Το κύκνειο άσμα ενός αδύναμου Πρωθυπουργού

Του Γιώργου Λακόπουλου

Ήταν ο ανασχηματισμός του αδιανόητου: άλλα ξεκίνησε να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε άλλα κατέληξε. Για δεύτερη φορά προσπάθησε να κάνει ανασχηματισμό και δεν τα κατάφερε.

Το -πολυπληθέστερο όλων των εποχών και εν πολλοίς καταγέλαστο -σχήμα που έδωσε στη δημοσιότητα, υποδηλώνει αδυναμία να ασκήσει τα συνταγματικά του προνόμια.

Δεν μπορεί να διώξει υπουργούς που δεν έχουν την εμπιστοσύνη του ,ή  εμφανώς βλάπτουν την κυβέρνηση του, καθώς προσκρούσει σε εξωτερικά  και εσωκομματικά συστήματα πίεσης. Οι περιπτώσεις Θεοχάρη, Κεραμέως, Μηταράκη, Κ. Καραμανλή, Μενδώνη κ.α. είναι χαρακτηριστικές.

Ακόμη και ο Βρούτσης πήρε το πρώτο κοινοβουλευτικό αξίωμα του κόμματος μετά τον αρχηγό του.

Είναι αιχμάλωτος των μιντιαρχών και των οικονομικών παραγόντων που τον ανέδειξαν και τον χειραγωγούν. Τα πρόσωπα που έχουν τοποθετήσει στο υπουργικό συμβούλιο -και αναφέρονται στους ίδιους περισσότερο παρά στον Πρωθυπουργό,- διατήρησαν τις θέσεις τους , παρά τη γενική κατακραυγή για την αποτυχία  τους. Αντί της αποπομπής ο θρίαμβος τη παραμονής.

Ο Αντώνης Σαμαράς διατήρησε και αύξησε , με τη Σοφία Βούλτεψη-την επιρροή του στο υπουργικό συμβούλιο.. Μαζί με την ομάδα Σαμαρά που επέβαλε την επιβίωσή της, και η ακροδεξιά εδραιώθηκε για τα καλά στα κυβερνητικά σαλόνια.  Ομοίως η «σημιτική συνιστώσα» διατήρησε την παρουσία της- με αξιώσεις εκτός πολιτικής. Ποιός <κεντρώος> Μητσοτάκης;

Η ομάδα που έβαλε και εκπαίδευσε στην πολιτική ο Γιώργος Καρατζαφέρης  βρίσκεται πλέον στον πυρήνα της διακυβέρνησης με την  κοινοβουλευτική αναβάθμιση  Πλεύρη – ενός ακόμη  υιού του πατρός – και παρά το διαρκές τσαλάκωμα Γεωργιάδη, για λόγους που μάλλον έχουν να κάνουν με τις εκκρεμότητες Νοβάρτις που τον συνοδεύουν.

Είναι ενδεικτικό της δεξιάς στροφής οτι η απο-καραμανλοποίηση προχώρησε ένα βήμα περισσότερο με παράλειψη προσώπων, όπως οι Ρουσόπουλος και Στυλιανίδης

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο των αλλαγών είναι η εκτόξευση του  Μ. Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα κάνει τις εκλογές ο εισηγητής του δόγματος για…θεσμικά μέτρα ώστε να μην ξανακυβερνήσει η Αριστερά.

Η εξέλιξη αυτή κρύβει κινδύνους οπισθοχώρησης σε πρακτικές που χαρακτήριζαν τη Δεξιά πριν την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία.

Δεν πρέπει να αποτιμηθεί ότι προέκυψε με απομάκρυνση  Τάκη Θεοδωρικάκου, επειδή… προέρχεται από τη ΚΝΕ. Παρότι ήταν  επιτυχημένος σε γενικές γραμμές και υπήρξε βασικός συντελεστής στην επικράτηση Μητσοτάκης το 2016 στη ΝΔ, δεν ήταν ανεκτός από την δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Η φημολογία οτι θα αναλάβει τον εκλογικό σχεδιασμό είναι γιά σαν παρηγοριά.

Οι φίλοι του λένε οτι δεν χωρούσε σ αυτό το σχήμα γιατί  δεν θα συναινούσε σε ακραίες εκλογικές πρακτικές με εμπλοκή της διαβόητης αμερικανικής εταιρείας Palantir και τις καταγγελίες για μεθόδους ψυχολογικής πίεσης που τη συνοδεύουν.

Από πολιτική άποψη ο ανασχηματισμός έδειξε ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει τον έλεγχο των εξελίξεων. Οι «χορηγοί» της ανέλιξης του διατηρούν το πρώτο λόγο και οι εσωτερικές ομαδοποιήσεις τον ακυρώνουν. Με τον ανασχηματισμό επιβεβαίωσε ότι είναι πειθήνιος στη διαπλοκή, αφού, παρά τις προθέσεις που προπαγάνδιζαν οι άνθρωποί του , δεν διακινδύνευσε καμία σύγκρουση απομακρύνοντας εκλεκτούς  γνωστών επιχειρηματιών -ονόματα και μη χωριό.

Έτσι κατά γενική ομολογία υπουργοί που απέτυχαν δραματικά κράτησαν το χαρτοφυλάκιό τους.

Αξιοπρόσεκτη είναι η ανανέωση της σχέσης αφανούς εταίρου που έχει εξ αρχής ο Βαγγέλης Βενιζέλος με τον Πρωθυπουργό: η απολύτως αποτυχούσα Μενδώνη παρέμεινε στην κυβέρνηση ως υπουργός Πολιτισμού παρότι έχει στρέψει εναντίον της τον κόσμο του πολιτισμού.

Το σχήμα που ανακοινώθηκε έχει εμφανώς εκλογικά στοιχεία, υποδηλώνοντας και το είδος των εκλογών που σχεδιάζει, με  διαφαινόμενες αντιδημοκρατικές πρακτικές και ακραίες ιδεολογικές επιλογές.   

Από αυτή την άποψη είναι σχήμα -δώρο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Από τη μια υποδηλώνει ότι ο αντίπαλός του είναι ένας αδύναμος πρωθυπουργός.

Από την άλλη τον διευκολύνει να συσπειρώσει τη Δημοκρατική Παράταξη απέναντι στην πιο δεξιά έκφραση της συντηρητικής παράταξης από τη Μεταπολίτευση. Η <μάχη του πολιτικού κέντρου > έρχεται πλεον στα μέτρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πηγή: anoixtoparathyro.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί