, ενώ η διασπορά του ιού παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να τρέχει προς τα 2,5 εκατομμύρια. Πάνω από 3.600 ασθενείς δίνουν τη μάχη τους στις ΜΕΘ. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατεγράφησαν 736,23 κρούσματα για κάθε 100.000 κατοίκους κρούοντας τον κώδων του κινδύνου στο υπουργείο Υγείας, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων πλησιάζει τα 55.000.
Την ίδια στιγμή όμως που η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες αύξησης του αριθμού των ατόμων που εμβολιάζονται καθημερινά, ορισμένες περιφερειακές κυβερνήσεις παρακάμπτουν τα πρωτόκολλα ακολουθούν δικές τους προτεραιότητες ή, ακόμη χειρότερα, προχωρούν σε μια αισχρή διαχείριση των εμβολίων.
Στην Περιφέρεια της Μούρθια στη νότια Ισπανία ο τοπικός υπουργός Υγείας παρακάμπτοντας κάθε πρωτόκολλο, μαζί με άλλα 450 άτομα, υψηλόβαθμα στελέχη του υγειονομικού τομέα, πολιτικά στις περισσότερες των περιπτώσεων, φρόντισαν να εμβολιαστούν κρίνοντας δικαιωματικά ότι αυτοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες ομάδες.
Οι καταγγελίες στις Περιφέρειες για εμβολιασμούς εκτός των πρωτοκόλλων αυξάνονται διαρκώς και η απομάκρυνση – παραίτηση του τοπικού υπουργού της Μούρθια δεν φαίνεται να μείωσε τον πυρετό του εμβολιασμού από μια μερίδα πολιτικών της Δεξιάς. Ο πρώην ηγέτης των Πολιτών Αλμπέρτ Ριβέρα στήριξε μάλιστα όσους εμβολιάστηκαν παράνομα στη Μούρθια υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι από τις πρώτες ομάδες που θα εμβολιαστούν.
Η υγειονομική κρίση δεν έχει σταματήσει πάντως ούτε λεπτό την κυβέρνηση συνασπισμού από το να λαμβάνει το ένα μετά το άλλο μέτρα στήριξης της κοινωνίας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
Έπειτα από διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα και τις οργανώσεις των εργοδοτών συμφωνήθηκε η επιδότηση της εργασίας έως τα τέλη Μαΐου, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να ρίξει στη μάχη της στήριξης της απασχόλησης τουλάχιστον 5 δισ., αφού η υπουργός Εργασίας της Αριστεράς Γιολάντα Ντίαθ δεν έκανε πίσω μπροστά στις πιέσεις των εργοδοτών και συνέχισε την πολιτική κάλυψης του 70% των αποδοχών των εργαζομένων που είναι σε αναστολή, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη από τους εργαζόμενους επειδή σε άλλες χώρες της Ευρώπης οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το 100% των αποδοχών τους.
Επιπλέον η Ντίαθ ενίσχυσε τους ελέγχους στις επιχειρήσεις για να διαπιστώσει εάν διατηρούν δραστηριότητες σε φορολογικούς παραδείσους, διότι διαφορετικά σταματάει κάθε στήριξή τους. Η Ντίαθ παράλληλα διέγραψε από τον κοινωνικό διάλογο τη λέξη απολύσεις, προκαλώντας την οργή του πλέον συντηρητικού τμήματος των βιομηχάνων.
Στο κοινωνικό πεδίο η κυβέρνηση, που πήρε βαθιά ανάσα από την ψήφιση του προϋπολογισμού, στηρίζει το δικαίωμα στέγης των νοικοκυριών και σχεδιάζει ένα τσουνάμι προοδευτικών νομοθετημάτων που εκτιμάται ότι θα δώσουν μια νέα ώθηση στην ισπανική κοινωνία, συμπεριλαμβανομένου και ενός νόμου για την ευθανασία, που η πανδημία έφερε δραματικά στο προσκήνιο.