“Μας έβρισαν, μας απείλησαν, μας χρέωσαν και μας εξευτέλισαν”
Ενα πρωτοφανές περιστατικό αστυνομικής ασυδοσίας, αυτή τη φορά με θύμα τον Γάλλο πολίτη J.D., σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 23 Δεκεμβρίου στον Χολαργό και έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα αυθαιρεσιών από αστυνομικούς επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Εκτός από τον εξευτελισμό της προσωπικότητας του Γάλλου από τα αστυνομικά όργανα, εντύπωση προκαλεί το πρόστιμο των 900 ευρώ, που τελικά έπεσε στα 300, για μη χρήση μάσκας παρ’ όλο που οι αστυνομικοί δεν φορούσαν! Αυτά γίνονται «επειδή είναι εδώ το αφεντικό!», δικαιολογήθηκε αστυνομικός για τις απρέπειες συναδέλφων του.
Η καταγγελία που φέρνει στο φως το efsyn.gr:
Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 23 Δεκεμβρίου ο J.D., γαλλικής υπηκοότητας, βγήκε έξω από το σπίτι όπου μένουμε στον Χολαργό για να επισκευάσει το μηχανάκι που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του. Την ώρα που προσπαθούσε να δει αν το μηχανάκι μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία, εμφανίστηκε ξαφνικά ένα περιπολικό, τρεις αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και του πέρασαν χειροπέδες. Μάταια ο Γάλλος φίλος μου προσπαθούσε να τους εξηγήσει ότι δεν μιλάει ελληνικά, έδειχνε το σπίτι και επαναλάμβανε τη διεύθυνση. Η μόνη απάντηση που λάμβανε ήταν «no taxi»(!) και πολύ σύντομα γύρω του ήταν άλλοι τέσσερις αστυνομικοί, της ομάδας ΔΡΑΣΗ, που έφτασαν στο σημείο ως ενισχύσεις.
Με περιπολικό οδηγήθηκε στο κοντινό Αστυνομικό Τμήμα Χολαργού, όπου κρατήθηκε για περισσότερο από δύο ώρες με τη δικαιολογία ότι ήταν ύποπτος για κλοπή. Ο J.D. ρωτούσε να μάθει τι συμβαίνει, φώναζε ότι εκεί ήταν το μηχανάκι και το σπίτι του, αλλά αστυνομικοί έμπαιναν στο κρατητήριο, τον έσπρωχναν για να σταματήσει και δεν του επέτρεπαν να επικοινωνήσει με δικηγόρο. Τελικά, στις 12.20 μετά τα μεσάνυχτα επικοινώνησαν με τον νόμιμο ιδιοκτήτη της μηχανής, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι φυσικά και γνώριζε πως ο J.D. κινείται με το μηχανάκι του και τους έδωσε το τηλέφωνό μου.
Στις 12.30 δέχτηκα τηλεφώνημα από το Αστυνομικό Τμήμα: «Κυρία Πιπίνη, ελάτε στο Τμήμα γρήγορα να μαζέψετε τον φίλο σας γιατί είναι μεθυσμένος και αναστατωμένος». Μέχρι εκείνη την ώρα αγωνιούσα για το πού βρίσκεται ο φίλος μου αφού είχα βρει το σπίτι ανοιχτό, με αναμμένα τα φώτα, αλλά εκείνος ήταν άφαντος. Επικοινωνούσα με γνωστούς αναζητώντας κάποιο νέο, δεν καταλάβαινα πού μπορεί να πήγε και άφησε την πόρτα ανοιχτή. Αμέσως ζήτησα από τον αστυνομικό να μιλήσω στον φίλο μου αλλά αρνήθηκε να τον φωνάξει στο τηλέφωνο. Σε πέντε λεπτά έφτασα στο Τμήμα, όπου τουλάχιστον οκτώ αστυνομικοί έπεσαν πάνω μου για να μου εξηγήσουν τα ανεξήγητα αλλά κυρίως να με προειδοποιήσουν.about:blank
«Θα τον πάμε για οπλοφορία» (επειδή είχε μαζί του εργαλεία για τη μηχανή), «θα τον πάμε για εξύβριση και θα τον δείτε πάλι τη Δευτέρα» (παρ’ όλο που δεν καταλάβαιναν καν τι τους έλεγε), «θα πληρώσετε 900 ευρώ για μη τήρηση των μέτρων» (εκτός σπιτιού μετά τις 10 μ.μ., χωρίς να έχει στείλει μήνυμα, χωρίς μάσκα). Τι κι αν η ώρα προσαγωγής ήταν πριν από τις 10 μ.μ., τι κι αν ο J.D. δεν κυκλοφορούσε, αλλά μαστόρευε το μηχανάκι, τι κι αν οι οι αστυνομικοί στο Α.Τ. είτε δεν φορούσαν μάσκες είτε τις είχαν κατεβασμένες… Στην Ελλάδα, αν είσαι μελαψός (όπως ο J.D.), αν είσαι νέος, αν…, γίνεσαι ιδανικό πεδίο βολής! Ασκησης εξουσίας από όργανα που εκπαιδεύονται να δρουν σαν να έχουν δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στους πολίτες.
Προσπάθησα να μιλήσω στον φίλο μου (στη γλώσσα του φυσικά), αλλά μου το απαγόρευσαν επειδή δεν καταλάβαιναν γαλλικά, ενώ με προειδοποίησαν ότι αν εκείνος συνεχίσει να μιλάει, «θα έχει πρόβλημα». Ενας από τους αστυνομικούς με πήρε παράμερα και μου δικαιολογήθηκε ότι όλα αυτά γίνονται «επειδή είναι εδώ το αφεντικό»! Υστερα από απεγνωσμένες προσπάθειες να καταλάβω τι έχει γίνει και να συνεννοηθώ, φύγαμε από το Αστυνομικό Τμήμα με κλήση 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας. Και το κερασάκι: στην κλήση αναγράφεται διαφορετική διεύθυνση, για να μη φανεί ότι ο προσαχθείς ήταν έξω από το σπίτι του (!), και ώρα ελέγχου 22.35! Ελαμψε η -κατά την ΕΛ.ΑΣ.- αλήθεια…
J.D.: Μας έβρισαν, μας απείλησαν, μας χρέωσαν και μας εξευτέλισαν
«Εχω δικαίωμα να μου εξηγήσουν γιατί μου βάζουν χειροπέδες πριν μου τις βάλουν και έχω δικαίωμα να επικοινωνήσω με δικηγόρο. Στη Γαλλία θα είχα τηλεφωνήσει σε δικηγόρο και θα είχαμε ξεμπερδέψει σε δέκα λεπτά. Εδώ, αν δεν μου το εξηγούσε η φίλη μου, δεν θα ήξερα ότι μου έβαλαν κλήση.
Είναι αξιοσημείωτο ότι κράτησαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα το μηχανάκι, το οποίο μετέφεραν εκεί οι ίδιοι και μου ζήτησαν να πάω να το πάρω την επομένη με την άδεια κυκλοφορίας, ενώ τελικά δεν είχε γίνει κατάσχεση και έτσι το μηχανάκι, το οποίο βρήκα σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που το άφησα, με τα λάδια να τρέχουν στο πάτωμα και το φως να κρέμεται, δεν ήταν δική τους ευθύνη. Επίσης ισχυρίστηκαν πως όλα αυτά ήταν νόμιμα γιατί είχε γίνει ανώνυμη καταγγελία για κλοπή, παρ’ ότι είχα βγει από το σπίτι μόλις πέντε λεπτά. Δηλαδή έκαναν λάθος και αντί να το παραδεχτούν και να ζητήσουν συγγνώμη, μας έβρισαν, μας απείλησαν, μας χρέωσαν και μας εξευτέλισαν. Ετσι μας βρήκε η παραμονή των Χριστουγέννων».
Ελένη Πιπίνη, Εφημερίδα των Συντακτών