Στα πρόθυρα κατάρρευσης ο ΕΦΚΑ με πρόσχημα την πανδημία
Στην πρωτοφανή παραδοχή ότι το ασφαλιστικό σύστημα, λόγω και της διαχείρισης της πανδημίας, βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης καταφεύγει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου πείσει τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας (Ελεγκτικό Συνέδριο και ΣτΕ) να μην επιδικάσουν την καταβολή αναδρομικών ύψους 4,2 δισ. ευρώ που αφορούν (και) τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις.
Η ΑΥΓΗ της Κυριακής αποκαλύπτει σήμερα την παρέμβαση της εκπροσώπου του υπουργείου Εργασίας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου και υπερασπίστηκε τη θέση για καταβολή των αναδρομικών μόνο στις κύριες συντάξεις για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην πρώτη πιλοτική δίκη που ολοκληρώθηκε τον περασμένο χρόνο.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας, χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους, σημειώνει μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της ότι η απόφαση του δικαστηρίου «θα έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τον προϋπολογισμό μου και τη βιωσιμότητα του ισχύοντος κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος». Επίσης, ότι «για τυχόν καταβολή των δώρων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα απαιτηθεί πρόσθετη κρατική επιχορήγηση, διαφορετικά η καθαρή θέση του κλάδου κύριας ασφάλισης θα υποστεί σοβαρότατη μείωση».
Ακόμα πιο δραματικοί τόνοι χρησιμοποιούνται για την επιστροφή των ποσών που αφορούν τις επικουρικές συντάξεις, καθώς σημειώνεται ότι μια τέτοια απόφαση «θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω δραματική μείωση της περιουσίας του κλάδου».
Ειδικότερα για τις διεκδικήσεις στα δώρα και στην επικουρική σύνταξη αναφέρονται τα ακόλουθα:
1. Το συνολικό ύψος των δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και των επιδομάτων αδείας επί των κυρίων συντάξεων, τα οποία καταργήθηκαν με τους ως άνω νόμους, για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως και 12.5.2016 ανέρχεται σε 1.654 εκατομμύρια ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα και σε 221 εκατομμύρια ευρώ για τον δημόσιο τομέα, δηλαδή συνολικά σε 1.875 εκατομμύρια ευρώ. Για την τυχόν καταβολή των ως άνω ποσών θα απαιτηθεί πρόσθετη κρατική επιχορήγηση, διαφορετικά η καθαρή θέση του κλάδου κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του φορέα μου θα υποστεί σοβαρότατη μείωση.
2. Στον εγκεκριμένο προϋπολογισμού έτους 2021 δεν έχει εγγράφει κρατική επιχορήγηση για τον σκοπό αυτό, ούτε αντίστοιχη πρόβλεψη δαπάνης και οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 έχουν ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στο δημοσιονομικό ισοζύγιο, οπότε καθίσταται σαφές ότι τα σχετικά περιθώρια της κρατικής συμμετοχής στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης σε μια κρίση με τη δυναμική τής πανδημίας δεν είναι ανεξάντλητα.
3. Τυχόν καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις και στα επ’ αυτών καταργηθέντα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματα αδείας… θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω δραματική μείωση της περιουσίας του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του φορέα μου, δεδομένου ότι το συνολικό ύψος των περικοπών που επέφεραν οι προαναφερθέντες νόμοι για το ως άνω χρονικό διάστημα ανέρχεται σε περίπου 401 εκατομμύρια ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις και σε περίπου 323 εκατομμύρια ευρώ για τα επ’ αυτών δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματα αδείας.
Τεμπονέρας: Στα σκαριά κεφαλαιοποίηση της επικουρικής
«Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το υπουργείο Εργασίας με την παρέμβασή του δεν αναγνωρίζει ότι η απόφαση του ΣτΕ περιλαμβάνει και τις επιστροφές των δώρων. Ερμηνεύει δηλαδή την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ κατά το δοκούν» σημειώνει ο δικηγόρος – εργατολόγος Δ. Τεμπονέρας, προσθέτοντας:
«Το υπουργείο Εργασίας ισχυρίζεται πως η επιστροφή των αναδρομικών ύψους 4,2 δισ. που αντιστοιχούν στο κόστος δύο μηναίων καταβολών συντάξεων θα οδηγήσει σε κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα, ενώ την ίδια στιγμή προετοιμάζεται η πλήρης κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης».