Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποίησε στις 21/12/2020 διαδικτυακή εκδήλωση σε ζωντανή μετάδοση στο Facebook με θέμα: «Οικονομία και Δημόσια Υγεία στον καιρό της Πανδημίας – Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Η συζήτηση έγινε με τη συμμετοχή του Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθού και του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού, τεχνικού και εμπορικού κόσμου, του κλάδου της εστίασης και των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
Οι εκπρόσωποι της «πραγματικής» οικονομίας, ανέδειξαν την ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί στο να συγκρατήσουν την ύφεση, τα επιχειρηματικά λουκέτα και την ανεργία στη χώρα. Η πρόβλεψη είναι για μεγάλη απώλεια εισοδημάτων σε τουριστικές επιχειρήσεις, εστίαση και λιανεμπόριο και αυτό απαιτεί σοβαρή στήριξη της αγοράς από το Κράτος και από τις τράπεζες, καθώς και ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους στους κλάδους που είναι «θύματα» της κρίσης. Τόνισαν επίσης την ανάγκη ανασχεδιασμού του παραγωγικού και τουριστικού μοντέλου της χώρας, για να «θωρακιστεί» όχι μόνο το σύστημα υγείας αλλά και η οικονομία απέναντι σε παρόμοιες απειλές.
Ο Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε ότι η πανδημία είναι ουσιαστικά εκτός ελέγχου και η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται παρότι διανύουμε την 7η εβδομάδα του lockdown. Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. υπήρξε κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου με αποτέλεσμα την ισότιμη πρόσβαση όλων των κρατών-μελών στα νέα εμβόλια. Τόνισε όμως ότι το εμβόλιο δεν αρκεί και πως, μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο συλλογικής ανοσίας, απαιτείται μια συνολική υγειονομική στρατηγική που θα περιλαμβάνει:
- Την αναχαίτηση της διασποράς του ιού στο γενικό πληθυσμό και ειδικά στις ευάλωτες ομάδες.
- Την ενδυνάμωση του ΕΣΥ για να μπορεί να καλύψει τις νέες ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία.
- Την διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στα σύγχρονα φάρμακα και τα οποία έχουν αποδεδειγμένα θεραπευτικά οφέλη.
Ο Αλέξης Χαρίτσης από την πλευρά του τόνισε ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι η προϋπόθεση για ανάκαμψη και στήριξη της οικονομίας φέρνοντας σαν παράδειγμα την μη θωράκιση του ΕΣΥ στην χώρα μας που συνέβαλλε στην δεύτερη καραντίνα και τις οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν από αυτή. Πρόσθεσε την μεγάλη ανάγκη για θεσμοθέτηση επαρκών μέτρων στήριξης προς τους πληττόμενους κλάδους, κάτι που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ από τον περασμένο Απρίλιο με τις προτάσεις που έχει καταθέσει, λέγοντας πως οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν απώλεια 13 δις ευρώ μείωση στον τζίρο τους το 3ο τρίμηνο του 2020 (όταν δεν υπήρχε lockdown) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ). Σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2021 που ψήφισε η κυβέρνηση ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτροχιασμού και το «μάρμαρο» το πληρώνουν οι μικρομεσαίοι που με το click away ως ένα μέτρο που δεν βοηθά τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και οξύνονται έτσι οι ανισότητες με τους επιχειρηματικούς ομίλους. και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ανεπαρκών ρυθμίσεων και ελλοχεύει πλέον ο κίνδυνος το 2021 να είναι επίσης μια χαμένη οικονομικά χρονιά. Τόνισε την ανάγκη της επιστρεπτέας προκαταβολής όπως γίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες όπου αποζημιώνονται οι επιχειρήσεις στο 75%-80% του αντίστοιχου περσινού τους τζίρου, της κάλυψης ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους, την στήριξη των νοικοκυριών, ώστε να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, μέτρα που προτείνει επιτακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθύμισε τις πρόσφατες τροπολογίες που κατατέθηκαν για πληρωμή ολόκληρου του δώρου των Χριστουγέννων και μέτρα στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά, που κοστίζουν 2.3 δις ευρώ και αφορούν 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση. Ο Αλ. Χαρίτσης σχολίασε πως το αντεργατικό μέτρο των απλήρωτων υπερωριών όσων εργαζομένων μπήκαν σε καραντίνα και ο νέος πτωχευτικός νόμος που θα οδηγήσει σε ρευστοποίηση περιουσιών νομικών και φυσικών προσώπων, πρέπει να ακυρωθούν και επεσήμανε πως ήρθε η ώρα άμεσα να υπάρξει μείωση του ιδιωτικού χρέους.
Τόνισε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν λέγονται με αντιπολιτευτική ευκολία, είναι κοστολογημένες και εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων της χώρας. Σημαντικό ρόλο παίζει η ύπαρξη του μαξιλαριού ασφαλείας 37 δις που άφησε παρακαταθήκη στην ελληνική οικονομία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Αλ. Χαρίτσης κατέληξε, ότι το 50% της ρευστότητας των τραπεζών κατευθύνεται σε 6 επιχειρηματικούς ομίλους, άρα πάλι οι ίδιοι και οι ίδιοι λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις, όταν αποκλείονται οι μικροί και οι μεσαίοι επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν το φάσμα του αφανισμού.