Θριαμβολογίες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο, «προσχωρείτε σε μια στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ που είχατε πολεμήσει», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Συνεχίζεται σήμερα, για 2η ημέρα, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του ν/σ του υπ. Εξωτερικών για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο.
Στην σημερινή συνεδρίαση θα παρέμβει και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ενώ κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής μίλησαν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο γραμματέας του Μέρα 25 Γιάννης Βαρουφάκης.
«Σας καλωσορίζουμε σε μια ακόμη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, σκωπτικά, ξεκινώντας την παρέμβασή του, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας προς δυσμάς, και σας καλωσορίζουμε σε μια ακόμη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που πολεμήσατε όταν ήσασταν αντιπολίτευση», παραθέτοντας και σχετικές δηλώσεις σημερινών υπουργών της ΝΔ.
«Η “προδοτική” Συμφωνία των Πρεσπών έγινε επωφελής και απαιτείτε την πλήρη τήρησή της από τη Β. Μακεδονία», τόνισε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επισήμανε ότι «οι σαρκασμοί και οι καταγγελίες για την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο μετατράπηκαν τώρα σε υλοποίηση και θερμά χειροκροτήματα». Καταλόγισε δε στην κυβέρνηση έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι σοβαρότητα το να μη φέρνετε στη Βουλή την κύρωση των μνημονίων με τη Β. Μακεδονία;»
Θριαμβολογίες Μητσοτάκη
Με μια αναφορά του στο ενιαίο κράτος των Ιονίων Νήσων, που απέκτησε συνταγματική υπόσταση το 1818, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκη. «Ήταν η πρώτη μορφή εδαφικής αναφοράς ελληνισμού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Και χώρος που το 1864 ενσωματώθηκε στο ελληνικό βασίλειο. Περισσότερο από ενάμιση αιώνα μετά η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά στο ίδιο μέρος» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Σήμερα στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χωρά μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο. Και πράγματι οι θάλασσες μας εκεί διπλασιάζονται. Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει».
Για τα Rafale
«Η δράση στα διεθνή μέτωπα δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την εγγύηση ότι η θωράκιση της πατρίδας μας είναι εξασφαλισμένη» συνέχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Γνωρίζετε πως η συμφωνία για την αγορά 18 μαχητικών Rafale έχει ψηφιστεί και δρομολογείται με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Ταυτόχρονα η αναβάθμιση των F-16 και η απόκτηση 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου. Απόφαση που θα πάρουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Ένα πρόγραμμα 105 πρωτοβουλιών συνολικού κόστους 11 δισ. Ευρώ».
Πρόκειται, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για «Ενιαία εξωτερική πολιτική για την οποία συνεργάζεται ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών» ενώ απαντώντας, εμμέσως πλην σαφώς στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε: «Άκουσα για κάποιες διαφοροποιήσεις. Είναι ισχυρισμοί χωρίς ίχνος αλήθειας περίεργο να ακούγονται από αυτούς που είχαν δώσει την ευθύνη από την μία στον Καμμένο και από την άλλη στον Κοτζιά».
«Η άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος στέλνει μήνυμα προς Ανατολάς»
«Η εμβέλεια του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ξεπερνά τα εθνικά όρια» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία: «Δημιουργεί τετελεσμένο σταθερότητας και ασφάλειας. Η άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος στέλνει μήνυμα προς Ανατολάς. Η βία δεν παράγει δίκαιο, αλλά το δίκαιο ειρήνη. Με το ίδιο νομικό πλέγμα μπορούμε να ρυθμίσουμε την διάφορα μας την Τουρκία αρκεί η ηγεσία της να εγκαταλείψει το μονόλογο των αμφισβητήσεων και να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων».