Ενώ Ε.Ε. και ΠΟΥ λένε «όχι» επί του παρόντος για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Κ. Μητσοτάκης φέρνει σήμερα το θέμα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε., συνεπικουρούμενος από την Ισπανία. Η σχετική συζήτηση που διεξάγεται διεθνώς έχει εγείρει πολλές επιφυλάξεις σχετικά με ενδεχόμενη κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων και παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών.
Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνοντας ότι «τα θέματα της πανδημίας και του εμβολιασμού θα συζητηθούν το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της Ε.Ε. Στη διάρκειά της ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -όπως ήδη έχει δηλώσει- θα θέσει τρία επιμέρους ζητήματα:
«Πρώτον: Θα αναπτύξει την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει μαζί με τον Αυστριακό Καγκελάριο και την Πρωθυπουργό της Δανίας για την ταχύτερη προώθηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων της Astra Zeneca και άλλων εταιρειών.
Δεύτερον: Θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της Επιτροπής για την άσκηση πίεσης προς την Pfizer, ώστε να επιταχύνει την παραγωγή της και επιπλέον να είναι απολύτως συνεπής στην παράδοση των δόσεων, όπως έχει δεσμευτεί προς όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.
Και τρίτον: Θα αναπτύξει την πρότασή του για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για να απαλλαγούν όσοι Ευρωπαίοι πολίτες εμβολιάζονται τόσο από την υποχρέωση τεστ πριν από κάθε ταξίδι, όσο και από την υποχρεωτική καραντίνα στα Κράτη που φτάνουν, να περιοριστούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να διευκολυνθεί η μετακίνηση από Κράτος σε Κράτος.
Ενδεχόμενη εφαρμογή της πρότασης αυτής όχι μόνο δεν θα προσθέσει κανέναν περιορισμό, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να απαλλαγούν από τους σημερινούς δύσκολους περιορισμούς στις μετακινήσεις τους.
Στόχος, όπως γράφει σε άρθρο του στο Euractiv και στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing ο πρωθυπουργός, δεν είναι να χωρίσουμε τους πολίτες σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αντιθέτως θέλουμε να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια για όσους διαθέτουν το πιστοποιητικό.
Είναι προφανές πως η λήψη σχετικής απόφασης θα είναι μείζονος σημασίας, ενόψει κυρίως της τουριστικής περιόδου».
Σημείωσε επίσης ότι «η πρόταση ήδη υποστηρίζεται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), ο γενικός διευθυντής της οποίας κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να υιοθετήσουν την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού και να συντονίσουν μια πολιτική που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να αποκομίσει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη».
ΕΕ-Covid-19: Η Ισπανία πιέζει ΕΕ και ΟΟΣΑ για την θέσπιση πιστοποιητικού εμβολιασμού
Την ίδια ώρα, η Ισπανία πιέζει την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την θέσπιση πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά της Covid-19, το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια, όπως δήλωσε σήμερα η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ.
«Η πιστοποίηση εμβολιασμού είναι κάτι προς το οποίο οδηγούμαστε αναπόφευκτα. Θα είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που θα εγγυηθεί την ασφαλή επιστροφή στην κινητικότητα», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RNE.
Η έκδοση τέτοιου πιστοποιητικού πρέπει να συντονισθεί σε ευρωπαϊκό ή ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε προσθέτοντας ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν, όπως γίνεται τώρα με τα μοριακά τεστ.
Η Ισπανία, η οποία συγκαταλέγεται στις χώρες που εξαρτώνται από την τουριστική βιομηχανία, επλήγη σφοδρά από τους περιορισμούς στα ταξίδια εξαιτίας της πανδημίας.