“Επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν” είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής. Με αυτό τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης έβαλε “φρένο” στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων, για επαναλειτουργία διάφορων δραστηριοτήτων και άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.
Το σενάριο να προηγηθεί η επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης σε γυμνάσια και λύκεια την 1η Φεβρουαρίου εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, και μετά να συζητηθεί το άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων είχε “φουντώσει” μετά τη συνάντηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
“Στόχος είναι να υπάρξει συνάντηση με τους ειδικούς για να συζητηθεί η επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων. Αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης το άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η επιδίωξη είναι να γίνει συζήτηση αυτή την εβδομάδα, να τεθούν τα ζητήματα, και εν συνεχεία αφού λάβουμε τις εισηγήσεις των ειδικών θα λάβει και η κυβέρνηση της αποφάσεις της”, είχε δηλώσει μετά τη συνάντηση δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.
Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας, είπε ότι η χώρα βαδίζει με μικρά αλλά προσεκτικά βήματα σε αυτό που λέμε κάποια κανονικότητα. “Εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο βάσει του οποίου τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων 7 ημερών θα καθορίζει τις επόμενες κινήσεις. Έχουμε ξεπεράσει τους 90.000 εμβολιασθέντες. Από σήμερα αυξάνονται τα σημεία όπου γίνονται εμβολιασμοί. Όλα αυτά γίνονται χωρίς ουρές. Από το Φεβρουάριο θα μπουν στη μάχη και 4 μεγάλα κέντρα εμβολιασμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο ρυθμός των εμβολιασμών στην χώρα μας θα ακολουθεί το ρυθμό της έλευσης εμβολίων στην χώρα μας” τόνισε.
Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που παρουσιάστηκε χθες, λέγοντας: “Δεν πρόκειται για κάποιον περιορισμό, αλλά για απαλλαγή από προβλήματα στις ενδοευρωπαικές μετακινήσεις και στον τουρισμό. θα το θέσω αύριο στην Έκτακτη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ. θα ζητήσω επίσης την επίσπευση αδειοδότησης εμβολίων και θα ζητήσω να πιέσουμε την Pfizer να είναι συνεπής στις συμφωνίες που θα σημάνει ταχύτερο τερματισμό της πανδημίας”.
“Δεν νοείται αποτελεσματική διπλωματία με γονατισμένη την Οικονομία. Όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Κλείνω με διδάγματα του 2020, που μπορούν να χρησιμευόσουν ως φάρος για το 2021. Αυτά δεν είναι άλλα από την ενότητα και την εθνική αυτοπεποίθηση. Σήμερα δεν διευρύνουμε μόνο την εθνική μας κυριαρχία αλλά και την εθνική μας ομοψυχία” είπε ολοκληρώνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».