Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα των σχολείων. Στην τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, θα τεθούν όλα τα μέτρα για την ομαλή επανέναρξη και την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Παρότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου, από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών προκύπτει ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, ενώ οι επιστήμονες παραμένουν προβληματισμένοι για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, ιδίως στην Αττική. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, με ορισμένους, όπως ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, να προκρίνουν την 25η Ιανουαρίου, ως πιο κατάλληλη ημερομηνία. Σήμερα πάντως αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να διασαφηνιστούν τα μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων, ενώ η σύσκεψη των ειδικών θα επαναληφθεί και προς το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να ελεγχθούν εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα.
«Θα συζητηθεί εκτενώς η όλη κατάσταση στις συσκέψεις της επιτροπής, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αν δηλαδή συνεχίζεται η επιβράδυνση του επιδημικού κύματος και αν υπάρχουν εστίες αναζωπύρωσης των κρουσμάτων. Ο ρυθμός της μεταδοτικότητας είχε μειωθεί αλλά πρέπει να εξεταστεί ξανά» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Αθανάσιος Τσάκρης καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.
Αυτή τη στιγμή πάντως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να μετατεθεί χρονικά το άνοιγμα των σχολείων. Ίσως να μην είναι τυχαία η δήλωση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, καθώς είπε ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες ή ειλημμένες αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου αλλά υπάρχει η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν. Πρόσθεσε ότι όταν θα υπάρχει καλή εικόνα θα γίνει εισήγηση στο Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση για τα σχολεία, ενώ γνωστοποίησε ότι η κινητικότητα την περίοδο των γιορτών ήταν αυξημένη κατά 20%, ωστόσο παρατηρείται σταθερή μείωση σε κρούσματα κατά 70%, σε εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 67-70% αλλά και μείωση των θανάτων έως και 45%.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του τόνισε σήμερα ότι στόχος είναι να πάμε στο άνοιγμα των σχολείων με όσο το δυνατόν καλύτερα δεδομένα, αλλά διευκρίνισε πως το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου είναι στόχος της κυβέρνησης κι όχι ειλημμένη απόφαση. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και τος επόμενες μέρες ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, πως το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα, καθώς οι ψυχολόγου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ψυχική υγεία των μαθητών, από την παρατεταμένη απουσία τους από τις σχολικές αίθουσες.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι στις 11 Ιανουαρίου θα ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες διατύπωσαν στη συνέχεια ενστάσεις, όπως ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος εκτίμησε ότι θα πρέπει να “παγώσει” η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν έως τις 10 του μήνα δείξουν επιβάρυνση.
Ο σχεδιασμός για το άνοιγμα των σχολείων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων
- τη διενέργεια rapid test στους μαθητές λυκείου και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Τη δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα εγγράφονται μαθητές και καθηγητές που επιθυμούν να κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό.
- Την εφαρμογή πλάνου διαφοροποίησης των ωρών έναρξης και ολοκλήρωσης των μαθημάτων και να χρησιμοποιηθούν όλες οι είσοδοι των σχολείων έτσι ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός. Αυτό αφορά νηπιαγωγεία και δημοτικά όπου τα παιδιά συνοδεύονται για τη μετάβαση και αποχώρηση από τα σχολεία.
- Παράλληλα θα ισχύσουν και τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί πριν από το κλείσιμο των σχολείων.