Τάζοντας χορηγία ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, η μεγάλη εταιρεία real estate Prodea Investments αναλαμβάνει με τις ευλογίες του δήμου την ανάπλαση του χώρου
Το αναλυτικό ρεπορτάζ του Κώστα Παπαντωνίου στην Αυγή:«Κάνοντας βόλτα στον λόφο του Στρέφη, βρήκαμε αυτήν εδώ τη χελώνα εγκλωβισμένη ανάμεσα σε σπασμένα μπουκάλια. Η φροντίδα και η προστασία κάθε μορφής ζωής είναι καθήκον μας».
Μ’ αυτά τα λόγια η Ευτυχία Φραντζεσκάκη, κάτοικος των Εξαρχείων και ηθοποιός, επικοινώνησε πριν λίγες ημέρες στα social media τη δράση καθαριότητας που έκανε μαζί με φίλους και γείτονές της. Και μ’ αυτήν ακριβώς την εικόνα συμπύκνωσε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή εδώ και πολλά χρόνια με ευθύνη όλων των δημοτικών αρχών.
Από την αδιαφορία στην υιοθεσία
Κανένας από τους δήμους που έχουν διοικήσει, είτε μπλε, είτε γαλάζιος, δεν έχει σκύψει με πραγματικό ενδιαφέρον πάνω από τα ζητήματα του λόφου κι έτσι ένας από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου του αθηναϊκού κέντρου με έκταση 50 στρεμμάτων, γεμάτος από πεύκα, κυπαρίσσια, ελιές και ευκάλυπτους, έχει φτάσει να παρομοιάζεται σήμερα από τους περίοικους με χωματερή.
Η κουβέντα για τον λόφο επανήλθε στο προσκήνιο μετά την απόφαση της δημοτικής αρχής να δώσει το πράσινο φως για την «υιοθεσία» του λόφου από την Prodea Investments. Τη μεγαλύτερη, όπως αυτοαποκαλείται, εταιρείας επενδύσεων real estate στην Ελλάδα, με κατάλογο ακινήτων που αριθμεί ούτε λίγο ούτε πολύ 316 τίτλους. Μεταξύ αυτών πολλοί εμφανίζονται να βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και κάποιοι στα Εξάρχεια.
Στο πλαίσιο του δημοτικού προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», που βασίζεται στην πεποίθηση πως «ό,τι είναι δημόσιο δεν είναι και κρατικό», η εταιρεία κατέθεσε πρόταση με την οποία ενημέρωσε ότι προτίθεται να καταβάλει 1 εκατ. ευρώ και να συμπράξει με τον δήμο στις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών του λόφου Στρέφη για έκταση που αντιστοιχεί στα 40,5 από τα 50 στρέμματα.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφούσα παράταξη προχώρησε κανονικά την ψηφοφορία, βλέποντας ωστόσο να προστίθενται στις δικές της ψήφους μόνο εκείνες του Βασίλη Αγγελόπουλου από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του Κ. Γκλέτσου από την παράταξη Κασιδιάρη.
Ρίχνουν το μπαλάκι στους κατοίκους
Αυτό δεν πτόησε τον Κώστα Μπακογιάννη από το να ανακοινώσει θριαμβευτικά στη συνέχεα ότι ο λόφος Στρέφη «ξαναγεννιέται», έπειτα, όπως είπε, «από χρόνια εγκατάλειψης». Ενώ πρόσθεσε πως σε αντίθετη περίπτωση ο δήμος θα έπρεπε να πληρώσει έως 1,5 και 2 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω.
«Ο δήμαρχος ρίχνει το μπαλάκι σ’ εμάς τους κατοίκους. Ότι εμείς δεν προσέχουμε τάχα. Τη στιγμή που θυμάμαι ότι σε e-mail που έστειλα πριν λίγα χρόνια για τα σκουπίδια και τον φωτισμό δεν πήρα ποτέ απάντηση» αναφέρει μιλώντας στην ΑΥΓΗ η Ε. Φραντζεσκάκη. Για την ιστορία, παρά τα τέσσερα με πέντε χρόνια που πέρασαν από τα e-mails που έστειλε και παρά την αλλαγή δημοτικής ηγεσίας, τα φώτα στον λόφο παραμένουν χαλασμένα. Φωτεινή, κυριολεκτικά, εξαίρεση, ένας πυλώνας που βρίσκεται περιμετρικά του πάρκου και καίει ρεύμα 24 ώρες το 24ωρο.
Η συγκεκριμένη αποστροφή του δημάρχου αντιμετωπίζεται αρνητικά απ’ όλους τους κατοίκους με ους οποίους μιλήσαμε. Τη βλέπουν ως μια προσπάθεια να πάρει απόσταση από τις ευθύνες του. Όπως μας εξηγεί η Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων, μία από τις ενεργές συλλογικότητες στην περιοχή, «η εγκατάλειψη και η παρακμή του λόφου του Στρέφη βαραίνουν ξεκάθαρα τις ηγεσίες του δήμου της Αθήνας εδώ και πολλά χρόνια. Αντίθετα, ο Στρέφης δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ, ούτε σταμάτησε, παρά τα προβλήματα, να χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της πόλης. Οι πρωτοβουλίες για τον καθαρισμό του, οι κινητοποιήσεις, τα αιτήματα προς την εκάστοτε δημοτική αρχή είναι γνωστά και επαναλαμβανόμενα τόσο από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων όσο και από άλλους φορείς και περίοικους».
Ούτε ένας υπάλληλος για τα σκουπίδια
Η κατάσταση σήμερα στον Στρέφη είναι αποκαρδιωτική. Πάνω από 100 μεγάλα δέντρα έχουν κοπεί γιατί ξεράθηκαν. Κάμποσα ακόμη έχουν μείνει να στέκονται εκεί ξεραμένα. Ενώ η απουσία έργων (και δέντρων με τον καιρό) έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρονται ποσότητες χώματος από τον λόφο στα σπίτια της οδού Πουλχερίας κάθε φορά που φυσάει λίγο παραπάνω. Σε κάκιστη κατάσταση βρίσκονται επίσης το γήπεδο μπάσκετ (το οποίο μένει εκτός της ανάπλασης), η ταράτσα του Αστέρα, αλλά και οι περισσότερες υποδομές του λόφου, που είχαν φτιαχτεί από τον Δημήτρη Μπέη τη δεκαετία του ’80, έχουν μείνει να ρημάζουν.
Ο μόνος λόγος που ο λόφος αποκτά καλύτερη εικόνα ανά διαστήματα είναι η έγνοια των κατοίκων στα Εξάρχεια. Η Ευτυχία ξεκίνησε να μαζεύει μόνη της αρχικά τα σκουπίδια βγάζοντας βόλτα τον σκύλο. Τώρα μαζεύονται μια παρέα 10-11 ατόμων και φεύγουν απ’ τον λόφο κουβαλώντας ο καθένας μια γεμάτη σακούλα. Για την ίδια δουλειά ο δήμος δεν προβλέπει ούτε ένα άτομο, αναθέτοντας μόνο κάθε τρεις μήνες σε τέσσερα το πολύ άτομα να καθαρίζουν τον λόφο από πάνω έως κάτω, υποχρεώνοντάς τους στην ουσία σε μια μάταιη, εξαντλητική και χωρίς νόημα αποστολή…
Και στις φωτιές οι κάτοικοι
Πριν λίγους μήνες άρπαξε φωτιά ένα από τα λιγοστά οικήματα του λόφου. Ο δήμος, λένε οι κάτοικοι, δεν το πήρε χαμπάρι ποτέ. Το σβήσιμο το ανέλαβαν οι ίδιοι με ένα λάστιχο από διπλανό μαγαζί. Το σπιτάκι δεν διασώθηκε, κατάφεραν όμως να γλιτώσουν τα πεύκα.
«Δεν μας ευχαριστεί ο Στρέφης που έχουμε, δεν θέλουμε τον Στρέφη που μας ετοιμάζουν»
Μα θα αναρωτηθεί κανείς: γιατί, ενώ κρίνεται αναγκαία από όλους η παρέμβαση για τη διάσωση του λόφου, υπάρχει αυτή η αντίδραση στην ανάπλαση που, «επιτέλους», προωθείται;
Η απάντηση βρίσκεται στην ταχύτητα των διαδικασιών και στην παράκαμψη των κατοίκων, στο παρελθόν και στις άγνωστες επιδιώξεις της εταιρείας, αλλά και στην τραυματική εμπειρία από τις αναπλάσεις (με αποκορύφωμα εκείνη στο Πεδίον του Άρεως, την οποία ο κατασκευαστής είχε αφήσει στη μέση).
«Ξαφνικά εμφανίζεται μια εταιρεία και λέει ότι θέλει να δώσει 1 εκατομμύριο. Δεν πρέπει να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές της προθέσεις;» δηλώνει στην ΑΥΓΗ ο δημοτικός σύμβουλος της “Ανοιχτής Πόλης” Ρήγας Αξελός. Αναφέρει ακόμη ότι η συζήτηση για την πρόταση της εταιρείας δεν πέρασε καν από το κοινοτικό συμβούλιο, όπως συνηθίζεται, και δεν έγινε ποτέ διαβούλευση με τους κατοίκους.
Εταιρεία με «παρελθόν»
Κοιτάζοντας πίσω, βλέπουμε ότι η εταιρεία συστάθηκε το 1999 με όνομα Αττικά Ακίνητα Α.Ε., μετονομάστηκε σε MIG Real Estate το 2007 ως μέρος του ομίλου στον οποίο ηγούταν ο Αντρέας Βγενόπουλος, συγχωνεύτηκε το 2015 με την Πανγαία και είχε όνομα Εθνική Πανγαία, ενώ το 2019 μετονομάστηκε εκ νέου σε Prodea Investments. Ένας από τους λόγους της τελευταίας αλλαγής του ονόματος, η οποία συνοδεύτηκε από διθυραμβική εκδήλωση – παρουσίαση, όπου εμφανίστηκε και ο γνωστός τενίστας Στέφανος Τσιτσιπάς, φαίνεται πως ήταν το σκάνδαλο που ήρθε στην επιφάνεια το 2017.
Η Πανγαία βρέθηκε τότε στο προσκήνιο λόγω των βαριών ποινικών διώξεων που ασκήθηκαν σε βάρος 22 ατόμων για τις διαδικασίες πώλησης της εταιρείας (η οποία ήταν ακόμη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας) σε ξένο fund το 2013. Σημειώνεται ότι στο χαρτοφυλάκιό της η Πανγαία είχε τότε 241 ακίνητα – φιλέτα.
«Η σωτηρία των ελεύθερων χώρων είναι η επισκεψιμότητά τους»
Η παρέμβαση ως παρέμβαση, τώρα, προβληματίζει γιατί κάνει αναφορά σε διαμόρφωση νέων πυλών εισόδου και έλεγχο πρόσβασης, σε κάμερες και διάστρωση νέου υλικού σε μονοπάτια, που θυμίζουν το τσιμέντο που έπεσε στην Ακρόπολη.
«Να βάλουν ανθρώπους που θα συντηρούν. Κηπουρούς και καθαριστές. Άμα γίνει αυτό, σε συνδυασμό με την επισκεψιμότητα, που έχει αυξηθεί μετά τον κορωνοϊό, δεν θα τολμά κανείς να κάνει κάτι παραβατικό. Η σωτηρία των ελεύθερων χώρων είναι η επισκεψιμότητά τους» τονίζει στην ΑΥΓΗ ο Θοδωρής Κοκκινάκης, που μένει κοντά στον λόφο και είναι σταθερά συμμέτοχος στους αγώνες που δίνονται για τη γειτονιά.
«Όταν η δημοτική αρχή αιτιολογεί δημόσια την ανάθεση σε ιδιώτη εξαιτίας της έλλειψης πόρων και προσωπικού, αναρωτιόμαστε όχι μόνο για τη δυνατότητα συντήρησης οποιασδήποτε ‘ανάπλασης’, αλλά και για το πού τελικά καταλήγουν τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε» σημειώνει η Πρωτοβουλία των Κατοίκων και συμπληρώνει: «Δεν μας ευχαριστεί ο Στρέφης που έχουμε τώρα, δεν θέλουμε τον Στρέφη που μας ετοιμάζουν. Καθαριότητα, φωτισμός, συντήρηση του λόφου μπορούν και πρέπει να γίνουν από τον ίδιο τον δήμο για τις ανάγκες των δημοτών».