Παρά το γεγονός ότι προσελήφθη να κάνει μια εποχική δουλειά, ανακαλύπτει τώρα ότι, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, η δουλειά της… μόνο εποχική δεν ήταν
Μια εξοργιστική κατάσταση αντιμετωπίζει αυτές τις μέρες μια Χανιώτισσα (στοιχεία στη διάθεση του zarpanews.gr), που βρίσκεται αναγκασμένη να επιστρέψει στον ΟΑΕΔ το επίδομα ανεργίας που έλαβε για δύο μήνες. Παρά το γεγονός ότι προσελήφθη να κάνει μια εποχική δουλειά, ανακαλύπτει τώρα ότι, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, η δουλειά της… μόνο εποχική δεν ήταν.
Η πρωταγωνίστρια της υπόθεσης, επί χρόνια δούλευε τα καλοκαίρια σε σουπερμάρκετ στην Αγία Μαρίνα και τον χειμώνα λάμβανε το επίδομα ανεργίας, όντας μια τυπική εποχικά απασχολούμενη. Για την ίδια μάλιστα, ούτε τη χρονιά που πέρασε, άλλαξε κάτι. Προσελήφθη για το καλοκαίρι, αποχώρησε το φθινόπωρο και περίμενε να λάβει το επίδομα ανεργίας.
Και το έλαβε. Όμως, πριν από δύο μέρες, ο ΟΑΕΔ την ενημέρωσε ότι έχει λάβει το επίδομα χωρίς να το δικαιούται, γιατί η επιχείρηση όπου εργάστηκε δεν είναι εποχική. Θα πρέπει μάλιστα να επιστρέψει τα 798 ευρώ που έλαβε για δύο μήνες.
Χρήματα βέβαια δεν υπάρχουν. Ούτε και αποταμιεύσεις, μετά από την κουτσουρεμένη τουριστική σεζόν.
Το χειρότερο όλων όμως είναι πως ο ΟΑΕΔ, με μια πρώτη ανάγνωση, ζητάει τα χρήματα πίσω… νόμιμα.
Το zarpanews.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Γιάννη Μανωλικάκη, ο οποίος εξήγησε ότι πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία, που προκαλεί η νομοθεσία και όχι ο ΟΑΕΔ. Τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης μάλιστα έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως για τη διάταξη που προκαλεί το πρόβλημα στο υπουργείο Εργασίας, αλλά κανείς ποτέ δεν έδωσε σημασία.
Συγκεκριμένα, για να χαρακτηριστεί εποχική μια επιχείρηση, πρέπει να διατηρεί το πολύ 25% των υπαλλήλων τον χειμώνα, σε σχέση με αυτούς που έχει το καλοκαίρι. Ή, με άλλα λόγια, να απολύει τα 3/4 των υπαλλήλων κάθε χειμώνα. Αυτό λειτουργεί σε μια κανονική τουριστική σεζόν, όταν οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν πολλούς υπαλλήλους και, κατά συνέπεια, απολύουν πολλούς το φθινόπωρο. Αλλά φέτος, υπήρξαν επιχειρήσεις που δεν προσέλαβαν παρά μόνο το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό, λόγω των γνωστών συνθηκών. Και έτσι, δεν συμπλήρωσαν τα 3/4 των απολύσεων που χρειάζονται για την εποχικότητα.
Ουσιαστικά, αυτή η ρύθμιση αφήνει απ’ έξω εργαζόμενους, όταν χρειάζονται τη στήριξη από το κράτος περισσότερο από ποτέ. Σε μια χρονιά που δεν δούλεψαν ούτε πολύ, ούτε… πολλοί. Και ενώ η κυβέρνηση κάποια στιγμή έδειξε να καταλαβαίνει το πρόβλημα των εποχικά εργαζόμενων, μειώνοντας τα ένσημα που χρειάζονται για το επίδομα ανεργίας σε 50, διατήρησε όμως τη διάταξη που αποκλείει εντελώς, ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια ακριβώς μοίρα.
Μόνο που αυτό είναι μια απύθμενη αδικία. Γιατί η Χανιώτισσα, που τώρα της ζητούν να επιστρέψει το επίδομα ανεργίας, έκανε ακριβώς την ίδια δουλειά με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η εποχικότητα της εργασίας της ήταν ακριβώς η ίδια. Η επιχείρηση όπου δούλεψε, είναι ακριβώς η ίδια. Και η ανεργία στην οποία βρίσκεται, είναι ίδια κι απαράλλαχτη με την ανεργία όλων των άλλων.
Δεν δικαιούται τίποτα όμως. Γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι.
Και κοινωνικό κράτος.
zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης