O υπ. Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε σήμερα το υποτιθέμενο νέο «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων», διανέμοντας και pdf με… σκιτσάκια – Επί της ουσίας διατηρούνται όλα τα μέσα και οι μονάδες καταστολής, προβλέπεται η χρήση καμερών από τους ένστολους, ο περιορισμός των δημοσιογράφων – Προστίθενται οι ηχητικές προειδοποιήσεις και έωλες υποσχέσεις ότι «θα μειωθεί η ένταση στη χρήση μέσων».
«Από τη στολή μέχρι την ψυχή θα γίνει η ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα…»: Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεν …τσιγκουνεύτηκε τις μεγαλοστομίες στην παρουσίαση του νέου «Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων».
Στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα άλλο να απαριθμεί τις γνωστές κατασταλτικές μεθόδους της αστυνομίας, αλλά και να εισάγει ως κανονικότητα προβλέψεις όπως αυτή για τη βιντεοσκόπηση των διαδηλώσεων και τον περιορισμό των δημοσιογράφων, αλλά και να παραχωρεί στην αστυνομία πλήρη εξουσία στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων με βάση το μέγεθός τους που θα «διαπιστώνει» η ίδια.
Απόσπασμα από το ηλεκτρονικό έντυπο που διένειμε ο υπ. Δημόσιας Τάξης, όπου αναγράφονται τα ήδη γνωστά: Τροχαία και «ΟΔΟΣ» για «ήπια αστυνόμευση» και αν αυτά δεν… πιάσουν, οι γνωστές δυνάμεις: ΔΙΑΣ, Δράση, ΟΠΚΕ, ομάδες συλλήψεων και το βαρύ πυροβολικό των ΥΜΕΤ και ΜΑΤ
«Το 2021 η Αστυνομία αλλάζει εποχή, θα γίνει η ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα. Εξωστρεφής, σύγχρονη, ευέλικτη, αποτελεσματική. Από τη στολή μέχρι την ψυχή θα γίνει η ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα… Η Αστυνομία αλλάζει γιατί ο κόσμος έχει αλλάξει», δήλωσε συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης.
Υποσχέσεις… αναλογικότητας στη βία
«Η διαχείριση των συναθροίσεων στηρίζεται στη λογική της αναλογικότητας, με την έννοια ότι θα γίνεται αξιολόγηση του κινδύνου και θα υπάρχει κλιμακωτή αντίδραση με προτελευταία τη χρήση νερού από τα ειδικά οχήματα και τελευταία τη χρήση χημικών», είπε ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης.
Στo pdf με τα… σκιτσάκια, γνωστοποιείται ποιες διαδηλώσεις θεωρεί «μεγάλες» η αστυνομία, που βασισμένη στη δική της εκτίμηση θα λαμβάνει και αντίστοιχα (κατασταλτικά) μέτρα
Γνωστοποίηση διαδήλωσης με κωδικούς… taxisnet
Σχετικά με την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ενημέρωση της Αστυνομίας από τους διαδηλωτές, στο σχέδιο αναφέρεται ότι «ο οργανωτής μίας συνάθροισης θα μπορεί να υποβάλει τη γνωστοποίηση της πρόθεσης διοργάνωσης προς την αντίστοιχη αστυνομική ή λιμενική Αρχή. Η διαδικασία γνωστοποίησης θα γίνεται με προσωποποιημένη είσοδο στο πληροφοριακό σύστημα, αξιοποιώντας τους κωδικούς taxisnet» (!).
H υποτιθέμενη πυραμίδα κλιμάκωσης των αστυνομικών μέτρων – που φυσικά στο πεδίο δεν αναμένεται να αλλάξει όσο δεν γίνεται ριζική αναδιομόρφωση της αστυνομίας
Και οι ηχητικές προειδοποιήσεις που θα εκφωνουν οι αστυνομικοί, πριν αναλάβουν τη γνωστή δράση… – δείτε όλο το Pdf Χρυσοχοϊδη στο τέλος της δημοσίευσης
Περιορισμός των δημοσιογράφων
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο «σχέδιο» που παρουσίασε για τη διαχείριση των διαδηλώσεων, δεν θα μπορούσε να έχει αφήσει απέξω τη δημοσιογραφική τους κάλυψη – αυτή που συχνά αποκαλύπτει το μέγεθος της αστυνομικής αυθαιρεσίας.
Ετσι, με ειδική πρόβλεψη, αφού ανησυχεί για την «σωματική τους ακεραιότητα», προβλέπει και τον περιορισμό τους σε «συγκεκριμένο χώρο» – λες και καλύπτουν ποδοσφαιρικό αγώνα και πρέπει να μένουν ανάμεσα στις κερκίδες και τον αγωνιστικό χώρο.
Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα γεγονότα ο κ. Χρυσοχοϊδης το απέρριψε: «Απολύτως όχι. Αντίθετα σε δύσκολες στιγμές, σε δύσκολες περιστάσεις θέλουμε να εξασφαλίζεται χώρος για τους δημοσιογράφους, τους φωτογράφους, τους εκπροσώπους του Τύπου έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν τα γεγονότα».
Νομιμοποιεί τις κάμερες
Στο σχέδιο Χρυσοχοϊδη προβλέπεται και η «αξιοποίηση τεχνολογικών οπτικοακουστικών μέσων»: φορητές και σταθερές κάμερες, εναέρια μέσα (drones, ελικόπτερα κ.α.).
«Στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού δόγματος», σημειώνεται χαρακτηριστικά, «οι αστυνομικοί των ομάδων ΥΑΤ, ΥΜΕΤ, ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ που συμμετέχουν στη διαχείριση των συναθροίσεων θα φέρουν στην στολή τους φορητή κάμερα ή θα φέρουν φορητή κάμερα χειρός. Επίσης, κάμερες μπορούν να υπάρχουν και στα οχήματα ρίψης νερού. Για τη χρήση των καμερών θα προηγείται σχετική ενημέρωση στους συγκεντρωμένους»…
Θα φέρουν αριθμό και διακριτικά οι αστυνομικοί;
Το μόνο σημείο που το σχέδιο προβλέπει πραγματική βελτίωση – που ωστόσο μένει να αποδειχθεί στην πράξη, καθώς έχει πολλάκις εξαγγελθεί, αλλά ουδέποτε πραγματοποιηθεί – αφορά την πρόβλεψη να φέρουν διακριτικό αριθμό οι αστυνομικοί.
Το σχέδιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Η διαφάνεια στη δράση των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο διαχείρισης μίας συνάθροισης είναι κρίσιμη. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να είναι εμφανής η τοποθέτηση των δυνάμεων της τάξης. Ειδικότερα, το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείρισης μίας συνάθροισης φορά στολή, ενώ θα γενικευτεί η χρήση ονομασιών στην πλάτη των μελών κάθε ομάδας, ώστε να ταυτοποιείται καλύτερα η μονάδα στην οποία ανήκει. Σε αυτή την κατεύθυνση, όλοι οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στη διαχείριση μίας συνάθροισης θα έχουν σε εμφανές σημείο διακριτικό αριθμό».
Δεσμεύσεις, υποσχέσεις και κενολογία
Ακολουθούν όσα δήλωσε ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, χωρίς άλλο σχολιασμό, καθώς δεν αποτελούν παρά κενές περιοχομένου διατυπώσεις
Ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι το νέο modus operandi, προβλέπει την αξιολόγηση σε διαβαθμισμένη κλίμακα της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης, που αποτελεί και την καρδιά του συστήματος, καθώς «στη βάση της αξιολόγησης καταρτίζονται τα επιχειρησιακά σχέδια».
«Επιχειρησιακά πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία των δυνάμεων στο πεδίο και να μειωθεί η ένταση στη χρήση μέσων» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Επιπλέον, καθιερώνεται η κλιμακούμενη χρήση μέσων στις συναθροίσεις.
Σημείωσε ακόμα ότι, «εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση, πλέον, της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων».
«Η αστυνομία δηλώνει, για πρώτη φορά, δημόσια το πώς θα εφαρμόσει τον νόμο περί συναθροίσεων. Για πρώτη φορά τολμά να αναφερθεί ακόμη και στην επιχειρησιακή της φιλοσοφία. Εξηγεί τι κάνει, τι προσπαθεί, πώς δρα. Αυτοδεσμεύεται και απομυθοποιεί. Κάνει το πρώτο βήμα για συνεννόηση! Γιατί η διαχείριση της συνάθροισης, η περιφρούρηση της συνάθροισης είναι ευθύνη πολλών, όχι μόνο της αστυνομίας», τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης.
«Σε κάθε συνάθροιση τα τέσσερα σκαλιά μας είναι προετοιμασία, επικοινωνία, δράση και λογοδοσία», επισήμανε και υπογράμμισε πως «θα εξαντλούνται τα όρια επιείκειας και τα περιθώρια συνεννόησης, γιατί το δικαίωμα της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτό ισχύει χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Εξίσου αδιαπραγμάτευτο είναι και το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί. Η διαμαρτυρία και η κανονικότητα δεν είναι αντινομικές. Διαδηλωτές και μη διαδηλωτές δεν είναι εχθροί. Εμείς θα κάνουμε το παν για να εξασφαλίσουμε τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, το δικαίωμα της επιλογής του πολίτη».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε, επίσης, ότι τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί η «λευκή βίβλος» για την εσωτερική ασφάλεια, καθώς και μεγάλες αλλαγές στη δομή της αστυνομίας και της εκπαίδευσης.
Όπως υπογράμμισε, σε αυτή τη «λευκή βίβλο» θα γίνει σαφές «η φιλοσοφία και το όραμα μας για την αστυνομία που πρέπει και αξίζει στη δημοκρατία μας». Επεσήμανε, ακόμα, ότι «για να γίνει το όραμα πράξη δυο πυλώνες θέλουν χτίσιμο. Εκπαίδευση και Αρχηγείο».
Στο πλαίσιο αυτό «αλλάζει εκ βάθρων η εκπαίδευση και οι αλλαγές πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν οι αλλαγές. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η μελέτη για βελτιώσεις στην δομή και διοίκηση της Αστυνομίας, ξεκινώντας από το Επιτελείο.