Την αναστολή της αύξησης του προστίμου στα 500 ευρώ για μία εβδομάδα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να φανεί… μεγαλόψυχος απέναντι στους πολίτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ένδειξη καλής θέλησης» και πήρε πίσω τις ανακοινώσεις που έκανε ο ίδιος μόλις πριν από μερικές ώρες.
Η αλήθεια, είναι, πάντως, ότι πρωθυπουργός και κυβέρνηση δέχθηκαν ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση για την ακατανόητη απόφαση αύξησης του προστίμου από τα 300 στα 500 ευρώ, ενώ και οι αντιδράσεις των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν οργισμένες.
«Θα κρατήσω τα πρόστιμα στα 300 ευρώ για μια εβδομάδα για να δούμε πώς θα ανταποκριθεί η αγορά, γιατί ο σκοπός δεν μπορεί να είναι κατασταλτικός αλλά συμμόρφωσης. Σε μια κίνηση να στείλουμε το μήνυμα ότι θέλουμε από τους πολίτες τη συμμόρφωση με γνώμονα τη λογική, τη συλλογική ευθύνη και όχι το φόβο του προστίμου θα κρατήσουμε στα 300 ευρώ το πρόστιμο για τις επόμενες 10 μέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για να τονίσει ότι «υπάρχουν συμπολίτες μας που έδειξαν προκλητικότητα και αυτή δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη».
Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, η Κουμουνδούρου μέσω πηγών έκανε λόγο για αναδίπλωση επικών διαστάσεων σχολιάζοντας: Ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία του επιβεβαίωσε αυτό που όλη η Ελλάδα έχει καταλάβει για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία: Έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο και δεν ξέρει τι του γίνεται. Ανακοίνωσε αύξηση του προστίμου στα 500 ευρώ για δύο ώρες, για να το μαζέψει άρον- άρον μετά τη σφοδρή αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα. Και για να δικαιολογήσει την επικών διαστάσεων αναδίπλωση, απευθύνθηκε στους πολίτες λες και απευθύνεται σε παιδάκια νηπιαγωγείου. Το πιο ωραίο ενσταντανέ βέβαια, ήταν το γεγονός ότι οι βουλευτές της ΝΔ χειροκρότησαν και την ανακοίνωση της αύξησης του προστίμου και την απόσυρση της!
Τι ανέφερε στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός
Γενικότερα, στην τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να απαντήσει περισσότερο στην Φώφη Γεννηματά, επιχειρώντας να αποδομήσει την σφοδρή κριτική που του άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μιλώντας για τα εμβόλια επεσήμανε την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου που παίρνει το ρίσκο να εμβολιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες με μία μόνο δόση. Αντέτεινε ότι η ελληνική πολιτεία θα έχει πάντα κάβα εμβόλια επειδή το εμβόλιο είναι διδοσικό και έτσι πρέπει να χορηγηθεί.
Πρόσθεσε ότι σημασία έχει να δοθεί έγκριση ώστε να βγαίνει μία περισσότερη δόση από κάθε φιαλίδιο, κάτι που θα αυξήσει τη διαθεσιμότητα.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, είπε πως η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έθεσε ένα θέμα που απασχολεί και τον ίδιο.
Η αλήθεια είναι ότι όταν κάναμε τη διάγνωση του τι δεν πήγε καλά στη Μακεδονία, διαπιστώσαμε ότι πολλοί ασθενείς εκτός αστικών κέντρων έφθαναν στα νοσοκομεία όταν ήταν ήδη αργά, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
Απάντησε επίσης στην κ. Γεννηματά ότι 3 δισεκατομμύρια έχουν προβλεφθεί για την Υγεία στην πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανέλυσε τους επιμέρους τομείς που θα καλύψουν.
Περνώντας στη συνέχεια στη λειτουργία του λιανεμπορίου, επεσήμανε πως η απόφαση ελήφθη από τους ειδικούς, θα ανοίξει το λιανεμπόριο εκτός από τις κόκκινες περιοχές και απηύθυνε έκκληση για επιπλέον στήριξη ώστε να αποδώσει το άνοιγμα και να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με κανόνες γιατί τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το άνοιγμα της αγοράς.
Στόχος είναι αν και κανείς δεν μπορεί να δώσει καμία εγγύηση να εμποδίσουμε στο μέτρο του δυνατού μια άνοδο των κρουσμάτων, είπε ο πρωθυπουργός.
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε ακόμη μια αναφορά του πρωθυπουργού, αυτή τη φορά για το ζήτημα των διασωληνωμένων.
Επιχειρώντας να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε απόλυτα τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ο οποίος είχε επιρρίψει ευθύνες στους γιατρούς για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ.
«Η διασωλήνωση δεν προσφέρει κάτι σε αρκετούς από όσους διασωληνώνονται. Η απόφαση να μην διασωληνωθεί κάποιος είναι ιατρική. Ο κύριος Κοντοζαμάνης είχε απόλυτο δίκιο. Η σωστή και υπεύθυνη απόφαση των γιατρών γίνεται πολλές φορές σε συνεννόηση με την οικογένειά σας. Το επιχείρημά σας θα είχε βάσει εάν υπήρχαν αιτήματα και δεν έγιναν δεκτά. Για να δώσουμε μια και καλή απάντηση στο ζήτημα που αδικεί πρώτα και κύρια τους ίδιους τους γιατρούς.»