Στα πολλαπλασιαστικά οφέλη και στην κατασκευαστική πρόοδο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Κρήτη, ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης.
Αναφερόμενος στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου εξήγησε ότι το ένα εκ των δύο κυκλωμάτων έχει ήδη ηλεκτριστεί, με το δεύτερο να ακολουθεί στις αρχές του 2021, οπότε και θα ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία της διασύνδεσης. Ταυτόχρονα, ξεκινούν τις επόμενες μέρες τα εργοτάξια και για τη δεύτερη, «μεγάλη» διασύνδεση του Ηρακλείου με την Αττική.
Διαβάστε αναλυτικά τις τοποθετήσεις του κ. Μάργαρη σχετικά με τα έργα του ΑΔΜΗΕ για την Κρήτη:
Ηλεκτρίστηκε η πρώτη διασύνδεση της Κρήτης (μέσω Πελοποννήσου)
Πριν λίγες ημέρες ηλεκτρίσαμε τη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα. Η είδηση είναι πολύ σημαντική γιατί αποδείχθηκε ότι η «διασύνδεση των ρεκόρ», όπως λέμε, λειτουργεί, παρά τις παγκόσμιες πρωτοτυπίες που χαρακτηρίζουν το έργο. Θυμίζω ότι είναι η μεγαλύτερη σε μήκος υποθαλάσσια διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (132 χλμ).
Με τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, η Κρήτη παύει να είναι απομονωμένο σύστημα, όπως ήταν μέχρι τώρα, το οποίο σημαίνει ότι δεν θα καταναλώνει τα συμβατικά καύσιμα: μαζούτ, ντίζελ που καίνε οι παλιοί σταθμοί που έχει η ΔΕΗ στην Κρήτη και θα μπορούν βέβαια να εγκατασταθούν πολλές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο σύστημα του νησιού, που έχει πλούσιο δυναμικό και επομένως η χώρα μας θα μεταβεί μ’ αυτόν τον τρόπο -είναι ένα από τα εργαλεία που έχουμε για μεταβούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα- στη «μετά-λιγνίτη» εποχή, όπως λέμε. Δηλαδή που δε θα «καίμε» πλέον συμβατικά καύσιμα -είτε είναι λιγνίτης, είτε είναι υγρά καύσιμα στα νησιά μας- αλλά θα χρησιμοποιούμε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Αυτή τη στιγμή η Κρήτη διαθέτει δυναμικό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ισχύος 300 MW. Ήδη με τη λειτουργία του «μικρού» καλωδίου θα υπάρξει αισθητή διαφορά με δυνατότητα εγκατάστασης περαιτέρω 200 MW -ανεξαρτήτως τεχνολογίας- με το «πράσινο» περιθώριο να διευρύνεται συνεχώς έως ότου τεθεί σε λειτουργία και η «μεγάλη» διασύνδεση. Η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κρήτης θα σημάνει επίσης και άρση των περιορισμών σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων στο ενεργειακό μείγμα του νησιού – η οποία σήμερα ανέρχεται περίπου στο 30% της ζήτησης.
Ξεκινούν τα εργοτάξια για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Αναφορικά με το έργο της «μεγάλης» ηλεκτρικής» διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, οι ανάδοχες εταιρείες έχουν ήδη εκπονήσει τις βασικές μελέτες ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η παραγωγή των καλωδιακών τμημάτων στα εργοστάσια των κατασκευαστών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ, στις αρχές Ιανουαρίου θα εκκινήσουν και τα εργοτάξια σε Αττική και Κρήτη, με αντικείμενο την κατασκευή των σταθμών μετατροπής. Σχετικά με τη «μεγάλη» καλωδιακή διασύνδεση των 330 χλμ. ο κ. Μάργαρης ανέφερε επίσης ότι αυτή περιλαμβάνει εκτενείς υπογειοποιήσεις τόσο στο έδαφος της Αττικής όσο και της Κρήτης, φτάνοντας συνολικά τα 40 χλμ., με στόχο την ελαχιστοποίηση τυχόν οχλήσεων στους κατοίκους των περιοχών.
Τα οφέλη των διασυνδέσεων για τους καταναλωτές
H «μικρή» διασύνδεση» θα καλύψει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού κατά τους χειμερινούς μήνες οδηγώντας σε σημαντική μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ κατά περίπου 35%, αντίστοιχα. Μόλις λειτουργήσουν και οι δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης, το 2023, οι καταναλωτές όλης της χώρας θα απαλλαχθούν από ετήσιες χρεώσεις ύψους έως 400 εκατ. ευρώ που καταβάλλονται για την ηλεκτροπαραγωγή με χρήση ορυκτών καυσίμων από τις θερμικές μονάδες του νησιού. Ταυτόχρονα, θα βελτιωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, αφού οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 60%, όταν διασυνδεθεί πλήρως το νησί.
Ο ΑΔΜΗΕ δίπλα στις τοπικές κοινωνίες
Ο συνεχής διάλογος με την κοινωνία είναι κεντρική στόχευση του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου τα έργα του να πραγματοποιούνται γρήγορα και με ασφάλεια. Σε αυτή τη βάση ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ ανέφερε ενδεικτικά τη στενή συνεργασία με το Δήμο Μαλεβιζίου, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν ενοχλήσεις ή επιβαρύνσεις με την παράλληλη υλοποίηση αντισταθμιστικών τα οποία περιλαμβάνουν σειρά κοινωφελών έργων από σχολεία, ιατρεία, δρόμους και πολλά άλλα. Στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι τα έργα αυτά να υλοποιούνται παράλληλα με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής ώστε να παραδοθούν έως το 2023 που θα ολοκληρωθεί το έργο.
Τέλος, ο κ. Μάργαρης δίνοντας το στίγμα των έργων του Διαχειριστή τόνισε ότι με πολύ ισχυρές διασυνδέσεις μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας, θα μπορούμε να έχουμε ένα σταθερό σύστημα και όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ισχύος και τάσης για όλους τους καταναλωτές.