Φόβοι πως οι φτωχοί θα πληρώσουν και αυτή την οικονομική κρίση εκφράζονται στη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση υπολογίζει το κόστος της πανδημίας σε 1,3 τρις ευρώ.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι η πανδημία θα κοστίσει 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο, ο οποίος εκφράζει ανησυχία πως τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας θα πληρώσουν το μάρμαρο.
Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης δημοσιεύθηκαν σήμερα και έρχονται ως απάντηση του υπουργείου Οικονομίας σε ερώτηση του Ντίτμαρ Μπάρτς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς.
Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται πακέτα βοήθειας που έχει δώσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια και τις απώλειες εσόδων από την κρίση.
Στην έκθεση, επίσης, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν επιπλέον 184 δισεκατομμύρια που θα χρειαστούν το 2021, παρά το γεγονός ότι μπορεί να προστεθούν και κεφάλαια που δεν χρησιμοποιήθηκαν το 2020.
Ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο;
Το μεγαλύτερο μερίδιο από τα κότση πέφτει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση από τον προυπολογισμό και το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης (397,1 δισ.). Επιπλέον τα ομόσπονδα κρατίδια (82,8 δισ), τους δήμους (2,3 δισ) και τα κεφαλαια κοινωνικής ασφάλειας (27 δισ), από τα οποία το μεγαλύτερο ποσό θα διατεθεί για επιδόματα ανεργίας και αναστολής εργασίας.
Ποιος θα πληρώσει την κρίση;
Ο Μπάρτς ζήτησε αυτή την ενημέρωση, καθώς εκφράζονται φόβοι για το πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτά τα έξοδα. “Η κρίση εξελίσσεται σε ιστοριά ακριβή, τα έξοδα αυξάνονται από βδομάδα σε βδομάδα και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί με το ποιος θα την πληρώσει” δηλώνει εκφράζοντας την ανησυχία του πως τη κρίση θα πληρώσουν οι φτωχοί και η μεσαία τάξη, παρά τις συνεχώς αυξανόμενες περιουσίες των πλουσίων.
Ο φόβος αντίστοιχος της οικονομικής, κρίσης, ότι θα επέλθει καταιγίδα φόρων και περικοπών στα συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα.
Σφοδρή κριτική για τις καθυστερήσεις στα εμβόλια
Την ίδια στιγμή το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) ζήτησε από τον ομοσπονδιακό Υπουργό Υγείας Γενς Σπαν να λύσει το θέμα τω καθυστερήσεων προμήθειας και χορήγησης του εμβολίου κατά του κορονοϊού.
Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) Kάρστεν Σνάιντερ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι «ο Σπαν ήταν υπεύθυνος για την προμήθεια και την χορήγηση εμβολίων. Αυτό το καθήκον πρέπει τώρα να έχει ύψιστη προτεραιότητα για τον υπουργό».
Ο δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μιούλερ δήλωσε ότι «τα ομοσπονδιακά κρατίδια έχουν προετοιμαστεί καλά για τους εμβολιασμούς. Το μόνο που λείπει τώρα είναι οι ανάλογες δόσεις του εμβολίου. Ο Σπαν πρέπει επομένως να διευκρινίσει το συντομότερο δυνατό πώς θα αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων».
Οι υποστηρικτές ασθενών ζήτησαν επίσης λιγότερο περίπλοκα ραντεβού για τους εμβολιασμούς. «Τα ομοσπονδιακά κρατίδια έχουν θέσει σε εφαρμογή μέχρι στιγμής ένα σύστημα κλεισίματος ραντεβού το οποίο είναι περίπλοκο και πρακτικά μη εφαρμόσιμο. Δεν επιτρέπεται (το σύστημα) να διώχνει τους ηλικιωμένους. Οι 80χρονοι έχουν δικαίωμα στον εμβολισμό», τόνισε ο επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου του Γερμανικού Ιδρύματος για Προστασία Ασθενών, Όιγκεν Μπρις, στο dpa.
Επί του παρόντος υπάρχουν διαφορετικές διαδικασίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο για να κλείσει κάποιος ραντεβού για εμβολιασμό. Σύμφωνα δε με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, δεν χρησιμοποιούν όλα τα κρατίδια την δυνατότητα που δίνει ο ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης των συμβεβλημένων με τα Ταμεία ιατρών.