“Η Αθήνα θα είναι αδικαιολόγητη αν δεν αποδεχθεί την πρόταση”
Επανέναρξη διερευνητικών επαφών χωρίς προϋποθέσεις ζητά επίσημα η Άγκυρα από την Αθήνα που θα είναι «αδικαιολόγητη» αν αρνηθεί, κατά τον Μ. Τσαβούσογλου.
Το Reuters μεταδίδει σχετικά την Δευτέρα ότι η Τουρκία προχωράει σε επίσημη πρόταση προς την Ελλάδα για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών σε σχέση με τις διεκδικήσεις στο θαλάσσιο χώρο της ανατολικής Μεσογείου και άλλα θέματα, με τις σχετικές δηλώσεις να γίνονται από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σε μία ακόμη προσπάθεια να νομιμοποιηθεί το καθεστώς των Κατεχόμενων της Κύπρου, ο κ. Τσαβούσογλου προχώρησε σε σχετικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τουρκοκύπριο «ομόλογό» του, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα. Όπως υποστήριξε, η Αθήνα θα είναι «αδικαιολόγητη» αν δεν αποδεχθεί την πρόταση της Άγκυρας.
Η Σαμπάχ γράφει σχετικά ότι η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειές της να εμφανιστεί ξανά ως «συνεργάσιμη» με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Τσαβούσογλου είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί αύριο με τους πρέσβεις των 27 χωρών μελών της ΕΕ στην Άγκυρα (στη συνέχεια θα συναντηθούν και με τον πρόεδρο Ερντογάν). Έχει προηγηθεί στο τέλος της χρονιάς που πέρασε μία σειρά από σχετικές δηλώσεις Ερντογάν περί «προτεραιότητας» και «ευρωπαϊκού μέλλοντος» για την Τουρκία, καθώς και ευχές για ένα «νέο ξεκίνημα» στις ευρωτουρκικές σχέσεις, μετά τα «τεχνητά προβλήματα» που προκάλεσαν «συγκεκριμένα μέλη της ΕΕ».
Δεν είναι ωστόσο μόνο η ανατολική Μεσόγειος και η τουρκική πρόταση περί σχετικής Συνόδου στην ατζέντα των επαφών με τους πρέσβεις της ΕΕ. Η Σαμπάχ υπογραμμίζει την σημασία της αναθεώρησης της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ για το προσφυγικό, την visa για Τούρκους πολίτες και την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης. Η Τουρκία συντηρεί στο έδαφός της 3,5 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες και με βάση την συμφωνία με την ΕΕ θα λάμβανε 6 δισ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια σε δύο δόσεις, με αντάλλαγμα τις visa και την ανανέωση της τελωνειακής ένωσης, ωστόσο τα όσα ακολούθησαν τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και σε άλλα θέματα «πάγωσαν» την πλήρη υλοποίηση των παραπάνω.
Η απάντηση του ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε λάβει πρόσκληση για διερευνητικές
Από τον πλευρά του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αναφέρει πως δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση μέχρι στιγμής από το τουρκικό ΥΠΕΞ σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου δήλωσε τα ακόλουθα μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου:
«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών.
Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.»