Καλωσορίζει η Μόσχα την πρόταση Μπάιντεν για επέκταση της Συνθήκης START για τα πυρηνικά

Το Κρεμλίνο καλωσόρισε σήμερα την πρόταση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για επέκταση της τελευταίας εναπομείνασας Συνθήκης ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών ανάμεσα στις δύο χώρες, η ισχύς της οποίας λήγει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία υποστηρίζει την επέκταση της ισχύος της Συνθήκης και αναμένει τις λεπτομέρειες της αμερικανικής πρότασης.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι ο Μπάιντεν πρότεινε στη Ρωσία πενταετή επέκταση της Νέας Συνθήκης START.

«Δεν μπορούμε παρά να καλωσορίσουμε την πρόταση» δήλωσε ο Πεσκόφ σε συνέντευξη Τύπου. «Αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις λεπτομέρειες της πρότασης».

Η Συνθήκη, η οποία υπεγράφη το 2010 από τον Μπαράκ Ομπάμα και τον τότε Ρώσο Πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, περιορίζει την κάθε μία από τις δύο χώρες να μην διαθέτει περισσότερες από 1.550 πυρηνικές κεφαλές. Λήγει στις 5 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία είχε προτείνει εδώ και καιρό να επεκταθεί η ισχύς της Συνθήκης χωρίς όρους και αλλαγές, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ περίμενε μέχρι πέρσι για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και έθεσε πολλές προϋποθέσεις. Οι συνομιλίες βάλτωσαν και μήνες διαπραγματεύσεων δεν μπόρεσαν να μειώσουν τις διαφορές.

Πηγή: Associated Press

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί