«Κουρεύονται» και τα ποσά
«Ψαλίδι» και στο ανώτατο και στο κατώτατο όριο των ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, αλλά και στον αριθμό των δικαιούχων της, βάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, περιορίζει το εν λόγω κονδύλι στο 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του enikonomia.gr, το οποίο επικαλείται πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, στον 5ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο αριθμός των ενδιαφερομένων ξεπέρασε κατά 60% τον αριθμό που είχε υπολογιστεί από την κυβέρνηση: Συνολικά υποβλήθηκαν 732.000 αιτήσεις, αριθμός ο οποίος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο κύκλο, ενώ ήταν σημαντικά υψηλότερος των 400.000 που εκτιμούσε το υπουργείο.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως θα μείνουν τελικά εκτός Επιστρεπτέας σχεδόν 300.000 επαγγελματίες, δηλαδή 4 στους 10 από εκείνους που υπέβαλαν αίτηση. Μετά τις διασταυρώσεις αιτήσεων και στοιχείων, οι δικαιούχοι που θα απομείνουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ελάχιστο «εγγυημένο» ποσό που θα λάβουν – χωρίς συμψηφισμούς – είναι τα 1.000 ευρώ. Αλλά λόγω και της συμμετοχής αναμένεται να περιοριστεί και το ανώτατο ποσό της ενίσχυσης, το οποίο θα πέσει από τα 200.000 στα 100.000 ευρώ.
Το δημοσίευμα σημειώνει, ότι για να βγει το τελικό ύψος ενίσχυσης του 5ου κύκλου θα αφαιρούνται τα χρήματα που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Υπενθυμίζεται πως ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής καλύπτει την πτώση του κύκλου εργασιών για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου. Ο επόμενος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής υπολογίζεται στις αρχές Μαρτίου και θα καλύψει πια την πτώση του τζίρου κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Σημειώνεται ότι και σε αυτόν τον κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα είναι «δώρο» το 50% της ενίσχυσης, αλλά με κάποιο αντίτιμο: Πρώτον, αυτό το «κομμάτι» της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται στο δημόσιο, με τον όρο της διατήρησης ίδιου αριθμού εργαζομένων στις επιχειρήσεις με προσωπικό, έως τον Ιούνιο του 2021. Και δεύτερον το υπόλοιπο ποσό είναι δάνειο και πρέπει να εξοφληθεί. Προβλέπεται να επιστραφεί σε 40 δόσεις από το 2022 έως 2025, με άτοκη περίοδο χάριτος έως Δεκέμβριο του 2021 και ετήσιο επιτόκιο 7,4% από το 2022. Έτσι, για παράδειγμα αν κάποιος πάρει ενίσχυση 12.000 ευρώ, υπό προϋποθέσεις δεν θα επιστρέψει τα 6.000 ευρώ και για το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να καταβάλλει για 40 μήνες από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά δόση περίπου 168 ευρώ στο Κράτος.