Κάλεσε την αστυνομία για απειλές από νεοναζί, αλλά οι νεοναζί ήταν μέσα στην αστυνομία

Ταξιδεύοντας για δουλειά και μακριά από το σπίτι της, η Seda Basay-Yildiz έλαβε ένα ανατριχιαστικό φαξ στο ξενοδοχείο της: «Βρώμικη τουρκική γουρούνα», έγραφε, «Θα σκοτώσουμε την κόρη σου».

Γερμανή δικηγόρος τουρκικής καταγωγής που ειδικεύεται σε υποθέσεις ισλαμικής τρομοκρατίας, η κα Basay-Yildiz ήταν συνηθισμένη στις απειλές από την άκρα δεξιά. Αλλά αυτό, που έφτασε αργά ένα βράδυ τον Αύγουστο του 2018, ήταν διαφορετικό.

Υπογεγραμμένο με τα αρχικά μιας πρώην νεοναζιστικής τρομοκρατικής ομάδας, περιείχε τη διεύθυνσή της, η οποία δεν ήταν δημόσια διαθέσιμη λόγω των προηγούμενων απειλών. Όποιος το έστειλε είχε πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων που προστατεύεται από το κράτος.

«Ήξερα ότι έπρεπε να το πάρω στα σοβαρά – είχαν τη διεύθυνσή μας, ήξεραν πού ζει η κόρη μου», υπενθύμισε η κα Basay-Yildiz σε μια συνέντευξη. Και έτσι για πρώτη φορά κάλεσα την αστυνομία».

Θα της έδινε ελάχιστη αίσθηση ασφάλειας: Η έρευνα σύντομα έδειξε ότι οι πληροφορίες είχαν ανακτηθεί από έναν υπολογιστή της αστυνομίας.

Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός επανεμφανίζεται στη Γερμανία, με τρόπους που είναι νέοι αλλά και πολύ παλιοί, τρομακτικό για μια χώρα που υπερηφανεύεται για την ειλικρινή αντιμετώπιση του δολοφονικού παρελθόντος της, σχολιάζει το μεγάλο ρεπορτάζ των New York Times . Αυτό το μήνα, μια διετής κοινοβουλευτική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ακροδεξιά δίκτυα είχαν διεισδύσει εκτενώς στις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών ελίτ δυνάμεων.

Όμως όλο και περισσότερο, προειδοποιούν οι ειδικοί, τα φώτα στρέφονται στην αστυνομία της Γερμανίας, μια πολύ πιο εκτεταμένη και αποκεντρωμένη δύναμη με λιγότερο αυστηρή επίβλεψη από τον στρατό – και με πιο άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ασφάλεια των πολιτών,

Μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, η μεγαλύτερη ανησυχία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, των συμμάχων τους και των ίδιων των Γερμανών ήταν ότι η αστυνομική δύναμη της χώρας δεν θα έπρεπε  να στρατιοτικοποιηθεί ποτέ ξανά, ούτε να πολιτικοποιηθεί ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν κοφτερό εργαλείο  από ένα αυταρχικό κράτος όπως έγινε με τη Γκεστάπο.

Η αστυνόμευση αναθεωρήθηκε ριζικά στη Δυτική Γερμανία μετά τον πόλεμο και οι στρατιώτες σε ολόκληρη τη χώρα διδάσκονται τώρα με εξαιρετική λεπτομέρεια σχετικά με την επαίσχυντη κληρονομιά της αστυνόμευσης υπό τους Ναζί – και πώς αυτή διαμορφώνει την αποστολή και το θεσμό της αστυνομίας  σήμερα.

Ωστόσο, η Γερμανία έχει κατακλυσθεί από αποκαλύψεις αστυνομικών σε διάφορες γωνιές της χώρας που σχηματίζουν ομάδες βασισμένες σε μια κοινή ακροδεξιά ιδεολογία.

«Πάντα ήλπιζα ότι ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά υπάρχουν πάρα πολλές από αυτές», δήλωσε ο Herbert Reul, υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, του πιο πυκνοκατοικημένου κράτους της Γερμανίας, όπου 203 αστυνομικοί βρίσκονται υπό έρευνα, σε σχέση με αναφορές για περιστατικά που εμπλέκουν την ακροδεξιά.

Για τον κ. Reul, ο συναγερμός χτύπησε τον Σεπτέμβριο, όταν βρέθηκαν 31 αξιωματικοί στην πολιτεία του να μοιράζουν βίαιη νεοναζιστική προπαγάνδα. «Ήταν σχεδόν μια ολόκληρη μονάδα αξιωματικών – και την ανακαλύψαμε τυχαία», είπε ο κ. Reul την περασμένη εβδομάδα σε μια συνέντευξη. «Αυτό με ανησύχησε σοβαρά. Αυτό δεν είναι ασήμαντο».

«Έχουμε πρόβλημα με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό», είπε. «Δεν ξέρω πόσο μακριά φτάνει μέσα στα θεσμικά όργανα. Αλλά αν δεν το αντιμετωπίσουμε, θα αυξηθεί. “

 Αυξάνεται με το μήνα.

Οι 31 αξιωματικοί στη δυτική πολιτεία του κ. Reul τέθηκαν σε αναστολή τον Σεπτέμβριο επειδή μοιράστηκαν εικόνες του Χίτλερ, μιμίδια (memes) ενός πρόσφυγα σε θάλαμο αερίου και τον πυροβολισμό ενός μαύρου. Ο ανώτερος της μονάδας ήταν επίσης μέρος της συνομιλίας.

Τον Οκτώβριο, μια ρατσιστική ομάδα ηλεκτρονικής συνομιλίας με 25 αξιωματικούς ανακαλύφθηκε στην αστυνομία του Βερολίνου, αφού ένας αξιωματικός το διέρρευσε όταν απογοητεύτηκε ότι οι ανώτεροι δεν θα έκαναν τίποτα γι ‘αυτό.

Ξεχωριστά, έξι στρατιώτες εκδιώχθηκαν από την αστυνομική ακαδημία του Βερολίνου αφού υποβάθμισαν το Ολοκαύτωμα και μοιράστηκαν εικόνες σβάστικας σε μια ομάδα συνομιλίας που είχε άλλα 26 μέλη.

Τον Νοέμβριο, ένα αστυνομικό τμήμα στη δυτική πόλη του Έσσεν δέχτηκε επιδρομή μετά από εικόνες πυρομαχικών,  και πάγκων που τακτοποιήθηκαν ώστε να σχηματίσουν swastika ανακαλύφθηκαν σε μια συνομιλία μέσω WhatsApp. Την περασμένη εβδομάδα, ανακαλύφθηκε μια βίαιη ακροδεξιά ομάδα ηλεκτρονικών συνομιλιών με τέσσερις αστυνομικούς στις πόλεις Kiel και Neumünster. Πυρομαχικά και ναζιστικά αναμνηστικά βρέθηκαν σε επιδρομές στα σπίτια δύο αξιωματικών.

Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην πολιτεία της Έσσης, που φιλοξενεί την κυρία Basay-Yildiz, η οποία ζει στη Φρανκφούρτη, και έναν αριθμό άλλων στόχων υψηλού επιπέδου νεοναζιστικών απειλών.

Η κα Basay-Yildiz γνωρίζει πολύ καλά τις διακρίσεις στη Γερμανία.

Όταν ήταν μόλις 10 ετών, οι γονείς της, φιλοξενούμενοι-εργαζόμενοι από την Τουρκία, πήραν τη νεαρή Σέδα για να μεταφράσει όταν πήγαν να αγοράσουν ασφάλιση αυτοκινήτου. Ο πωλητής αρνήθηκε να τους πουλήσει. «Δεν θέλουμε ξένους», τους είπε.

«Έτσι αποφάσισα ότι θέλω να μάθω τι είδους δικαιώματα έχω στη Γερμανία», υπενθύμισε η κα Basay-Yildiz. Πήγε στη βιβλιοθήκη, βρήκε μια υπηρεσία για να υποβάλει καταγγελία και αγόρασε στους γονείς της την ασφάλιση που ήθελαν.
Τότε κατάλαβε τι ήθελε να κάνει με τη ζωή της.

Αναδείχθηκε ως δικηγόρος όταν εκπροσώπησε την οικογένεια ενός τούρκου πωλητή λουλουδιών που πυροβολήθηκε σε πάγκο στο δρόμο. Ήταν το πρώτο θύμα του National Socialist Underground, γνωστό ως NSU, μιας νεοναζιστικής τρομοκρατικής ομάδα που σκότωσε 10 άτομα, εννέα από αυτούς μετανάστες, μεταξύ 2000 και 2007.
 
 Οι αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη Γερμανία κατηγόρησαν τους μετανάστες , αδυνατώντας να αναγνωρίσουν ότι οι δράστες ήταν καταζητούμενοι νεοναζί, ενώ οι πληρωμένοι πληροφοριοδότες της υπηρεσίας πληροφοριών βοήθησαν στην απόκρυψη των ηγετών της ομάδας. Οι πληροφορίες για τους πληροφοριοδότες καταστράφηκαν από την υπηρεσία πληροφοριών, μέσα σε λίγες μέρες από την αποκάλυψη της ιστορίας στο κοινό το 2011.

Μετά από μια πενταετή δίκη που έληξε τον Ιούλιο του 2018, η κα Basay-Yildiz κέρδισε για τους πελάτες της μια μέτρια αποζημίωση αλλά όχι αυτό που ήθελαν περισσότερο: απαντήσεις.

«Πόσο μεγάλο ήταν αυτό το δίκτυο και τι γνώριζαν οι κρατικές υπηρεσίες;» είπε η κυρία Basay-Yildiz. «Μετά από 438 μέρες στο δικαστήριο, δεν γνωρίζουμε ακόμα.»

Τρεις εβδομάδες μετά το πέρας της δίκης, έλαβε την πρώτη της απειλή μέσω φαξ. Δεν έχουν σταματήσει από τότε. Η κα Basay-Yildiz αντιπροσωπεύει ακριβώς το είδος της αλλαγής στη Γερμανία που η ακροδεξιά περιφρονεί.

Αλλά δεν είναι η μόνη. Οι υπολογιστές της αστυνομίας στην Έσση χρησιμοποιήθηκαν για να συγκεντρώσουν δεδομένα για έναν τουρκο-γερμανικό κωμικό, τον Ίντιλ Μπάινταρ, καθώς και για μια αριστερή πολιτικό, την Τζανίν Γουίσλερ, που και οι δύο έλαβαν απειλές. Ο πρόεδρος της αστυνομίας του κρατιδίου παρέλειψε να το αναφέρει για μήνες. Παραιτήθηκε τον Ιούλιο.
 
 

Μια εικόνα έδειχνε τον Χίτλερ πάνω σε ένα ουράνιο τόξο με τη λεζάντα “Καληνύχτα, Εβραίοι.” Υπήρχαν εικόνες κρατουμένων στρατοπέδων συγκέντρωσης και εικόνες που κοροϊδεύουν πνιγμένους πρόσφυγες και άτομα με σύνδρομο Down.

Οι αξιωματικοί τέθηκαν σε αναστολή και ανακρίθηκαν. Προσέφεραν πολλά άλλοθι – τα αιτήματα για πληροφορίες είναι τόσο πολλά, δεν μπορούσαν να θυμηθούν την πρόσβαση στις πληροφορίες, πολλοί αξιωματικοί μπορούν να χρησιμοποιούν τον ίδιο υπολογιστή.

Η έρευνα σταμάτησε.

«Ήταν παράλογο», είπε η κα Basay-Yildiz. «Πρέπει να υποθέσω ότι δεν αντιμετώπισαν αυτούς τους υπόπτους όπως θα αντιμετώπιζαν άλλους υπόπτους, επειδή είναι συνάδελφοι».

Πιο τρομακτική από τις απειλές, είπε η κα Basay-Yildiz, ήταν η αυξανόμενη αίσθηση ότι η αστυνομία προστατεύει τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές στις τάξεις της.

Δεν της έδειξαν ποτέ φωτογραφίες των εν λόγω αξιωματικών, οι οποίοι παραμένουν σε αναστολή με μειωμένη αμοιβή.

Οι απειλές συνέχισαν να έρχονται, μερικές φορές κάθε λίγους μήνες, μερικές φορές εβδομαδιαία. Μετακόμισε την οικογένειά της σε άλλο μέρος της πόλης. Η νέα της διεύθυνση ήταν ακόμη πιο προστατευμένη από την παλιά. Οι συνηθισμένοι υπολογιστές της αστυνομίας δεν μπορούσαν πλέον να την ανακαλέσουν. Για 18 μήνες, ένιωθε ασφαλής.

Αλλά στις αρχές του τρέχοντος έτους αυτό άλλαξε: Όποιος την απειλούσε είχε εντοπίσει τη νέα της διεύθυνση και φρόντισε να της δείξει ότι τη γνώριζε.

Αυτή τη φορά η αστυνομία επέστρεψε και είπε ότι στη διεύθυνσή της δεν υπήρξε πρόσβαση εσωτερικά από την αστυνομία

«Ο κύκλος εκείνων που βρίσκονται μέσα στις υπηρεσίες ασφαλείας με πρόσβαση στα στοιχεία μου είναι πολύ μικρός», σημείωσε. Κάποιος θα υπέθετε ότι αυτό ότι θα διευκόλυνε την εύρεση του δράστη. Αλλά δεν είναι αισιόδοξη.

«Ζω στην Έσση», είπε. «Είδαμε τι συνέβη εδώ».

Τον περασμένο Φεβρουάριο ένας ακροδεξιός ένοπλος σκότωσε εννέα άτομα, απογόνους μεταναστών, σε δύο μπαρ με ναργιλέδες στην πόλη Hanau, κοντά στη Φρανκφούρτη.

Τον Ιούνιο του 2019, ο Walter Lübcke, τοπικός πολιτικός που υπερασπίστηκε την πολιτική προσφύγων της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, πυροβολήθηκε θανάσιμα στη βεράντα του δύο ώρες βορειοανατολικά της Φρανκφούρτης μετά από χρόνια απειλών ενάντια στη ζωή του.

Στις 11 Νοεμβρίου, η κα Basay-Yildiz έλαβε την τελευταία της απειλή. Ξεκινούσε με το “Heil Hitler!” και έκλεινε με το “Πες γεια στην κόρη σου από εμένα.”

Όταν το ανέφερε στην αστυνομία, η εκτίμησή τους ήταν ότι αυτή και η κόρη της δεν είχαν κανένα συγκεκριμένο κίνδυνο.

«Αλλά δεν μπορώ πλέον να βασιστώ σε αυτό», είπε η κα Basay-Yildiz. «Είναι ένας μεγάλος παράγοντας ανασφάλειας: Ποιον μπορώ να εμπιστευτώ; Και ποιον μπορώ να καλέσω αν δεν μπορώ να εμπιστευτώ την αστυνομία; “

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Κάλεσε την αστυνομία για απειλές από νεοναζί, αλλά οι νεοναζί ήταν μέσα στην αστυνομία”

  1. Eine arme Griechin

    Λίγο πριν φύγω για πάντα από τη Γερμανία, πήγα στην αστυνομία για κάποιο θέμα μου. Τους εξήγησα ότι είμαι Ελληνίδα και φεύγοντας, μια γυναίκα αστυνομικός μου ευχήθηκε ειρωνικά guten Auszug δήθεν καλή μετακόμιση όμως εγώ κατάλαβα και τη δεύτερη έννοια “καλά ξεκουμπίδια”, ακόμα και χωρίς λεξικό…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί