Επίκαιρη ερώτηση για τα προβλήματα σχετικά με την επάρκεια και την ασφάλεια της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) του ΠΑΓΝΗ, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.
Στο κείμενο αναφέρονται:
Προβλήματα έχουν προκύψει με την επάρκεια και την ασφάλεια της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) του ΠΑΓΝΗ, αφού εδώ και ενάμιση μήνα περίπου ασθενείς της ΜΕΠΚ συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο με ασθενείς της ΜΕΘ non-COVID. Ειδικότερα, μετά την εκρηκτική αύξηση των νοσηλευόμενων κρουσμάτων το Νοέμβρη, δεσμεύτηκε όλη η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ για περιστατικά COVID και μετατράπηκαν 4-5 κλίνες της ΜΕΠΚ σε κλίνες ΜΕΘ non-COVID, με αποτέλεσμα να συν-νοσηλεύονται στον ίδιο χώρο σοβαρά καρδιολογικά και καρδιοχειρουργικά περιστατικά με ασθενείς διασωληνωμένους (και μη) που χρήζουν εντατικής θεραπείας. H λειτουργία της ΜΕΠΚ σε δυο χώρους φέρνει ακόμη μια φορά στην επιφάνεια την έλλειψη μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, που έχει σαν αποτέλεσμα σε αρκετές βάρδιες οι βοηθοί νοσηλευτών και οι βοηθoί θαλάμου να περιθάλπουν παράλληλα καρδιολογικούς και ασθενείς της ΜΕΘ non-COVID.
Η νοσηλεία ασθενών με σοβαρά καρδιακά νοσήματα στον ίδιο χώρο με ασθενείς της ΜΕΘ με σοβαρές λοιμώξεις αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων, επιδεινώνοντας περαιτέρω την πρόγνωση των καρδιολογικών ασθενών.
Εκτός από το θέμα της ασφάλειας, υπάρχει και πρόβλημα επάρκειας των κλινών της ΜΕΠΚ, η οποία δέχεται διακομιδές ασθενών με σοβαρές καρδιακές παθήσεις από όλη την Κρήτη και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ο αριθμός των κλινών της ΜΕΠΚ υπολειπόταν των αναγκών ακόμη και πριν την πανδημία, ενώ ο περιορισμένος αριθμός κλινών ΜΕΘ non-COVID είναι πιθανόν να οδηγήσει σε δέσμευση πρόσθετων κρεβατιών της ΜΕΠΚ.
Συνεπώς, προκειμένου να δημιουργηθούν κλίνες COVID, οδηγείται σε υποβάθμιση η ΜΕΠΚ (όπως και άλλες κλινικές του νοσοκομείου) και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας από καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα.
Τα προβλήματα αυτά επάρκειας και ασφάλειας των κλινών ΜΕΠΚ και ΜΕΘ είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης της Υγείας, προκειμένου να εξοικονομηθούν κρατικά κονδύλια και να συνεχιστεί η στήριξη της κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα υγείας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για:
- Την εξασφάλιση της ασφαλούς νοσηλείας των σοβαρών καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών περιστατικών στη ΜΕΠΚ του ΠΑΓΝΗ, το διαχωρισμό των κλινών ΜΕΠΚ και ΜΕΘ non-COVID, την αύξηση των διαθέσιμων κλινών της ΜΕΠΚ, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλου του πληθυσμού της Κρήτης και του νοτιοανατολικού Αιγαίου.
- Την ανάπτυξη στο Πα.Γ.Ν.Η. νέων πλήρως στελεχωμένων (με μόνιμο κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό) και επαρκώς εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ, την επέκταση των υποδομών του ΠΑΓΝΗ με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε η δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ να μην γίνεται εις βάρος της ΜΕΠΚ και άλλων τμημάτων του νοσοκομείου και την επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ της Κρήτης, ώστε να μην υποβαθμίζεται η ΜΕΠΚ προκειμένου να εξασφαλιστούν πρόσθετες κλίνες ΜΕΘ.